Външно министерство реагира на изявлението на говоритела на руското МВнР

...
Външно министерство реагира на изявлението на говоритела на руското МВнР
Коментари Харесай

Външно отвърна на Кремъл: Не съветската армия, а българският народ спаси евреите си

Външно министерство реагира на изказването на говоритела на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, че Червената войска била избавила евреите в страната ни през Втората международна война.

" Не руската войска, а българският народ избави българските евреи ", обявиха от пресцентъра на Екатерина Захариева.

Ето и цялостният текст на изказването:

" Когато български жители застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на гибелта, когато представители на българския политически, стопански и интелектуален хайлайф пишат протестни писма в отбрана на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се причисляват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите единствено дружно с тях, Червената войска е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме смисъла и ролята на Червената войска за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората международна война, държим да подчертаем, че сходни опити за замяна на историческите обстоятелства не способстват за общочовешката идея на битка с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за изрично наказание на нацизма и неонацизма в актуалните му прояви.

Министерството на външните работи е поредно в позицията си по въпроса за оскверняването на монументи и деянията на антисемитизъм в страната: изрично осъждаме сходни прояви, осъждаме актове на назадничавост и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за откриване и търсене на отговорност от причинителите. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР