Ваксинацията срещу вируса, който причинява рак на маточната шийка, влияе

...
Ваксинацията срещу вируса, който причинява рак на маточната шийка, влияе
Коментари Харесай

Проучване разкрива същественото въздействие на ваксините срещу рак на маточната шийка

Ваксинацията против вируса, който предизвиква рак на маточната шийка, въздейства значително за попречване на инфекциите и се чака доста да понижи случаите на болестта през идващото десетилетие, оповестява Българска телеграфна агенция.

Представяйки резултатите от интернационален разбор, обхванал 60 милиона души в страни с високи приходи, учени от Англия и Канада означават, че разполагат с "убедителни доказателства " за ефикасността на имунизацията против човешкия папиломен вирус (ЧПВ) (Human Papillomavirus - HPV) за предварителна защита на "рак на маточната шийка в действителна среда ".

"Наблюдаваме понижаване на основни инфекции с ЧПВ, които предизвикват множеството заболявания на маточната шийка, както и на самите болести ", споделя Дейвид Мешър от английския проучвателен екип.

По думите на Марк Брисон от университета "Лавал " в Канада "през идващото десетилетие би трябвало да станем очевидци на значително понижаване на случаите на рак на маточната шийка ".

Ваксините против рак на маточната шийка са лицензирани през 2007 година и оттогава се ползват в най-малко 100 страни по света. В страните с имунизационни стратегии за ЧПВ имунизациите нормално се оферират на девойки преди началото на деен сексуален живот. За задачите на проучването експертите са анализирали данни от 65 обособени изследвания, осъществени в 14 страни за интервал от осем години и обхванали над 60 милиона души.

Изследователите са открили значително намаляване след имунизация на двата най-рискови вида ЧПВ, които предизвикват 70 % от случаите на рак на маточната шийка - ЧПВ 16 и ЧПВ 18. Учените са отчели и понижаване с 83 % на инфекциите при девойки на възраст сред 13 и 19 години и с 66 % при дами на възраст сред 20 и 24 години.

Според данни, изнесени през февруари от Международна организация за ракови проучвания, през 2018 година са регистрирани 530 000 нови случая на рак на маточната шийка, което го прави четвъртото най-разпространено злокачествено заболяване измежду дамите. Всяка година над 310 000 дами умират от цервикален рак. Повечето от тях са от страни с ниски приходи, където имунизационните стратегии за ЧПВ са лимитирани или не се ползват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР