Върховният административен съд и издателя му Петьо Блъсков едновременно за

...
Върховният административен съд и издателя му Петьо Блъсков едновременно за
Коментари Харесай

Първа присъда за руска хомофобска пропаганда. Извършителят е в. Труд

Върховният административен съд и издателя му Петьо Блъсков по едно и също време за разпространяване на съветска агитация и за тирада на омразата против ЛГБТИ хората. Присъдата е казус за България, а решението на съда е дефинитивно.

Делото е формирано по тъжба на ЛГБТИ деятеля Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК). Става въпрос за преводен материал от държавната съветска медия РИА Новости (един от пропагандните публични канали на Кремъл - б.р.), оповестен от вестника през септември 2019 година със заглавие „ Педерастите в Съединени американски щати бият паника “.

В публикацията се приказва за влошаващия се публичен климат по отношение на нехетеросексуалните хора в Съединени американски щати под ръководството на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време обявата споделя по какъв начин гей хората вземат участие в политическия и публичен живот, което е окачествено като „ болест “. Даден е образец, че представители на ЛГБТИ са преподаватели и част от академичната общественост.

Статията прокарва внушението, че гей хората са „ извратени “ и заради това – рискови за децата. По техен адрес са употребени прилагателни като „ педерасти “, „ содомоти “ и „ перверзници “, напомнят проблема от БХТ. В материала, преведен и оповестен от " Труд ", се изяснява даже по какъв начин неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург против Руската федерация са артикул на работещи там „ перверзници “. В текста се прави връзка с така наречен Истанбулска спогодба и законодателството против домашното принуждение, което целяло „ унищожаването на фамилията “. Тази тематика е " на въоръжение " на представящи се за патриотични партии и наричащи се консервативни организации в България, както и на Българска социалистическа партия от години, като внушенията съответстват изцяло с кремълския разказ.

Заради въпросната публикация, препечатана от РИА Новости, през ноември 2021 година Комисията за отбрана от дискриминация се произнесе с решение против „ Труд “ и издателя му Петьо Блъсков. Органът задължи вестника да вкара вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат осведомени всички чиновници на медията; да рапортуват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; да отстранен публикацията от електронното наличие на вестника.

Проверка на Булевард България сподели, че към 11 юли материалът от 2019 година си е все по този начин разполагаем и наличен за аудиторията в интернет страницата на " Труд ".

От “Труд ” апелират решението на КЗД, само че през юли 2022 година Административният съд София-град удостовери мнението на комисията. Последва касационна тъжба от медията.

Последното и дефинитивно решение на висшите съдии удостоверява мнението на първоинстанционният съд. Магистратите откриват, че с изразите „ педерасти “, „ содомоти “ и „ перверзници “ недвусмислено се насажда неприязън, непоносимост, нетърпимост и изключване на гей хората. Съдиите акцентират, че изразите „ не засягат съответно лице, а цяла група лица “.

Върховните съдии показват, че свободата на словото не е безспорна и че с явлението, известно като „ тирада на омразата “, се накърнява положителното име и достолепието на личността и се основава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

„ От 2018 година насам България е подложена на систематична пропагандна акция срещу правата на ЛГБТИ хората и срещу правата на дамите “, разяснява Радослав Стоянов от БХК.

По думите му публикацията, станала причина за присъдата против " Труд " и Блъсков, е образец за развихрянето на акция, която показва гей хората като педофили, а Истанбулската спогодба - като демонски инструмент за промяната на пола на всеки. От БХК напомнят, че " лъжата за джендър идеология не подмина Конституционния съд, а една партия провежда в този момент и референдум въз основа на тази неистина ".

Става въпрос за решението на Конституционен съд, че Истанбулската спогодба опонира на Коституцията. Съдът беше сезиран от ГЕРБ, макар че по време на ръководството на Бойко Борисов България подписа документа на Съвета на Европа против домашното принуждение. В последна сметка обаче Народното събрание не ратифицира конвенцията. В момента от Българска социалистическа партия събират подписи за осъществяване на референдум " против джендър идеологията ", макар че подобен термин на практика не съществува.

" Решението на висшите съдии връща вярата за нормалност и правда във връзка с отбраната на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият спор по такива въпроси би трябвало да се води с възпитание “, сподели още Стоянов. По думите му делото е казус и поради това, че в тази ситуация става въпрос за директно посочена и явна съветска хомофобска агитация, тъй като става дума за преводен материал от съветска дъравна организация, а не за обява, чиито източници са прикрити, каквато е по-честата процедура, когато става дума за дезинформация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР