Важна промяна в условията за извършване на годишен технически прегледа

...
Важна промяна в условията за извършване на годишен технически прегледа
Коментари Харесай

Технически преглед ще се минава само след платени пътни глоби

Важна смяна в изискванията за осъществяване на годишен механически прегледа Министерство на районното развиване и благоустройството с промени в Закона за пътищата. Става дума за това, че като наложително изискване се вкарва заплащането на всички санкции по фишове и наказателни постановления, постъпили от електронната система за събиране на пътни такси. За тази цел ще проработи автоматизиран продан на информация сред двете системи - тази за ГТП и тол системата.

Накратко: в случай че имате открито от камерите на тол системата нарушаване (принциптно те могат да снимат и превишена скорост, само че към този момент няма данни тази алтернатива да се използа) няма да може да минете на механически обзор.

Освен това с измененията в Закона за пътищата се предлага да може да се прави еднократна промяна на закупена електронна винетка, в случай че е позволена техническа неточност при въвеждане на данните. Поправка във винетката обаче ще може да се вършат единствено на до два от знаците в регистрационния номер на автомобила.

" Това няма да докара до повишаване на винетната такса, а по-скоро до нейното понижаване ", съобщи в свое изявление пред Нова телевизия, министър Караджов. Очаква се новите цени за тол и винетни такси да влязат в действие от януари месец следващата година.
Реклама
Основните претекстове за препоръчаните промени в законодателството обаче са свързани с хармонизирането на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент. Това ще докара до редица промени освен при ползвателите на услугата, само че и при доставчиците. - две частни ( " Интелигентни трафик системи " и " Диджитол смарт инфраструктура " ) и едно държавно (Национално тол управление). Делът на продажбите от държавното сдружение е малко над 26% по отношение на 74% в интерес на частните снабдители, като страната продава по-малко и при винетките, и при тол такси.

Срокът за оферти и мнения по плана на нормативен акт е 14 дни, като всички съпътстващи документи са оповестени на формалните страници на Министерство на регионалното развитие и АПИ.
Промените
С планът за промени в Закона за пътищата се дава право сбъркана винетка да може да се поправя еднократно, като поправената към този момент винетка ще е годна до същата дата, до която е била в началото. Ще отпадне и административно-наказателната отговорност за интервала, в който жителите са употребили републиканските пътища със сбърканата винетка - санкции няма да се постановат. Подаването на искане за поправяне ще бъде придружено от доказателство за осъществено заплащане от страна на жителите.

С измененията се планува и решение на различен главен проблем с обезщетителните такси, който стоеше пред превозвачите и беше обсъждан с министър Караджов. Допълват се условията за тежкотоварните коли над 3.5 тона, които употребяват бордово устройство или маршрутна карта. " За тях, когато се откри неподаване на декларирани тол данни, това също ще бъде квалифицирано като непозволено, само че ще се даде опция за възнаграждение на оптималната тол такса, вместо директното им санкциониране ", показват от ведомството.
Реклама
В този случай се плануват две хипотези. Едната е, когато е налице отчасти неподаване на декларирани тол данни от камион в границите на един календарен ден, когато превозвачът има подписан контракт с снабдител за услуга по електронно събиране на тол такси. За тези ползватели ще се даде опция да заплатят 50% от оптималната тол такса в период до 7 дни. Втората догадка е при цялостно неподаване на декларирани данни в границите на един календарен ден. Тогава се планува възнаграждение на цялостния размер на дължимата такса, още веднъж в седемдневен период. Задължение на доставчикът на услугата ще е да уведоми, в период до пет дни от определяне на неподаването на данни, притежателя или ползвателя, с който има подписан контракт за услуга.

Въвеждането на нотифициран орган е другата част от предложенията за изменение по плана. Неговите пълномощия ще са по " осъществяване на процедура за оценяване на сходството по отношение на спецификациите, годността за прилагане на съставните детайли на оперативната съгласуемост ". Определя се и редът за издаване на позволение от ръководителя на управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура въз основа на решение на управителния съвет на Агенцията, както и последствията от неговото преустановяване.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР