Външната комисия разглежда три проекта на решения за започване на

...
Външната комисия разглежда три проекта на решения за започване на
Коментари Харесай

Разглеждат три проекта за започване на преговори на РС Македония с ЕС ВИДЕО

Външната комисия преглежда три плана на решения за започване на договаряния на Република Северна Македония с Европейския съюз. В зала, с цел да показа информация пред народните представители, е министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Като първа точка от дневния ред е показване на мнение и информация от Министерството на външните работи по отношение на план на Протокол за взаимно съвещание по член 12 от Договора от 2017 година с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на Европейски Съюз по отношение на процеса на разширение. Като точка втора, по предложение на ръководителя на комисията, са разглеждането на импортираните три плана за решения за РСМ от Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и " Демократична България ".

По-рано от " Продължаваме Промяната " желаеха намерено съвещание на Комисията в наличието на медиите. Ангел Георгиев от " Възраждане " предложи отсрочване на съвещанието на комисията, до момента в който не бъде показано това, което е направено от Министерския съвет. От Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС настояха с изключение на разисквани, плановете на решения да бъдат и гласувани от комисията.

Заседанието на Комисията по външна политика стартира с замяна на реплики, като още веднъж беше поискано отсрочване на съвещанието от " Възраждане ".

От Движение за права и свободи и ГЕРБ приканиха да се резервира положителният звук. Станислав Анастасов от Движение за права и свободи акцентира, че към този момент има съответни решения, които би трябвало да бъдат прегледани. „ Ситуацията през днешния ден е радикално друга от тази през вчерашния ден “, сподели той. Думата взе някогашният външен министър Даниел Митов, който прикани: „ Ние от тук не би трябвало да излизаме без план на решение, което да представим на залата. Предстои ни доста сериозна работа “.

Според „ Възраждане “ няма никаква причина да се взима основателно решение през днешния ден. От партията на Костадин Костадинов считат, че първо би трябвало да се види какво са решили от Министерския съвет и да не се бърза. Несериозно е да се взимат решения по такива фундаментални въпроси единствено за няколко часа, споделиха още от „ Възраждане “.

Проф. Георги Михайлов прикани „ да не се заиграваме с въпроса за РСМ”. „ За 168 часа да вземем решение, което с години е било забавено - такова отношение е най-малкото несъответстващо. Ние сме се разбързали да се поклоним на някаква сцена. Моля ви, стойте до нацията си “, сподели той.



Членовете на Комисията по външна политика отхвърлиха предлагането на „ Възраждане " за отсрочване на съвещанието.

„ Разполагаме с доста малко време, с цел да вземем едно извънредно значимо решение. Разбирам, че са импортирани планове за решение на Народно събрание, с цел да може този развой да се придвижи напред. Ние не сме осведомени публично, тъй като тези планове не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска, представена от " Нова ".

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че от партията имат терзания по отношение на т. 2 на съвещанието. Той посочи, че не упреква никого, а се пробва да вземе най-хубавото и осведомено решение по отношение на обсъжданата тематика.

„ Френското предложение за разрешаване на противоречивите въпроси с районен съд Македония може би ще бъде годно до края на френското председателство. Не мога да се наемам какво ще предложи чешкото председателство”, акцентира министърът на външните работи Теодора Генчовска.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР