Въпреки проблемите с производството, Илън Мъск остава оптимист Загубата за

...
Въпреки проблемите с производството, Илън Мъск остава оптимист Загубата за
Коментари Харесай

Tesla обяви 3-месечно забавяне на доставките и стресна инвеститорите

Въпреки проблемите с производството, Илън Мъск остава оптимист

Загубата за тримесечието е повишена с 67% до 671 млн. $. Още по тематиката
Най-перспективните компании

Софтуерната Salesforce оглавява първата ранглиста на сп. Fortune за сдруженията с максимален капацитет за предстоящ напредък Future 50
30 окт 2017
Tesla е покрай производството на електроавтомобили в Китай

Американската компания договаря с локалните управляващи в Шанхай за построяването на дружество
23 окт 2017 Производителят на електрически коли Tesla разгласи, че ще забави доставките на най-масовия си Model 3 с три месеца, написа Financial Times. Компанията разгласи, че измененията са наложителни поради проблеми в завода за акумулатори в Невада, където има огромни закъснения в производството. Това е огромна стъпка обратно за компанията, откакто единствено допреди няколко седмици изпълнителният шеф на компанията Илън Мъск продължаваше да твърди, че ще се оправи с амбициозните си проекти да вдигне няколко пъти размера на производството през идната година.

Лошите вести за Tesla не стопират до тук. Докато приходите на компанията за третото тримесечие са достигнали 3 милиарда $ (при упования на анализаторите за 2.3 млрд.), загубата е скочила с 67% на годишна база до 671 млн. $, надалеч над предвижданията на Уолстрийт. Причината за утежняването на финансовия резултат са големите разноски на компанията, които се усилват до 1.1 милиарда $. Акциите на компанията се намалиха с 5% след оповестяването на резултатите.

Празни обещания

Илън Мъск към този момент предизвести няколко пъти, че ще има проблеми с производството на Model 3, която е направена по този начин, че да се трансформира в пъврата всеобща елекрическа кола на пазара. Наред с това обаче той обещаваше и неколкократно нарастване на размерите на произвеждане, изключително откакто фабриката за акумулатори Gigafactory в Невада стартира да работи с стеснен потенциал при започване на годината. За вложителите по-притеснително не е забавянето в поръчките на Model 3, а това, че то идва едвам три месеца, откакто изобщо започнаха да се създават първите бройки от модела. Нови елементи, към момента непотвърдени от производителя, демонстрират, че проблемите може да се окажат даже по-тежки.

Мъск отхвърли казусът да е огромен. Според него забавянето, с което задачата за произвеждане на 5000 коли на седмица в този момент би трябвало да бъде изпълнена до март, няма да се отрази изключително на компанията. " В огромната скица на нещата, тези проблеми са дребни ", разяснява той и подсети, че и различен път е бил подложен на критика поради сходни неща. " Към скептиците тук: какъв брой от вас съумяха да познаят, че Tesla ще успее да доставя не 2500, а 250 хиляди коли на година? Бях в действителност обезпокоен преди три или четири седмици, само че в този момент виждам лъча светлина ", разяснява още той.

Успокойте се, вложители

Въпреки нестихващия оптимизъм на Мъск, този път Tesla обърна доста повече внимание на вложителите си и това да ги успокои, че разноските на компанията са под надзор. Според изказването на компанията, ще има повече елементи по отношение на развиването, щом се доближат сегашните цели за произвеждане. Общите разноски през тази година ще бъдат към 3.6 милиарда $, близо тройно нарастване по отношение на предходната година, когато те бяха 1.3 милиарда $. През тази година Tesla е разчитала на в допълнение финансиране от 4.1 милиарда $.

Също съгласно изказването на компанията, главните проблеми са в комплицираното произвеждане в Gigafactory, където към този момент се вършат литиево-йонните акумулатори за колите. Един от доставчиците на Tesla също се е отказал от бизнеса си с компанията на Мъск, което е наложило смяна на програмен продукт и друг метод към индустриалната система.

В резултат на това компанията заяви, че възнамерява да създаде 10% по-малко единици от своите Model S и Model X през четвъртото тримесечие и да преразпредели ресурсите към най-новия Model 3.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР