Въоръжени ислямисти овладяват въздушното пространство, предупреждава "Комерсант" по повод отблъснатите

...
Въоръжени ислямисти овладяват въздушното пространство, предупреждава "Комерсант" по повод отблъснатите
Коментари Харесай

Москва: Държава с хай-тек възможности е подпомогнала атаката срещу базите ни

Въоръжени ислямисти овладяват въздушното пространство, предизвестява "Комерсант " във връзка отблъснатите в събота от съветските военни в Сирия офанзиви с дронове против базите на Москва "Хмеймим " и "Тартус ".

Руското министерство на защитата съобщи, че нападенията с 13 безпилотни самолета, снабдени със самоделни взривни устройства, не са предизвикали жертви или опустошения. Никоя радикална формация не е поела отговорност, само че военни източници сочат за евентуален провинен "Ахрар аш Шам ", употребила без триумф сходни апарати против сапьорни елементи на сирийската войска.

По данни на "Комерсант " такива дронове са използвани всеобщо и от нападателите против базата Хмеймим през нощта на 1 януари - за пръв път по време на съветската акция в страната. Същевременно диверсантите убиха с минометен обстрел двама военни, раниха 10 и повредиха самолети.

Използваните дронове са примитивна направа за еднократна приложимост, само че с "детонатори задгранично произвеждане " и барометрични датчици. А редица механически решения подсказват, че такива устройства имат обхват 50 км и могат да се насочват по сателитни координати от Джи Пи Ес, считат съветски специалисти.



Според командването в Москва ислямистите може да са получили такива технологии единствено от страна с високи софтуерни благоприятни условия, съответно в сателитната навигация.

Руски сапьори и разузнавачи ще проучват употребяваните експлозиви, с цел да разкрият каналите, по които джихадистите получават високи технологии. Според депутати от Държавната дума офанзивата в събота е била подкрепена от западни специфични служби. "Координирани от Съединени американски щати ", прецизира Юрий Швиткин, представен в изданието.

Събеседник на РИА Новости от Пентагона декларирал обаче, че става дума за устройства и технологии, които може "лесно да бъдат купени на свободния пазар " и това "буди паника ".

Атаките с дронове против съветските бази са резултат от активността на опитни американски инструктори, обучавали терористите от "Ислямска страна ", декларира пред "Московский комсомолец " военният специалист Алексей Леонков.

Руските военни би трябвало да се приготвят и за офанзиви с голям брой дронове - тези всеобщи набези ще затруднят противовъздушната защита на базите, счита той. Но "всеки заряд с електронен мозък в дроновете на терористите може да бъде "изгорен " от съветските системи за радиоелектронна битка, уверен е експертът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР