В знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа

...
В знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа
Коментари Харесай

Фасадите на 8 емблематични сгради ще бъдат осветени в зелен цвят по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

В знак на взаимност с самодейността на Съвета на Европа за осъществяване на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, както и с цел да бъде ориентирано публичното внимание към тематиката, през днешния ден, 8 октомври, осем общини ще осветят фасадите на свои здания в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

Националният замък на културата ще бъде осветлен от 19.15 до 20.15 часа.

От 19.15 ч. до 19.45 ч. Община Хасково ще освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния отбор на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил ще освети Общинския трагичен спектакъл, Община Добрич – Диагностично-консултативния център I, община Бургас – УМБАЛ Бургас. В Силистра ще бъде осветена постройката на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „ Царевец “.

По мотив Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи през днешния ден дуелите от Първа професионална лига ще преминат под надпис „ Да! За живот! “. Целта е да се увеличи осведомеността за смисъла на донорството на органи за избавяне и възстановяване на живота на извънредно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен късмет за живот. В утрешния ден дуелите сред ПФК „ Славия “ и ПФК „ Септември “ (17:30 ч.) и ПФК „ Левски “ и ПФК „ Ботев “ Пловдив (20:00 ч.) ще стартират с апел за съпричастност към благородната идея.

Един човек, изпаднал в мозъчна гибел, може да избави 8 човешки живота посредством органно донорство и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани!

Донорството е безплатен акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в положение на медицински открита мозъчна гибел, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични болести.

Органна трансплантация се прави при невъзможни за лекуване заболявания. Tя има темперамент на животоспасяващо лекуване в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заменяне, или смяна на качеството на живот и лекуване при бъбречно заменяне.

Повишаването на публичната информираност по тематиката донорство и трансплантация е от извънредно значение, с цел да получат втори късмет за живот чакащите за трансплантация пациенти. У нас трансплантация на орган чакат 901 жители. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма чакат сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници чакат своята белодробна трансплантация.

Тази година в страната сполучливо са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. От началото на годината са осъществени 17 трансплантации от трупен донор и 1 от жив донор.

Информация за донорството и трансплантацията на органи можете да намерите на уеб страницата на Националната акция „ Да! За живот! “: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР