Въпреки съмненията, че здравето му ще му позволи да участва

...
Въпреки съмненията, че здравето му ще му позволи да участва
Коментари Харесай

Папата излезе от болница и веднага отслужи лично първата служба за Великден

Въпреки подозренията, че здравето му ще му разреши да взе участие персонално в отбелязването на католическия Великден, папа Франциск отслужи персонално службата на Велики четвъртък.

Изглеждащ изцяло възобновен от припадък на бронхит светият отец подчертава в посланията си свещениците да заобикалят разпалването на разделяне в църквата и да търсят естетика, в случай че желаят да си върнат изгубените вярващи, заяви " Ройтерс ".

86-годишният Франциск прекара четири дни в болница предходната седмица за лекуване на бронхит, откакто се оплака от затруднено дишане.

" Много пъти ние, свещениците, сме груби ", сподели той в проповедта на литургията във Велики четвъртък в базиликата " Свети Петър " в деня, в който Римокатолическата черква отбелязва раждането на свещеничеството.

" Хората, търсещи нравствен мир и успокоение в живота си, ще продължат да се държат на разстояние от Църквата и ще гледат на нея с съмнение, в случай че я видят затънала във вътрешно разцепление, сочене с пръст и хладно наказание ", сподели той.

Освен инцидентната кашлица по време на близо двучасовата литургия Франциск чете своята проповед с явен и мощен глас в продължение на 20 минути. Той постоянно и решително излизаше от сюжета, като призоваваше свещениците да се придържат към призванието си на миротворци и чиновници на милостта.

Франциск дружно с десетки кардинали и епископи и към 1800 свещеници се събраха в най-голямата черква на християнския свят и възобновиха обетите, поети в деня на ръкополагането им.

Папата ги прикани да не водят " лицемерен живот " и да не се трансформират в църковни бюрократи, търсещи покачвания с бонуси и привилегии, и да не копнеят за предишното, когато Църквата е била по-егоцентрична.

" Нека помислим за кротостта на свещениците. Ако хората гледат даже на нас като на хора, които са недоволни и кисели остарели ергени, които подлагат на критика и сочат с пръст, къде другаде ще намерят естетика " - попита Франциск.

" Колко хора не съумяват да се приближат до нас или да се държат на разстояние, тъй като в Църквата се усещат нежелани и необичани, гледани с съмнение и съдени? "

От четвъртък до неделя е най-интензивният интервал в литургичния календар на католическата църквата, защото християните означават интервала сред залавянето на Исус и това, което имат вяра, че е неговото възкресение от мъртвите.

По-късно в четвъртък Франциск трябваше да измие и целуне краката на 12 пандизчии в заведение за малолетни отвън Рим в жест, който отбелязва смирението на Исус към апостолите му в нощта преди гибелта му.

Папата би трябвало да води две служби на Разпети петък, в деня, когато християните означават разпятието, в това число работа Via Crucis (Кръстен път) в Колизеума в Рим.

Той би трябвало да води и литургията на великденското бдение в събота вечерта и в неделята на Великден, когато насочва своята благословия и обръщение Urbi et Orbi (към града и света) на площад " Свети Петър ", написа " Дневник ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР