Външният министър на Австралия заяви, че е дълбоко разочарована от

...
Външният министър на Австралия заяви, че е дълбоко разочарована от
Коментари Харесай

Австралия призова Полфрийман "незабавно" да бъде пуснат да се прибере

Външният министър на Австралия съобщи, че е " надълбоко разочарована " от това, че нейният съотечественик Джок Полфрийман още не е на независимост в България. Цитирана от лондонския " Гардиън " и австралийски медии, Марис Пейн споделя още, че е обезпокоена, че върху решението той още да не може да отпътува от страната наподобява въздействат " неюридически съображения ".

След отхвърли на външния министър Екатерина Захариева (поради прекомерно натоварена програма) предходната седмица да обсъдят в коридорите на Организация на обединените нации случая, Пейн ѝ е изпратила писмо тази седмица " търсейки съдействието на България за образуване незабавното завръщане [на Полфрийман] в Австралия ".

" Определено съм надълбоко разочарована, че той продължава да бъде арестуван в България. Загрижена съм, че може да има набор от неюридически съображения, които въздействат на този случай и желаят да съм сигурна, че законът ще бъде прибавен независимо ", споделя тя за радио ABC в сряда. " Убедена съм, че отношението към него ще подхожда на българските закони и ще му бъде разрешено неотложно да се завърне в Австралия. "

" Гардиън " в детайли разказва и декларациите от правозащитни и юридически среди в България против методите, употребявани от прокуратурата Полфрийман да бъде държан в центъра за настаняване на имигранти в Бусманци край София.

" Това ще стане казус за 130 години "

Адвокатът му Калин Ангелов споделя за News Corp Australia, че този проблем може да се трансформира в казус - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождение на наказан да бъде анулирано. " Подобно нещо не се е случвало в никакъв случай за 130 години - да го върнат в пандиза, откакто съдът към този момент се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е дефинитивно решение. "

Австралийски медии обръщат внимание и на апелите на Вътрешна македонска революционна организация до основния прокурор Сотир Цацаров да бъде неразрешена правозащитната организация Български хелзинкски комитет поради " интервенция в самостоятелната работа на съда " по случая. Красимир Кънев от БХК, който преди е представлявал ползите на австралиеца в правозащитни каузи, споделя, че това е " невиждан опит да бъде запушена устата на организацията ни ".

" Дори Путин не не разрешава правозащитни организации "
" Случващото се е част от една по-голяма борба сред реформатори и остарялата армия. Това е невиждан опит да бъде задушена правозащитна организация в Европа. Дори в Русия на Владимир Путин сходни организации са обявявани за " задграничен сътрудник ", само че не са неразрешени. "
В публикацията на Ей Би Си по този мотив са показани симпатизанти на " Атака " с плакати " Хелзинкският комитет да бъде съден по Член 105 за шпионаж в интерес на друга страна ".

Красимир Кънев изяснява, че дейностите на Вътрешна македонска революционна организация са раздухване на публичен възторг към случай с Полфрийман в гонене на по-широки политически цели. " Това е офанзива против съдии реформатори. Възприемаме офанзивата от Вътрешна македонска революционна организация като идваща от държавното управление. Партията е част от ръководещата коалиция, неният водач е вицепремиер. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР