Въпросът е дали може да има ново парламентарно мнозинство и

...
Въпросът е дали може да има ново парламентарно мнозинство и
Коментари Харесай

Проф. Тодор Галунов: Въпросът е дали може да има ново парламентарно мнозинство

" Въпросът е дали може да има ново парламентарно болшинство и дали външнополитическите проблеми, в които България няма по какъв начин да не бъде забъркана, не се отразяват на конфигурацията в Народно събрание. По отношение на енергийната рецесия и на войната в Украйна е допустимо да има плаващи болшинства , т.е. допустимо е известно преформатиране на парламентарното пространство. Виждаме, че има ясна разграничителна линия сред Българска социалистическа партия и останалите сътрудници в обединението ".

Това мнение изрече пред БНР проф. Тодор Галунов, учител във Великотърновския университет.

По думите му напрежението сред ГЕРБ и Политическа партия си стои:   

" До огромна степен настоящето държавно управление упреква предходното за доста от нещата, които са се случвали. А ГЕРБ не пропуща опцията да разясни, че в тази обстановка би управлявал по-добре. Така че тези краткотрайни възможни гласувания в Народното събрание, които могат да се получат, не трябва да ни заблуждават. В българския политически живот не е умерено ".

Според проф. Галунов президентът Румен Радев влиза в опит да повтори това, което се случи преди две години , когато беше фигурата, която поддържа митингите против тогавашното държавно управление:

" Интересното е, че ударът се насочи първо против групировката, която го промотира като държавен глава (БСП - б.р.). Репликите и на президента, и на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бяха много съществени. Струва ми се, че разграничителната линия тук се начерта доста ясно и може би скоро няма да бъде преодоляна, в случай че изобщо бъде. В това опълчване Българска социалистическа партия - Радев той е в по-силната позиция , тъй като в този момент стартира 5-годишният му мандат ".

Той акцентира, че Българска социалистическа партия вижда заплаха за своя електорат от възможен предстоящ план на Румен Радев, за който се приказва към този момент в общественото пространство. 

Политологът дефинира като евентуална война сред президента и държавното управление репликите, които си размениха Радев и съпредседателите на Политическа партия Асен Василев и Кирил Петков:

" На този стадий сред тях няма да има помирение. Тази война ще продължи и може да завърши при възможни предварителни избори ".

Проф. Галунов напомни, че българската история от последните 30 години демонстрира, че най-лесно пада държавно управление от ценовия потрес.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Тодор Галунов в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР