Въпреки кризата и постоянните оплаквания на кмета на София Йорданка

...
Въпреки кризата и постоянните оплаквания на кмета на София Йорданка
Коментари Харесай

Столична община ще купува цветя и храсти за милиони разкриха от Спаси София

Въпреки рецесията и непрекъснатите недоволства на кмета на София Йорданка Фандъкова, че финансите на града са мощно наранени, скандални публични поръчки на Столична община не престават с цялостна мощ.
Градската администрация е взела решение единствено да отсрочи, само че не и да приключи конкурс на стойност близо 7 милиона лв. за покупка на цветя, шубраци, чимове и тревни смески.
Заседанието, на което трябваше да се отворят офертите в процедурата, към този момент е единствено отсрочено, само че самият конкурс продължава да е настоящ, се вижда в досието на състезанието.
Решението за отсрочване на отварянето на офертите е взето в понеделник, макар че в неделя Фандъкова написа във Facebook, че общината е решила тази година да не сади цветя. " В новата обстановка е нужно да се откажем от някои спомагателни разноски. Затова с сътрудниците ми взехме решение, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване ", разяснява кметът на 12 април.

Самият конкурс е разгласен на 10 март, а известието за него е оповестено на уеб страницата на общината на 13 март, деня на оповестяване на изключителната състояние. Крайната дата за подаване не предложения е 10 април, петък. Както стана дума, съвещанието за тяхното е отваряне е трябвало да се организира в първия работен ден по-късно. Засега не е посочена друга дата, на която това ще се случи.
Възложител на публичната поръчка е заместник-кмета по екологията Йоана Христова, която е началник на направление „ Зелена система, екология и земеползване “ в Столична община.
Точната стойност на целия конкурс е 6,95 млн. лева без Данък добавена стойност. Реализирането му е разграничено в две елементи. Първият период на контракта сред общината и бъдещия реализатор е 3 година, през които ще се похарчат е 4, 17 млн. лева без Данък добавена стойност. След това договорът може да бъде продължен с още 2 години и още 2, 78 млн. лева без Данък добавена стойност.
От общата сума 3 млн. лева са отделени за доставката на цветя. Бюджетът за иглолистна и широколистна растителност и шубраци е 2.9 млн. лева За тревни чимове и тревни смески общината се готви да заплати 550 000 лева без Данък добавена стойност.
За съмнителната социална поръчка сигнализираха от " Спаси София ". Градските деятели сигнализират, че в поръчката са заложени съмнителни и нелогични критерии за избор на реализатор, както и повече от двойно нарастване на парите.

“През годините следим по какъв начин даже изцяло здрави цветя и ансамбли се изкореняваха през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида. Съвременните практики при саденето на цветя във всички европейски градове не включват подмяната им през няколко седмици и изхвърлянето на стотици хиляди растения, а оформянето на комбинации от разнообразни типове, които цъфтят в друго време от годината.
Отговорните общини от дълго време са разбрали, че едногодишните растения не са рационална инвестиция и употребяват многогодишни, което доста понижава разноските за поддръжка и замяна. Сега обаче излиза наяве за какво Общината държи на тази непотребна активност. ” - споделя Радостина Петрова от Спаси София.
Високата цена обаче не е единственият проблем на поръчката. Заради огромната тежест от 30%, която съставният елемент “асортимент ” образува в крайната оценка, броят типове, които ще бъдат препоръчани, може да дефинира спечелилия. Всъщност компании с близки контакти в Столичната община, биха могли да получат точна информация какви растения нормално се засаждат в София. За тях могат да оферират по-висока цена, само че да компенсират по-малкото точки, които ще получат за аршин “цена ” с доста по-голям подбор от типове, които в никакъв случай няма да ги забележим в града ни.
Най-младият български " Остап Бендер " стана обществен възложител
“Когато разполагате с информация, че Общината през последните 5 години не е садила да вземем за пример роза дамаскена, какво ви пречи да я сложите в асортимента, да ѝ дадете нереално ниска цена без да се притеснявате? Тя по този начин или другояче надали ще ви бъде поръчана. ” - пита общинският консултант Борис Бонев. “Показателно е и, че в предходните три сходни публични поръчки критерият подбор в никакъв случай не е участвал в оценката. Общината е трябвало да уточни съответните типове, от които има потребност, вместо да оставя това решение на компанията. При такава обстановка единствено цената и гаранционният период щяха да имат действително значение и техните най-хубави индикатори биха подсигурили ефикасното вложение на публичния запас. ” - прибавя Бонев.
“Настояваме процедурата да бъде неотложно прекъсната и преразгледана радикално. Милиони за цветни композиции и пресаждане на цветя през две седмици са следващият непотребен разход, с който Общината демонстрира липса на успеваемост и дарба да се премислят целите, макар тежката обстановка. Очаквам персонално от госпожа Фандъкова, която съобщи, че “разходите за цветя не са витално нужни и ще бъдат понижени ” да отбрани думите си и да разпореди преправка на поръчката, тъй че да бъдат регистрирани и международни трендове в региона на градското озеленяване. Необяснимо е с какви причини ръководещите София с лека ръка се отхвърлят от дългоотлагани поправки на инфраструктурата, а в същото време продължава да харчи милиони за сходни поръчки. ” - съобщи Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР