Въпреки призива на кмета Румен Стоянов десетки калоферци, а и

...
Въпреки призива на кмета Румен Стоянов десетки калоферци, а и
Коментари Харесай

Десетки все пак се хванаха на Леденото хоро в Калофер

Въпреки апела на кмета Румен Стоянов десетки калоферци, а и посетители от страната, влязоха във водите на река Тунджа и образуваха така наречен Ледено хоро на Богоявление.

Заради епидемиологичната конюнктура до последно не беше ясно дали ритуалът ще се състои, като преди няколко дни Румен Стоянов даже съобщи, че хоро няма да има, по-късно уточни обаче, че е подготвен да заплати санкцията, в случай че въпреки всичко съгражданите му решат да влязат във водите.

Вчера той прикани най-малко посетители от страната да не идват в града, с цел да не усилват така и така рисковото за заразяване голям брой.

Тази заран обаче калоферци още веднъж се събраха край Тунджа и към 50-тина души участваха в ритуала. Полиция зорко следеше да нямам скупчване на хора. На хорото нито един участниците не беше с маска и предстоящо в реката никой не спазваше отдалеченост.

Бе спазен и ритуала с хвърлянето на кръста от представител на църквата, самият кръст бе избавен и предаден на най-малкия участник в хорото, който влиза във водата на раменете на някой от участниците.

След хвърлянето и спасяването на кръста към хорото се причисляват и музикантите с гайдите, тъпаните и се пеят песни.

В Калофер както и в доста други градове на страната ритуалите през днешния ден са изменени - анулирани са на множеството места литийните шествия, а освещаването на бойните флагове ще се прави при съблюдаване на ограниченията и в по-малък състав.

Ритуалът на Леденото хоро датира от към 50-тина години и съответствува с опитите на социалистическата " Балкантурист " да обособи характерни туристически атракции, с които да притегля гости. В тази линия е и основаването на съветската салата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР