Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че е получил

...
Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че е получил
Коментари Харесай

Лавров: Москва ще предложи кога да се състои разговорът с Блинкън

Външният министър на Русия Сергей Лавров сподели, че е получил формалното искане от страна на Съединени американски щати за осъществяване на телефонен диалог, за което държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън заяви по-рано, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Руският външен министър, който сега е на посещаване в Узбекистан, сподели, че ще е подготвен за диалог след връщането си в Москва и тогава ще може да се посочи по кое време да се състои той. Лавров добави, че е подготвен за разискване на замяна на пандизчии, макар че външното министерство не е взело участие в предходни разисквания на въпроса. " Ще чуя какво той има да ми каже ", съобщи съветският външен министър, имайки поради Блинкън.

Американският държавен секретар сподели в сряда, че Вашингтон е предложил на Русия договорка, предвиждаща освобождението на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и различен американец – Пол Уилан. Според източник, осведомен със случая, държавното управление на Съединени американски щати е предложило Уилан и Грайнър да бъдат разменени за наказания съветски търговец на оръжие Виктор Бут.

Лавров сподели също, че Русия поддържа политиката за " Един Китай ", която Пекин отстоява по отношение на Тайван. " Нашата позиция, че съществува единствено един Китай, остава непроменена ", съобщи Лавров пред кореспонденти в Ташкент. " Ние нямаме проблеми да поддържаме правилото на суверенитета на Китай ", добави той.

Руският външен министър съобщи и че изказванията на френския президент Еманюел Макрон за безпокойството му от засилващите се връзки на африканските страни с Русия, са обидни и от френска страна е можело да се чакат по-етични изказвания, показва ТАСС. " Що се отнася до президента Макрон и неговите изказвания, в действителност като цяло бихме очаквали по-етично изявление от страна на французите. Защото той сподели, в случай че си припомням вярно, почти следното - че е смутен от военната и дипломатическата активност на Русия в Африка и че даже не би я нарекъл съдействие, а поддръжка за изцяло провалени, нелегитимни режими и хунти ", сподели Лавров.

" В последна сметка, в случай че погледнете листата с страните, които посетихме в Африка, и в случай че той реагира на него, това е много обидно за африканските страни, които все пак не престават да развиват поредно връзките си с Руската федерация ", акцентира той.

По-рано Макрон изрази безпокойствие от разширението на дипломатическите и военни контакти на Русия в Африка и неодобрение от разпространението на хипотетична лъжлива информация и на " нужни на Русия повествования " в Африка от хора, които той отхвърли да назова публицисти. Същевременно Макрон загатна откриването на нови бюра на съветската осведомителна организация " Спутник " и канал Ар Ти в Африка. Президентът насочи твърди също, че Русия добавя дипломатическите си контакти с интервенция на частни военни компании.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР