Познатата ни масова реклама на хазарт отива в историята (поне

...
Познатата ни масова реклама на хазарт отива в историята (поне
Коментари Харесай

От събота: без масова реклама на хазарт

Познатата ни всеобща реклама на хазарт отива в историята (поне засега), считано от тази събота.

Забраната за реклама на игрите на щастието в малките екрани, уеб страниците и печатните издания бе обнародвана през днешния ден в Държавен вестник, което значи, че влиза на практика в действие три дни по-късно.

Промените в отрасловия закон бяха признати дефинитивно на 30 април, като президентът Румен Радев сподели, че не бърза да подпише указа за обнародването. И даже загатна, че може да им наложи несъгласие, поради скорострелния метод, по който бяха признати. А точно: препоръчани на 24 април от тандема ГЕРБ и Движение за права и свободи и то изненадващо, като се има поради, че двете партии посочваха индиферентност към съвсем същите оферти на други парламентарни групи освен в годините обратно, само че и даже в месеца, предшестващ тяхната законодателна самодейност. Това породи спекулациите, че ГЕРБ/ДПС пробват да изнудват малките екрани, в които хазартният бизнес е измежду най-големите рекламодатели, в подтекста на предизборната акция, както и че се прави опит за обезценяване на националната Нова тв преди възможната й продажба (което е на равнище непотвърден слух отдавна). До момента никой от двете партньорски партии не е коментирал.

Но, какво одобриха депутатите с рядко виждано болшинство:
Забрана. Донякъде...
Забранява се всякаква реклама в електронните медии - радио и телевизия. Изключение ще има единствено за Българския състезателен тотализатор - за тегленето и анонсирането на тиражите. Както е известно, ТОТО-то финансира целия държавен спорт у нас. Първоначално вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев го бяха не запомнили. За съществуването му подсетиха от отрасловото министерство, което също се устоя от тотализатора.

Забрана към този момент има и за печатните творби (вестници, списания и пр.) и за електронните медии, " в това число интернет страници " (интернет страници са и странициите на хазартните оператори, като по този начин и не се разбра касае ли ги забраната). Както и на публични места, в т. ч. фасади на здания.

Хазартна реклама се позволява единствено върху билбордове - само че в случай че са на най-малко 300 метра разстояние от просветителните институции и тези, които дават обществена грижа за деца; върху фасадите на самите обекти, само че рекламата не би трябвало да надвишава 20 на 100 от общата повърхност и е до 50 квадрата, както и върху спортните екипировки, уреди, зали, игрища, басейни и прочие, и върху материалите на самите спортни клубове, федерации и т. н. - стига да не са предопределени за малолетни деца.

И там, където рекламата е позволена, към този момент наложително ще би трябвало да има надпис " Хазартът носи риск от насърчаване на взаимозависимост " - на най-малко 10 на 100 от площта.

Забранява се и рекламите да съдържат числа. 

Със мненията срещу измененията от сектора акцентираха, че в този момент хазартната реклама ще се пренасочи към сивия бранш, както и към обществените платформи. Божидар Божанов (ПП-ДБ) опита да предизвести, че уеб сайтове несъзнателно може да станат извършители, посредством Гугъл Ads, да вземем за пример, като не носят отговорност за появилото се хазартно наличие в отделеното рекламно пространство. Отделно, доста рекламни мрежи са регистрирани отвън България и не могат да бъдат глобени, уточни той.
Бързо погашение на облагата
На уредниците на онлайн игри бе вменено и да подхващат ограничения за ограничение на рисковото държание. За задачата ще бъде направена разпоредба, която да дефинира оптимален престой в страницата за
залагания, оптималната загуба за избрани интервали, оптимален размер на залозите за другите игри.

Решено бе и облагите до 10 000 лева да се изплащат неотложно, а тези на тази стойност и над - по банков път и също в незабавен порядък. Аргументът: в този момент уредниците изплащат парите парче по парче и на място, което кара играчът да се връща в обекта и по този начин постоянно похарчва към този момент извоюваното.
На границата - всичко е позволено
Игри с автомати, по-познати като ротативки, както и
казина, към този момент да не може да има в обитаеми места с под 10 000 поданици, гласят още обнародваните през днешния ден промени. От Министерството на финансите регистрираха, че става въпрос за 104 обекта, само че не можаха да кажат какъв брой са заетите в тях чиновници.

Изключение има за курортите, както и в радиус от 30 км от ГКПП-тата в цялата страна (в това число речни, морски, жп граници). Тоест - към границите може да никнат
хазартни " градчета ".

Според промените за лиценз за игри с игрални автомати към този момент ще се изисква импортиран капитал на минимална стойност 750 000 лева при 500 000 лева до момента, като капиталът би трябвало да се поддържа през целия период на деяние на лиценза.

Този текст от закона ще влезе в действие след три години - с цел да не се снабди страната с вълна от правосъдни каузи, аргументираха се депутатите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР