Въпросът не е дали ни харесва да сме заедно с

...
Въпросът не е дали ни харесва да сме заедно с
Коментари Харесай

Атанас Славов: Министърът на правосъдието да е водещ при номинирането на главния прокурор

" Въпросът не е дали ни харесва да сме дружно с ГЕРБ или с Движение за права и свободи. Българските жители са създали своя избор и той е подобен, какъвто е. Конституцията изисква огромни болшинства – 180 или 160 гласа. Има една действителност в Народното събрание, която няма по какъв начин да я пренебрегнем – тя е такава. Именно ГЕРБ и Движение за права и свободи декларират подготвеност за конституционни промени ”. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов по Народоосвободителна въстаническа армия.

Според него има парламентарен проблем – от една страна сме парламентарна република, а от друга – имаме интервали, в които сме президентска по ръководство.

„ За да сме поредни в отстояването на правилата на парламентарното ръководство, би трябвало да бъде осъществена тази смяна. След няколко години различен ще е президентът, само че казусът остава. За да няма политически риск – хора напълно външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат „ конфигурирани ” за няколко месеца или година без да носят адакватна отговорност – би трябвало да предложим съответен модел ”, изясни Славов.

Едно от предложенията за промени в Конституцията, което е на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), е министърът на правораздаването да има водеща роля при номинирането на идващия основен прокурор при към този момент изменена негова роля - с по-ограничени функционалности, с отпадане на надзора за правда и методическо управление. Славов акцентира, че решението в последна сметка ще е на Народното събрание.

На база на политическите диалози досега Славов счита, че през юли измененията в главния закон ще са в Народното събрание, само че въпросът е дали ще има общ законопроект или обособени парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във почивка през август, първото гласоподаване ще е през септември, позволява министърът.

Според него конституционната промяна си заслужава, тъй като България би трябвало да бъде европейска правова страна, а не „ пленена страна, както към момента ни дефинират в някои отчети ". 
ТЕМА преди 5 часа 992 преди 5 часа 925 преди 8 часа 2172
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР