Въпреки ползите от маските за лице при настоящата пандемия, негативното

...
Въпреки ползите от маските за лице при настоящата пандемия, негативното
Коментари Харесай

Намериха необичайно приложение на употребяваните медицински маски

Въпреки изгодите от маски те за лице при актуалната пандемия, отрицателното им влияние върху околната среда е огромно. За това, учените са измислили ново приложение за изхвърлените остарели маски , като ги употребяват за производството на евтини, гъвкави и ефикасни акумулатори.

Личните защитни средства са считани за главната и най-важна отбрана от Ковид-19 (SARS-CoV-2), само че би трябвало да се употребяват еднократно, с цел да обезпечават оптималната отбрана. Това води до увеличение на отпадъците, като изследване от 2020 година демонстрира, че в света са били употребявани 129 милиарда маски за лице всеки месец, в началото на пандемията. Някои от тези маски доближават до сметищата, а други до горите и океаните или се изгарят, отделяйки мощно токсични газове. За да понижат вредите, учени създават всевъзможни способи за преработване на маски те в нови потребни приложения, като материал за построяването на пътища, да вземем за пример.

Ново изследване стига по-далеч, установявайки че при вярната обработка, от маски те може да се вършат акумулатори. Учените дезинфекцират маски те с ултразвук и ги потапят в мастило, направено от графен. След което маски те се компресират и загряват до 140 °C, образувайки електропроводими " пелети “, които работят като електроди на батерия. Покриват се с изолационен филм, който също е изработен от остарели маски , и се напояват с електролит, след което се покрива с защитна обвивка, която е направена от опаковки на медикаменти (блистери), различен тип медицински боклуци. Само събирането на маски за лице е добра концепция, само че изследването не би имало изгода, в случай че батериите нямат потенциал. Оказва се, че батериите са изненадващо ефикасни, като екипът твърди, че са постигнали енергийна компактност от 99,7 ватчаса на кг (Wh/kg).

Това се приближава до енергийната компактност на литиево-йонна батерия, която варира сред 100 и 265 Wh/kg. Учените подобрили батерията, като добавили наночастици от калциево-кобалтов оксид перовскит към електродите. Това усилва енергийната компактност повече от два пъти, като доближава до 208 Wh/kg. Най-добрата версия на батерията резервира 82 % от потенциала си след 1500 цикъла и може да доставя сила повече от 10 часа при напрежение до 0,54 V. Екипът споделя, че тези акумулатори имат и доста други преимущества. Използването на боклуци значи, че те са евтини и могат да бъдат направени тънки и гъвкави, в случай че е належащо и даже за еднократна приложимост, което ненапълно опонира на първичната концепция. Изследването е оповестено в Journal of Energy Storage.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР