Въпреки че присъства в много храни, желязото се усвоява слабо

...
Въпреки че присъства в много храни, желязото се усвоява слабо
Коментари Харесай

Момичета, тези храни с желязо са задължителни за вас!

Въпреки че участва в доста храни, желязото се усвоява едва от човешкото тяло. С други думи, храносмилателната ни система не може дейно да извлече този минерал от храната, с цел да го съхранява. Освен това дамите би трябвало непрекъснато да включват в диетата си храни с желязо, с цел да добавят загубата му посредством менструация.

Това значи, че се нуждаем от непрекъснат и повишен банкет на желязо.

Умора, бледа кожа, зной, ниска резистентност на инфекции - това са признаците на недостиг на желязо и анемия. Недостигът може също да докара до понижена физическа дарба и компликации при интелектуална работа, както и до проблематична бременност. Ако и вие сте застрашени от сходни опасности, значи би трябвало да се храните уравновесено и да сте сигурни, че приемате задоволително източници на желязо.

Препоръчителният дневен банкет на желязо е 9 мг за мъже и 18 мг за дами и юноши. Само в менопаузата една жена се нуждае от по-малко желязо: 9 мг ден. Бременните дами би трябвало да допълват диетата си с храни, богати на този минерал, към 20 мг дневно, което се предлага за развиването на бебето, както и по време на кърмене.

Кои обаче са храните с доста желязо?

Пилешки дреболии

Пилешките дробчета са най-богати на минерали, с 22.8 мг желязо на 100 година Ако харесвате усета, можете да похапвате още и пилешки сърца или пилешки бъбреци.

Червено месо

В допълнение към високото наличие на протеини, 100 г говеждо месо внасят към 5 мг желязо, т.е. два пъти повече от бялото месо (риба или птици).

Бобови храни

За да гарнирате месото от всевъзможен тип, помислете за соя, леща или червен фасул. Те съдържат приблизително 3 мг желязо на 100 г.

Подправки

За овкусяване на вашите ястия кимионът, кърито, джинджифилът и килантрото са отлични хрумвания. Те обезпечават надлежно 66.4 мг, 29.7 мг, 19.8 мг и 16.3 мг желязо на 100 г фалшификация. Те се срещат и в състава на ароматни смеси от Близкия изток. За ежедневната диета една щипка от тези подправки е задоволителна.

За още храни с желязо за дами, разгледайте горната изложба. Включвайте ги по-често в менюто си, с цел да сте здрави и дейни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР