Въоръжените сили на Украйна активизират усилията си край Новомайорское, Донецка

...
Въоръжените сили на Украйна активизират усилията си край Новомайорское, Донецка
Коментари Харесай

ISW: ВСУ засилват настъплението си край Новомайорское, водят се тежки боеве

Въоръжените сили на Украйна засилват напъните си край Новомайорское, Донецка област, там се водят яростни борби за надзор над селището. ВСУ водят яростни боеве и на Купянско-Лиманското направление. Това показва основаният във Вашингтон " Институт за проучване на войната " (ISW), представен от РБК–Украйна и " Фокус ".

Руските войски не престават настъплението си на направлението Купянск-Сватов на 8 септември, само че не реализират доказан триумф. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските войски са направили несполучливи настъпления при Синковка (9 км североизточно от Купянск) и Новоехоривка (16 км югозападно от Сватов).

Говорителят на Източната формация войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Евлаш е декларирал, че съветските сили не престават да концентрират напъните си в региона на Новоехоривка и употребяват наказани наборници и неуточнени частни военни групировки за осъществяване на офанзиви в региона.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр заяви на 7 септември, че оперативната конюнктура в Купянско-Лиманското направление се изостря. Руски боен блогър твърди, че съветските сили са отблъснали ВСУ от неопределени височини покрай Новоехоривка, само че съветските сили не са открили надзор над тези позиции. Руски агрегатор на вести твърди, че съветските войски са траяли да напредват в региона на Синковка и Петропавловка (7 км източно от Купянск) на 7 септември, макар че ISW не откри образно удостоверение на това изказване.

Евлаш е декларирал, че съветските войски имат за цел да настъпят до река Оскол и да завладяват позиции край Борова (35 км западно от Сватово) до началото на зимата на 2023-2024 година, макар че сегашната локализирана съветска атака на направлението Купянск-Сватов е малко евентуално да успее с постигането на тези цели.

Настоящите локализирани съветски настъпателни старания по този посоки от фронта са имали дребен триумф и евентуално са ориентирани към изтласкване на украинските сили от по-критичните зони на фронта и украинските контранастъпателни интервенции, вместо да завладяват тактически значими региони.

Руските сили евентуално ще би трябвало да ангажират доста повече жива мощ в настъплението по направлението Купянск-Сватов, с цел да реализиран вероятно плануваната си цел да доближат Борова. Евлаш е декларирал, че съветските войски не престават да нападат и образуват щурмови елементи от по-рано победени мотострелкови бригади и въздушнодесантни елементи (ВДВ) в региона.

Евлаш също по този начин е допълнил, че съветските сили употребяват спомагателни елементи за образуване на щурмови единици, което допуска, че скорошните тежки жертви може да лимитират наличната съветска жива мощ за офанзива на направлението. Украински публични лица по-рано са показали, че съветските сили разполагат детайли от новосформирани бригади и дивизии, с цел да възобновят дейните настъпателни интервенции в направленията Купянск и Лиманск, макар че ISW към момента не е удостоверил това разполагане.

Руските сили концентрират забележителна жива мощ на това направление от фронта за няколко месеца, преди да стартират несполучливата си оперативна атака през зимата-пролетта на 2023 година, а ISW не удостоверява сходно струпване в региона неотдавна.

Руски източници настояват, че украинските сили са подхванали несполучливи наземни офанзиви по направлението Сватов-Креминна на 8 септември. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са отбили пет украински офанзиви покрай Новоехоривка и Диброва (6 км югозападно от Креминная).

Руски боен блогър е съобщил, че на 7 септември съветските войски са отблъснали украински контраатаки в Серебрянския горски регион на юг от Креминная. Друг съветски боен блогър е уведомил, че през последните две седмици украинските войски са напреднали в зоната на отговорност на 27-ма бригада ОМСБр (1-ва гвардейска танкова войска, Западен боен окръг) в неизяснен регион на Лиманското направление и че елементи от съветските 252

На 8 септември украинските сили не престават настъпателните дейности край Бахмут, само че не са постигнали доказан прогрес. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли настъпателните дейности и са постигнали неустановен непълен триумф южно от Бахмут.

Руски боен блогър твърди, че украинските сили са напреднали северно от Андреевка и Клешчеевка, половината от които съгласно него се управляват от украинските сили. Свързан с Кремъл съветски боен блогър е декларирал, че обстановката на юг от Клешчеевка остава неразбираема, и е означи, че източниците дават спорни сведения за боевете в региона.

Военният блогър твърди, че украинските войски са засилили настъпателните си дейности по направлението Клишчиевка-Озаряновка (на 7-14 км югозападно от Бахмут), до момента в който различен съветски източник разказва обстановката край Андреевка като напрегната.

Руското министерство на защитата заяви, че частите на съветската Южна група войски са отблъснали 12 украински офанзиви край Бахмут, Веселое (на 20 км североизточно от Бахмут), Орехово-Василовка (на 11 км северозападно от Бахмут) и Андреевка (на 9 км югозападно) от Бахмут).

На 8 септември съветските сили не престават настъпателните интервенции наоколо до Бахмут, само че не реализират доказан или регистриран прогрес. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са провели несполучливи офанзиви край Орехово-Василовка, Клишчиевка и Андреевка.

Руски източници настояват, че съветските сили са провеждали настъпления край Железнянского (на 12 км северозападно от Бахмут), Орехово-Василовка, Клишчиевка и Курдюмивка (на 12 км югозападно от Бахмут). Известни съветски военни блогъри популяризират фрагменти, в които се твърди, че в направление Бахмут работят елементи на 98-а гвардейска въздушнодесантна дивизия (ВДВ).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР