Ваксинопрофилактиката е насочена към здравото население, докато терапията е насочена

...
Ваксинопрофилактиката е насочена към здравото население, докато терапията е насочена
Коментари Харесай

Светът през 2020 година: COVID-19 - ваксини, лечение и спасение от пандемията

Ваксинопрофилактиката е ориентирана към здравото население, до момента в който лечението е ориентирана към тези, които към този момент са инфектирани или боледуват. От тази позиция това са два изцяло самостоятелни въпроса. Това за пулмологът доктор, шеф на поделение в Министерство на вътрешните работи болница. Този принцип ще последваме и ние в малко резюме за това по какъв начин човечеството ще се оправи с новия ковид -. Истината е, че към момента има доста незнайни и въпроси, както към имунизациите и самият развой на имунизация, по този начин и към лекуването на заболелите от COVID-19. Данни от изследвания се натрупват, само че би трябвало да се проучват и обобщят. Отделно се вършат нови и нови изследвания.

" Ваксината на този стадий е единственият способ, който ще угаси този пожар ", ът проф. Георги Момеков.
Ваксините са единствената мярка, по която можем да построяваме групов имунитет , доктор Александър Симидчиев. А с цел да се стигне до подобен, би трябвало да се имунизира над 70% от популацията, с цел да има построен имунитет против новия. Проучване на " Рего " от средата на декември, че 56% от българите не желаят да се ваксинират. Много специалисти показаха, че и съмнение към институциите. 

Призовавам българските жители да се имунизират, а всички сътрудници да бъдат способени и да се срещнат с имунизациите, сподели по този мотив началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и ръководител на Националния действен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски на 17 декември. Той прикани за всеобща имунизация, с цел да се спре мъката, подбудена от COVID-19 - мъка в стопанската система, в публичния живот и в персоналните ни връзки. " Призивът ми към сътрудниците е да бъдат почтени за упованията на техните пациенти ", добави той.
И по този начин, какво знаем досега?
В момента се създават общо 40 ваксини в международен мащаб, които Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ/) следи, 6 от тях обаче са любимци и дават резултати с огромна степен на резултатност . Те обезпечават отбрана от заразяване и са с ниска възможност от поява на нежелани реакции. Това, българският представител в ЕАЛ и някогашен ръководител на Български фармацевтичен съюз. До България ще доближат имунизациите, утвърдени след изследване на резултатите от клиничните изпитвания във фаза 3, точно от този регулаторен орган - ЕАЛ.
Китайските вирусолози съумяха в рекорден период да разкодират генетичната информация на вируса. Още на 21 януари те разгласиха информация за структурата на генома, а няколко дни по-късно -. Това оказа помощ на медиците и микробиолозите в света да създават лекарства и ваксини против вируса.
Как става заразяването? Чрез специфичен протеин - така наречен S-протеин, вирусът влиза в човешките кафези. Не става обаче във всяка клетка. Вирусът влиза в клетките ни през така наречен рецептор ACE2, който не е част от всяка наша клетка. Той е част от ренин-ангиотензин системата на организма ни. Какво съставлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която контролира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два съществени стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава посредством действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта минава през белите дробове, различен ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), само че вторият е хормонът, който подтиква производството на други значими хормони – да вземем за пример алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, с цел да има организмът ни по-добро асимилиране на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II обезпечава вярното действие на ренин-ангиотензин системата.
Сериозен въпрос е обаче дали SARS-CoV-2 ни заразява единствено по този път - тъй като, че може да влиза в клетките ни и през различен рецептор, което изяснява доста разнообразните здравословни проблеми, които основава.
Науката реализира същинско знамение и създаде имунизациите против новия ковид за 6 месеца въз основата на към този момент съществуващи препарати от 2003 година - тогава беше вирусът-заплаха за част от човечеството, разпространяваше се главно в Азия. На база тези " заготовки ", под мощния напън на публичната потребност, науката впрегна всичките си сили и създаде три разнообразни вида ваксини
Първите - на база осведомителна РНК. Тази молекула работи като притежател на данни и осведоми тялото по какъв начин да създава антитела, които провокират имунитет против COVID-19. Този способ на имунизация е създаден през последното десетилетие. Това са имунизациите на Curevac, и.
Вторите - стандартни - антигенни (Spikeprotein) - Novavax и.
Третите - така наречен векторни – на база аденовирус, каквато е Оксфордската ваксина на, имунизацията на на " ", както и съветската " ".
Както към този момент отбелязахме, за всяка от тях научните екипи имаха " заготовки ", по тази причина и обикновено, първите ваксини да са разработвани с фармацевтични колоси като AstraZeneca, Pfizer и Moderna или Johnson&Johnson.

Равен и до ваксини против COVID-19 - безвъзмездна, доброволна и всеобща имунизация - такива ще са имунизациите в цяла Европа, такива ще са и в България. Това беше и претекстът на Европейската комисия (ЕК) " да изземе правата " от всяка страна членка и да контракти големи количества на живото спасяващите дози. Johnson, BioNTech/Pfizer, CureVac, Moderna ваксини от Modernа и Biotech/Pfizer. Очаква се портфолиото на Европейска комисия да се усили и с още една ваксина - тази на.
Мащабната акция по превозването и доставянето на имунизацията до страните-членки е голямо предизвикателство пред Европейски Съюз, както и пред самите фирми-производителки, които контрактуваните дози.. Говорим за имунизация на популацията на цели континенти, а всеки се пробва първи да стигне до имунизацията, " с цел да ръководи света ".
Засега по публична информация в България ще влязат шест ваксини след утвърждение от ЕАЛ: на AstraZeneca/Оксфордския университет, на Sanofi и на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbHand,. Единствената ваксина, по която Народното събрание не се е произнесло, е тази на Novavax. Това взеха решение депутатите на два пъти по предложение на Националния действен щаб и министъра на опазването на здравето. Междувременно, от , че приключват клиничните тествания на този вид на имунизацията си за момента, поради показан във фаза 3 - за по-възрастните. Така че тази ваксина ще влезе в приложимост в Европейски Съюз и България едвам откакто приключат тестванията най-рано 2021 година Догодина ще можем да се имунизираме и с продуктът на Johnson&Johnson , който, само че той ще бъде закупен непосредствено от Кралство Швеция и при същите като за Европейски Съюз цени. Ще бъдат закупени към 2 милиона дози от този артикул на шведската фармацевтична компания. Защо се стигна до странният проблем с J&J и какви са договорите сред България и Европейска комисия, м. пък към момента не са кандидатствали за утвърждение на продукта си пред контролния орган в Европа ЕАЛ. Така първоначално остават единствено имунизациите на Pfizer и Moderna .

Какво знаем за ваксинaта на Pfizer/BioNTech?
Тя се ползва на две дози. На 10 декември бяха оповестени и за имунизацията Pfizer-BioNTech против Covid-19 - в. Пълното изследване включва съвсем 44 000 доброволци. Не всички те обаче влизат в резултатите, тъй като някои не дават отговор на стандартите на Американската организация по храните и медикаментите (FDA) за участници в такова тестване. Става въпрос да вземем за пример за хора на възраст сред 12 и 15 години (100 души), при които няма докладван никакъв непряк резултат. Около половината са получили ваксина, а при другата половина се работи на плацебо правилото. 
Потвърждава се, че режимът от слагане на две дози на BNT162b2 дава 95 % успеваемост за попречване на зараза с COVID-19 - единствено 8 случая на разболели се минимум 7 дни след слагане на втората доза от 36 523 утвърдени по стандарт на Американската организация за храни и медикаменти (FDA) доброволци, за които няма данни преди този момент да са карали COVID-19. Иначе броят на тези, които са карали или не са карали зараза, е общо 40 137 души! 
Общо 8183 души са докладвали странични резултати , т.е. по-долните изброени проценти се отнасят към тази група, а не към всички имунизирани. Най-често срещаните странични резултати са изнемощялост и главоболие - в 59% и 52% надлежно при случаите на имунизирани с две дози на възраст сред 18 и 55 години. Интересен факт е, че цели 23% от получилите плацебо приказват за изнемощялост, а 24% - за главоболие - отново във възрастовата група 18 - 22 години. Що се отнася до хората над 55 години, 51% оповестяват за изнемощялост, а единствено 39% - за главоболие. От получилите плацебо над 55-годишна възраст доброволци, процентите на съобщили изнемощялост са 17 на 100, а с главоболие - 14 на 100. Температура под 38 градуса са вдигнали 16% от имунизираните с две дози в групата 18 - 55 години и 11% от тези над 55 години. Температура от 38,9 до 40 градуса са вдигнали единствено 0,2% след първа доза и 0,8% след втората, а в плацебо групата - 0,1% и след първа, и след втора доза. Има едвам двама души с температура над 40 градуса - един, получил същинска ваксина и един от плацебо групата. Също по този начин е незнайно дали ще се появят повече странични резултати при по-продължително следене, какъв брой дълго имунизацията остава ефикасна, дали ще ограничи предаването и по какъв начин ще работи при деца, бременни дами и имунокомпрометирани пациенти.
Има – 2 от тях са получили ваксина, а 4 от умрелите са в плацебо групата. Случаите на двамата умряли, които са получили ваксина, са следните: един участник с атеросклероза и затлъстяване е умрял три дни след първата доза от лекарството, а различен участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след слагане на втората доза. 
Ваксината обаче не е тествана върху някои рискови групи, хронично заболели и деца.
Също по този начин Pfizer се пробва да реши и съхраняването на имунизацията си (сега се съхранява при -70 градуса по Целзий, а откакто бъде преместена в естествен ледник т.е. температура сред +2 и +8 градуса по Целзий, би трябвало да се употребява в границите на от 2 до 5 дни) и създава нейн нов вид:
Какво знаем за имунизацията на Moderna?
Контролният орган на Съединени американски щати FDA към този момент утвърди тази ваксина. Тя би трябвало да се съхранява при температури сред минус 25 до минус 15 градуса, заради което ще е належащо обезпечаването на спомагателни хладилни уреди с температурен мониторинг както на национално равнище, по този начин и в районните здравни инспекции. Причината - разнообразни температури на предпазване с имунизацията на Pfizer, което прави невероятно потреблението на същите фризери.
Moderna чака имунизацията ѝ да бъде постоянна при общоприети температури на ледник от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при минус 20 градуса по Целзий. В същото време - продуктът на Pfizer може да се съхранява до 5 дни при общоприети температури в ледник.
Ваксината, наречена mRNA-1273 , се ползва в две инжекции с период от 28 дни. Тя е 94,5% ефикасна за попречване на COVID-19, , базирайки се на междинни данни от късен стадий на клинично тестване. Той се основава на 95 случая на COVID-19 измежду участниците в изследването, които са получавали или плацебо, или имунизацията. От тях единствено 5 инфекции са зародили при тези, които са получили имунизацията, която се ползва на 2 приема с период от 28 дни.
Данните от изследването на Moderna измежду 30 000 участници демонстрират, че имунизацията предотвратява тежкото протичане на COVID-19, което към момента не е несъмнено при имунизацията Pfizer. От 95 случая в тестването на Moderna, 11 са били тежки и всичките 11 са се случили измежду доброволци, получили плацебо, вместо истинската ваксина.
Ваксината кара човешката имунна система да създава мощни а. Това демонстрира изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания (), който е взел участие в създаването на лекарството. Изследвани е имунният отговор на 34 възрастни участници, млади и по-стари, от първия стадий на клинично изпитване. В те обявиха, че антителата, които стопират вируса SARS-CoV-2 да не нахлуват в човешките кафези, " понижават леко с течение на времето, както се чака, само че остават нараснали при всички участници 3 месеца след имунизацията ". 

" Дали е сигурна, безвредна и ефикасна могат да кажат тези, които имат опцията да съпоставят данни и да получат цялата информация за изследванията. Ако караме по естествения път и тя пристигна след 5,6 или 8 години, както е при другите ваксини, евентуално няма да имаме потребност от нея, тъй като ще е завършил въобще казусът с Коронавирус, най-малко за този стадий. Тъй че бързата писта, която беше създадена на всички места по света, тя се прави, с цел да имаме достъп до ваксина, сега, в който ни потрябва. Имайте поради, че никой не прескача етапите на проучване, които са нужни. И първа, и втора, и трета. Просто първа и втора ги вършиха редом, с цел да не се губи време. Съкратиха се периодите, чисто административно – за подготовка на нужните документи, само че никой не прави компромис за това, да кажем, третата фаза, която е най-голяма. Изследване на най-малко 30 000 души – до 50 000, от друг етнос, на разнообразни места по света. Повечето производители я направиха на 40 – 50 000 души ". Tака националният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Процесът по надзор върху имунизациите против COVID-19 ще продължи и след започването на имунизацията в Европейски Съюз. Ето на какъв принцип: " Профилът на сигурност на имунизацията ще бъде проследяван и оценен всеки месец. На първо място за това ще следи производителят, по-късно Агенцията по медикаментите. Всички държави-членки ще би трябвало да дават всеки месец информация на Европейска комисия ", и прикани всеки жител да подава сигнал при проблеми след имунизация.
Договори и цени на имунизациите
Грешка на белгийския държавен секретар направи обществени цените на имунизациите. Също по този начин стана ясно и какъв брой ще заплати страната ни, с цел да обезпечи нужните дози . По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов съвсем 6,4 млн. лв. от сумата са спомагателни средства за инструмента за незабавна поддръжка, който Европейска комисия сътвори. Останалите са за самите дози ваксини. 

Трябва да се подчертае, че постигнатите сделки на Европейска комисия с фармацевтичните колоси , както не беше обществена и цялата информация, която, давайки единодушие България да се включи в общото портфолио за имунизациите, набелязани от специалистите в Европейска комисия. Комисията закупи и капарира големи количества от ваксини, които да се разпределят съразмерно съгласно броя на популацията в държавите-членки. Според фирмите-производители - договорите съдържат поверителна информация.
В единствено се питаме в миг, когато целият свят гледа на имунизацията като на панацея, каквато не е, дали въпреки всичко публичният интерес не е по-голям от комерсиалната загадка? Подробности от договорите към момента няма обществено, известно е обаче, че да вземем за пример във - която като напуснала Европейски Съюз, сама се договаря с производителите на ваксини и първа в света разгласи една от имунизациите за безвредна (тази на Pfizer) - та, там освободиха от правосъдна отговорност Pfizer при бъдещи проблеми или странични резултати на имунизацията. И то, оказа се от - държавното управление го е направило тихомълком и с последователно променяне на нормативни наредби. Оказа се, че има сходен проблем и в Съединени американски щати:


От юридическа позиция в България : Ваксината ще се слага непринудено и в този смисъл това значи, че човек би трябвало да е към този момент осведомен за нежеланата реакция. Поради тази причина у нас ще се подписват заявления за осведомено единодушие. Ако нежеланата реакция след ваксина се дължи на погрешно слагане, ще дава отговор лекарят, в случай че е резултат на погрешно предпазване - институцията. Може да заведем дело против фармацевтичната компания за нежелани реакции, само че единствено в случай че те не са разказани в листовките на имунизацията.
Не без значение е и основаването на указател на имунизираните. Близо ли сме до концепцията за Коронавирус паспорт? Китай към този момент предложи обединен в целия свят, който да им оказва помощ за гладко пътешестване, а на имунизираните. У нас би следвало да се, сподели доцент Кунчев, а и освен той - сякаш с концепцията, че страната няма да те задължи, само че какво ще правиш, в случай че да вземем за пример не можеш да летиш без Коронавирус паспорт? Засега, че не взе участие в диалози за такава самодейност - само че значително авиопревозвачи приказват обществено за това!
Срокове и имунизация в България

преди Коледа. Тази на Moderna ще бъде прегледаната за утвърждение от регулатора на 6 януари. " Подготовката за имунизация против COVID-19 е в цялостен ход във всички РЗИ. Продължава построяването и поддържането на хладилната верига за приемане на имунизацията. Тъй като срокът, в който Европейската организация за медикаменти ще даде своите рекомендации, беше преместен, чакаме на 23-ти Европейска комисия да утвърди разпространяването на имунизацията, тя да дойде в страните на по-късен стадий и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа ", допълни  доцент доктор Ангел Кунчев на 17 декември. Борбата на Европейска комисия, която, е имунизацията в Европа да стартира преди Нова година, тъй като тя е в ход към този момент във Англия, Съединени американски щати, Бахрейн, Мексико, Канада и Саудитска Арабия да вземем за пример.
" Очакваме 125 000 дози (от имунизацията на Pfizer/BioNTech) като първа доставка. По 200 000 – 350 000 дози от тази ваксина се чакат през второ, трето тримесечие. Отделно ще се брои за другите ваксини, които ще получат позволение ", доцент доктор Ангел Кунчев. " Според мен, главните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 година “, и разяснява, че протичащото се сега и даването на поръчка, че имунизациите ще дойдат надали не до края на годината, е част от огромно съревнование от комерсиална страна и политически натоварена какъв да е първи, кой ще извади най-големи количества.
Самата имунизация като развой у нас има надзирател - нов Национален съвет по имунизацията, и проект, от Министерския съвет, и той се състои от 5 етапи :
В първа фаза попадат медицинският личен състав на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и асистент фармацевти и различен спомагателен личен състав. Освен това тук, , са включени и чиновници на Министерство на вътрешните работи - служители на реда, пожарникари, да вземем за пример, които са на “първа линия ” - тъй като извършват функционалности като превозване на заболели с COVID-19 до лечебни заведения, изключително в по-отдалечените региони на страната. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на имунизация от тази група, са 243 600 души. Общо 128 246 са единствено медицинските служащи, плюс дентални лекари и фармацевти в първата фаза, които би трябвало да се обзет., в случай че всички пожелаят. Оказа се, че от всички медици на " първа линия " в България
Във втора фаза попадат консуматори и личен състав на обществени институции, педагогическите експерти и личен състав на ферми за развъждане на норки. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на имунизация от тази група, са 112 080 души.
В трета фаза ще бъдат имунизирани чиновниците, участващи в поддържането на действието на съществени за публичния живот действия. Тук не може да се каже предстоящият брой на хора, подлежащи на имунизация.
В четвърта фаза попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с съпътстващи хронични болести. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на имунизация в тази група, са 1 800 000 души.
В пета фаза попадат уязвими групи от популацията заради високия епидемиологичен риск от възпаление, обвързван с изискванията и метода им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се прави по авансово направени описи от ще получават имунизацията и ще би трябвало в границите на открития период да я ползват на пациентите си.
България се разделя на 6 региона за имунизиране. За Район 1 дава отговор РЗИ-Враца, за регион 2 – РЗИ-Велико Търново, за регион 3 – РЗИ-Варна, за регион 4 – Столичната РЗИ, за регион 5 – РЗИ-Пловдив, за регион 6 – отговорник е РЗИ-Бургас. Всяко отговорно РЗИ за предпазване на имунизациите - всеки на стойност сред 25 и 30 000 лева
Премиерът Борисов, че сме подготвени да посрещнем първите дози на така наречен " фризерна ваксина " и (бел.ред. - българската компания за създаване на медикаменти и ваксини към Българска академия на науките се намира в Националния център по заразни и паразитни заболявания, там първо бяха доставени два големи фризера, които могат да поемат цялата първа доставка на имунизацията на Pfizer). Любопитен проблем се получи с фризера в РЗИ Бургас, можете.
Ясно е, че такава огромна интервенция в новата история на страната ни не е правена - ясно е, че една имунизация лишава към 20 минути, конкретизираха от Националния действен щаб. Затова за момента се знае, че преди всяка фаза се вършат описи на искащите, а имунизацията им става след записан час при стройна скица и ред, тъй като имунизацията на Pfizer, с която ще се имунизират хората от първа фаза, има особености. така наречен " фризерна ваксина " може да устоя до 5 дни отвън дълбокото заледяване, което значи, че процесът би трябвало да бъде следен до минута.
В София към този момент е подготвен и р, похвалиха се управляващите в средата на декември, в това време още в средата на ноември от, че стартират градежа на стотици центрове за имунизация против COVID-19.
При другите етапи обаче ще се подхожда друго : " Едно е с тези, с които ще стартираме – лечебните заведения – това са медицински лица и те могат да си създадат екип по авансово направен лист – няма да е в един ден – хората работят на смени, някои отсъстват, някои са болнични. Явно ще има дотъкмяване. Освен това би трябвало да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след 3 седмици, тъй че този, който сме почнали, да можем да го довършим с тази ваксина. Всичко това са сложни сметки, само че ще бъдат правени на място ",
" Фазите на имунизация са направени, с цел да се знае кои групи са предпочитани. Ако в един миг да кажем, първото тримесечие, съумеят и дойдат доста ваксини от всички 7 типа, за които има контракт Европейска комисия, редом ще бъдат обхващани хората от тези предпочитани групи – няма да се чака да се свърши едната и тогава да се почва другата. Всичко зависи от това по какъв начин ще бъдат подавани имунизациите от производителя ",.
Въпроси и отговори за имунизациите
Националният проект за имунизирането против COVID-19, признат от държавното управление, планува имунизациите да бъдат безвъзмездни и доброволни и ще се слагат от доктор. Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, в случай че имат предпочитание да го създадат. Ще се разработят и рекомендации за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да предлагат ваксина.

Преди формалната информация
" Все още няма одобрена къса характерност за имунизациите против COVID-19, само че когато тя е налице, ще се погрижим цялата информация за тях да стигне до българските жители на наличен език. Общопрактикуващите лекари също ще срещнат детайлно пациентите си, с цел да може всеки да направи своя осведомен избор. Искаме най-много хората да са спокойни ", проф. Костадин Ангелов .
Все още е рано да се каже коя ваксина за каква група от популацията ще е подобаваща.
Основният преди началото на имунизацията е по кое време и дали би трябвало да се ваксинираш против COVID-19, в случай че си преболедувал заболяването. " Каква имунизация в пика на болестта? Не знаем кой е болен и кой здрав ", доктор Виктория Чобанова – ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.
Трябва ли да си създадем тест за ковид преди имунизация? " Ако всички тръгнат да си вършат проби, това ще удължи интервалът за използване на имунизацията ", по този начин специалистът в Националния имунизационен щаб проф. Мариана Мурджева от Медицинския университет в Пловдив.
Ако си инфектиран с COVID-19, без тежка симптоматика, ваксина може да се сложи , акцентира проф. Мурджева. Тя посъветва всички, които са преболедували COVID-19, да се имунизират на 5-тия месец след болестта , когато антителата в организма стартират да спадат.
Ваксината на Pfizer хора с алергии, с остри инфекции, в това число и COVID-19, на бременни дами или на дребни деца .
Какво още посъветва специалистът хората със съпътстващи болести, хронични и автоимунни?
Проф. Мурджева акцентира, че след слагане на ваксина би трябвало да чакаме " тя да построи имунен отговор, който ще ни ни протектира от болестта COVID-19. Очакваме и в случай че се заразим болестта да бъде по-леко с по-лека симптоматика. Усложненията ще бъдат по-малки. Разбира се, не се чака летален излаз при тази обстановка. Доказано е, че появяването на антителата, при тъкмо тази ваксина, генерират явен имунен отговор. Появата на антителата е някъде към 14-тия ден, само че те доближават своят пик след 28 ден от имунизацията. Установено е и че те са обезвреждащи. Не можем да изследваме обезвреждащият резултат на тези тела в този момент, макар че клиничните изпитвания го потвърждават. "
" Ваксината не е панацея, тя не е лекарствено средство . Трябва доста ясно и изрично да се подчертае, че тя е средство за профилактика на инфекционна болест . Не може да се чака от нея да има аламинутен, бърз резултат ", посочи професорът.
Задължително ще отбележим в този преглед и против COVID-19 . Тя към този момент има в Института по микробиология към Българска академия на науките. Изработва се като част от огромен план, в който с изключение на ваксина става въпрос и за нови диагностични средства за ковид. " Нашата ваксина е новаторска концепция. Досега тя не е проверявана в света. Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди (бел.ред. - късоверижни пептиди), които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. " от Института по микробиология в Българска академия на науките. Попитана дали се построява имунитет против COVID-19, Петрова отвърна, че се допуска, че. Финансирането в началото е на института " Пастьор ", а. Прототипът на българската ваксина " Би трябвало април-май месец да стартираме интензивно работа с животните ", доктор Илиян Манойлов от Българска академия на науките. В началото на декември и за тестванията на създаването.
Мутациите на вируса и имунизацията
Все още това по какъв начин " " на ковид ще се повлияе от имунизацията е тематика, по която учените спорят, няма задоволително насъбрани данни. Новият вид беше регистриран от научните среди във Англия. Защо точно там, ще разберете в този материал: Научната общественост е разграничена по тематиката: съгласно едни - ; съгласно други - тя няма да повлияе на ; съгласно трети - - нова разновидност значи
В същото време ръководителят на Дружеството на вирусолозите в България проф. Радка Аргирова изясни, че тази разновидност на ковид изобщо не е нова за Европа. По думите ѝ, взривът на болестта у нас през октомври и ноември се дължи точно на нея. " Не става дума за нов вариант, той е разказан в здравната литература още в края на месец март ", изясни тя  като посочи, че това е разновидност на истинския вирус, пристигнал от Ухан, който от дълго време циркулира. " Засега са разказани 13 хиляди разновидности, само че единствено тази се е задържала постоянна ", акцентира вирусологът. Същото, както и.
Проф. Аргирова беше безапелационна, че основаните ваксини против COVID-19 са ефикасни и против тази разновидност, която прави вируса по-заразен от истинския вариант. " Най-важното е хората да не се тормозят от ново заразяване и да се се тормозят за качеството и успеваемостта на имунизацията. Тя ще бъде ефикасна против този вариант ", безапелационна беше проф. Аргирова и съобщи, че ще се ваксинира.




Терапия при COVID-19:
Болестта, породена от новия ковид, протича в три етапи: инкубационен интервал, симптоматична фаза, и трета - тежката белодробна фаза с белодробен инфекциозен развой. В взаимозависимост от това и съобразено с самостоятелните особености на всеки пациент се ползват набор от медикаменти, систематизирани в протокол на лекуване, както в България, по този начин и по света.
Пълна публична информация за признаците, по кое време да се изследвате за COVID-19, какво да предприемете, в случай че би трябвало да пътувате и препоръки по какъв начин да се предпазите
Междувременно от разгласиха на страницата си сходен протокол и препоръки към медицинските си служащи, които те да следват при признаци на COVID-19.
Как протича заболяването?
Леката форма на COVID-19 може да прилича простуда. Типични за ковид са болки в гърлото, зной и загуба на подушване и усет. При тежките случаи постоянно се стига до съдбовно засягане на голям брой вътрешни органи. Нерядко вследствие на това настава сепсис - свръхреакция на имунната система, при която тя нападна личните тъкани и органи на организма, акцентира " Дойче Веле " При тежките случаи на COVID-19 се видя, че значима роля играе това какъв брой мощно реагира на вируса имунната система на обособения човек. Близо година след формалното оповестяване на пандемията се знае и друго: доста от прекаралите болестта се оплакват от отмалялост и безсилие. Дори и някои от тези, които са боледували от Ковид-19 в по-лека форма. Умората може да се прояви даже месеци след боледуването. Вече е все по-ясно, че тя идва поради провали върху сърцето.


Какво е лекуването на Covid-19?
В първите месеци на пандемията доста от пациентите с тежка форма на COVID-19 бяха интубирани и сложени на командно дишане, само че все пак починаха. Междувременно експертите по интензивна медицина ревизираха тази тактика. Наложи се визията на пулмолозите, че изкуственото дишане може да аргументи повече вреди в, в сравнение с да помогне. Докато пациентите са в положение да дишат сами, те получават единствено кислородна маска, само че не се слагат на командно дишане. Интубирането се употребява единствено в краен случай. Понякога COVID-19 визира тежко и - тогава се постанова хемодиализа. В интензивните отделения към този момент обръщат по-голямо внимание и на всички останали наранени вътрешни органи.



Досега не е открит нито един ефикасен медикамент против COVID-19.

, което се ползва за лекуване на ковид е " Единственият препарат, за който се знае, че най-малко може да редуцира продължителността на болестта, е " Ремдесивир ". На 7 октомври Европейска комисия подписа с фармацевтичното дружество Gilead рамков контракт за взаимно възлагане на публични поръчки за доставки на лекарството Veklury (търговското название на ремдесивир) в количество до 500 000 курса на лекуване. Затова е и мощно издирван на пазара. На този стадий той е единственото лекарство, получило в Европейски Съюз позволение за търговия при избрани условия, за лекуване на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от спомагателен О2.
Но и той не е панацея. Той може да редуцира с няколко дни оздравителния развой у пациенти, които получават О2, само че не може да усъвършенства възможностите им за оцеляване. Световната здравна организация неотдавна даже извади препарата от целесъобразния си лист за лекуване на пациенти с COVID-19.
У нас : " Ремдесивир не е панацея, само че оказва помощ на пациенти с коронавирусна зараза в избран етап ", съобщи, ръководител на Българско научно сдружение по фармация във връзка разногласията дали медикаментът ремдесивир оказва помощ при лекуване на ковид.

Междувременно, в научните среди се появи ново лекарство, което в композиция с ремдесивир дава " извънредно положителни резултати " при приети в болница възрастни пациенти в приблизително или тежко положение. Става дума за препарат против ревматоиден артрит - барицитиниб (). Тук ще намерите повече детайлности за проучванията и резултатите от приложението му върху пациенти с COVID-19.
Eвропа видя вяра и в друго лекарство: На 27 октомври италианската фармацевтична регулаторна организация AIFA даде ход за клинично изпитване на използването на при пациенти с леки признаци, породени от ковид. Клиничното изследване следва да удостовери сигурността и ефикасността на Raloxifene за блокиране на репликацията на вируса в клетките и по този метод да задържи развиването на заболяването. В началната фаза до 450 участници в три обособени групи ще бъдат подложени на 7-дневно лекуване с капсули Raloxifene на инцидентен принцип.
Ефикасността на тези лекувания към момента се изследва в целия свят.


В края на годината все по-усилено се приказва за друго лекарство " " , което е образец за поляризацията в здравната общественост във връзка новите очаквания за панацея при ковид. У нас да вземем за пример, ръководител на Българско научно сдружение по фармация, предложи да не се употребява " Ивермектин " за лекуване на ковид. В същото време един от видните американски пулмолози доктор Пиер Кори безусловно молеше Сената при чуване пред сенатската комисия по вътрешна сигурност да принудят тяхната Агенция по храните и медикаментите (FDA) да прегледат пратените от него и негови сътрудници нови данни за резултата от лекарството! Да ги прегледат, не да го включват абсолютно в лекуването на COVID-19! Той го правеше с думи, които ясно демонстрират, че има вяра, че " Ивермектин " има доста добър резултат при всяка фаза на COVID-19.
ВИДЕО:
" Ивермектин " е позволен за приложимост в България единствено под формата на крем (Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се употребява при розацея, оказва помощ и при въшки). Препаратът се употребява главно във ветеринарната медицина – за лекуване на краста. При животни се употребява още от 1981 година. В България няма позволен за приложимост лекарствен артикул за перорално приложение, съдържащ " Ивермектин ". Такива медикаменти са позволени в Съединени американски щати, Германия, Франция, Нидерландия, Румъния – всичко това е казано в формален отговор на ИАЛ. Подробностите ще намерите тук: ?
В България, още при започване на юли тогавашният здравен министър Кирил Ананиев разгласи, че има клинично изследване в 9 лечебни заведения за резултата на " Ивермектин ". получи публично удостоверение от здравното министерство, че възложител на изследването обаче не е страната, а " Хювефарма " ЕООД. Под разнообразни форми на посланичество – ЕООД, ЕАД, само че крайният притежател е един –! още чака спомагателни отговори на уточняващи въпроси и ще показа серия от материали по тематиката – само че най-малко към този момент не съумяваме да разберем какви са резултатите от изследването и даже дали е приключено, тъй като има подписани контракти и надлежно отговорности по тях, в това число по отношение на разкриването на информация. Разбрахме обаче, че лекарството се тества в 12 лечебни заведения. И, не последно по значимост – с дейна съставна част " Ивермектин " от комерсиалната мрежа в България можеш да си купиш единствено крем за мазане, за лекуване на розацея! За клинични тествания обаче може да се употребяват лекарства и артикули, които Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) още не е одобрила за комерсиалната ни мрежа!
Не на последно място - проф. Иво Петров е първият доктор, който приказва съответно по тематиката пред - ето какво: (ВИДЕО)


Първоначално те бяха изцяло неразрешени освен това заболяване, тъй като подтискат мощно имунитета. Ако ние потиснем своя имунен отговор, вирусът може да се развъди доста в човешкия организъм. По тази причина те бяха изцяло неразрешени. По-късно бяха направени изследвания в Англия, които потвърдиха, че един съответен кортикостероиден препарат понижава с 40% смъртността при заболели, които са в интензивно поделение, или са на механична вентилация, или следва да бъдат на такава.
Как разяснява лекуването с кортикостероиди доктор Александър Симидчиев?
Междувременно, разнообразни лекари непрекъснато вършат опит да популяризират един или различен медикамент против новия ковид. Става дума да вземем за пример за, за авиган или за средството против малария -. Ефектът от първите две медикаменти обаче не е изцяло потвърден, а за третото към този момент бе открито, че въобще не оказва помощ. " Азитромицин " няма резултат върху влезнали в болница - за лекуване у дома зависи от неговия доктор, сподели още фармакологът. Антипиретици - това е главното за нехоспитализирани, проф. Момеков и дава образец с огромни американски лечебни заведения - никой не предлага 20-30 медикаменти за у дома.
Използване на донорска плазма () от възобновени пациенти
Оздравителният развой може да бъде интензивен посредством вливането на кръвна плазма с построени антитела от човек, прекарал заболяването. В този случай имунитетът на дарената кръв укрепва отбраната на болния организъм. Известно е също и това, че пациентите, които са били в интензивни отделения, имат потребност от сериозна и продължителна рехабилитация.
Лечението се състои в прелив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР