Международен научен форум Пътят на светлината, който се провежда в

...
Международен научен форум Пътят на светлината, който се провежда в
Коментари Харесай

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен теоретичен конгрес " Пътят на светлината ", който се организира в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, показа последните научни проучвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.

Участват откриватели на делото на Солунските братя, основатели на славянската книжовност, както и преподаватели от български и гръцки университети.

Форумът цели да се ускори разпространяването на българския език и просвета зад граница посредством неделните учебни заведения.

Да върнем въздействието на България като международно средище за развиването на славистиката, прикани вицепрезидентът Йотова на форума в Атина.

В приветствието си Йотова благодари на учените и учителите в българските неделни учебни заведения, че популяризират знанието за духовната империя България.

" Както написа Паисий в своята " История славянобългарска ", българите по-рано от всички славянски нации почнали да четат на своя език ", напомни вицепрезидентът.

Тя дефинира българските неделни учебни заведения като най-хубавия проводник измежду българските деца в чужбина на българското познание, на българщината и приноса на България в международното културно завещание.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР