Въоръжена група е преминала от Украйна в руската Белгородска област

...
Въоръжена група е преминала от Украйна в руската Белгородска област
Коментари Харесай

Русия сражава с въоръжена група в граничен регион

Въоръжена група е минала от Украйна в съветската Белгородска област и вследствие на конфликти са били ранени редица хора, настояват съветските управляващи. Местният губернатор Вячеслав Гладков сподели, че съветските сили търсят „ диверсанти “, които, съгласно него, са нападнали Грайворонски регион край границата, предава „ BBC “.

Говорителят на Владимир Путин съобщи, че съветският президент е бил осведомен. Украйна отхвърля и твърди, че съветски жители от две паравоенни групировки стоят зад нахлуването.

Гладков твърди, че са били ранени 8 души, в това число двама, които са били признати в болница, откакто село е било обстрелвано, както и трима души, които са били ударени от шрапнели в град Грайворон. Боевете са развалили и три къщи, и локална административна постройка, като обстановката остава „ извънредно напрегната “, прибавя той.

Губернаторът сподели, че в района е почнала „ контратерористична интервенция “, която дава специфични пълномощия на управляващите, в това число за инспекция на самоличността и наблюдаване на връзките.

„ BBC Verify “ проучва фрагменти от региона на Белгород, които се появиха в обществените медии в понеделник. Досега екипът е разкрил видео, което явно е снимано от дрон, което демонстрира няколко бронирани транспортни средства покрай граничен контролно-пропускателен пункт, южно от Белгород. Освен това „ BBC Verify “ разполага с геолокационни фрагменти на хеликоптери, опериращи в района.

Кадрите са неотдавна, само че е мъчно да се каже сигурно каква е точната поредност от събития. Според Киев тези, които стоят зад протичащото се, са от групи, наречени Легион „ Свобода на Русия “ и Руски доброволчески корпус /РДК/. Легионът „ Свобода на Русия “ – основана в Украйна съветска милиция, която твърди, че работи вътре в Русия, с цел да смъкна президента Владимир Путин – разгласи в Туитър през вчерашния ден, че „ изцяло е освободила “ граничния град Козинка. Твърди се още, че предните елементи са достигнали град Грайворон, по-на изток.

Въпреки това представителят на Путин Дмитрий Песков разяснява пред съветските осведомителни организации, че се поставят старания за елиминирането на диверсионната група и сподели, че задачата й е да отвлече вниманието от източноукраинския град Бахмут – който съветската наемна група „ Вагнер “ твърди, че е поела контрола след месеци на интензивни и кървави борби.

„ Ние прелестно разбираме задачата на сходен бойкот – да отклоним вниманието от посоката на Бахмут, да минимизираме политическия резултат от загубата на Артьомовск /Бахмут/ от украинска страна “, сподели той.

Киев твърди, че към момента управлява елементи от града.

„ Зад тези офанзиви стоят съветски жители, на които им е писнало от дейностите на техния терористичен режим “, съобщи Юрик Сак, консултант на министъра на защитата на Украйна.
Говорейки пред програмата „ World Tonight “ на „ BBC Radio 4 “, той приветства развиването.

Припомняме, че през април Русия инцидентно хвърли бомба върху град Белгород, който се намира на 40 км (25 мили) северно от границата с Украйна. Повече от 3000 души бяха евакуирани от домовете си, откакто дни по-късно беше открит недетонираният експлозив.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР