В УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ успешно имплантират СRТ-D пейсмейкърШестима

...
В УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ успешно имплантират СRТ-D пейсмейкърШестима
Коментари Харесай

Има алтернатива за хората с вродени сърдечни малформации

В УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ сполучливо вграждат СRТ-D пейсмейкър

Шестима пациенти с доста рядка и комплицирана сърдечна патология получиха късмет за живот в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ посредством имплантиране на ресинхронизираща система за стимулация с кардиовертер-дефибрилатор (СRТ-D).

Устройството е приложено в случаи, при които няма естествена анатомия на сърцето, пациентите страдат от сърдечна непълнота, породена от сърдечна особеност и не подлежат на трансплантация, поради спомагателни сърдечни структурни увреждания.

Диагностиката и оценката на шестимата пациенти е направена от доктор Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология и доцент Виолета Грудева от Отделението по образна диагностика. При тези случаи, преди процедурата по имплантиране на CRT-D, е извършена компютърна томография на сърце. Методът пресъздава измененията при вродените сърдечни малформации, изобразява детайлно анатомията на сърцето и съдовете и по този начин подкрепя за планирането на интервенцията.

Кардиостимулаторите са сложени от проф. Свeтослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори и ресинхронизиращо лекуване.

Първият случай е на 37-годишна жена с дисфункция на лявата камера, AV блок и вграден пейсмейкър от ранна детска възраст. Тя е с непокрит коронарен синус, който е най-редкият тип недостатък на предсърдната бариера. Пациентът е постъпил в УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ с недоволства от зной при минимални физически натоварвания. След направени цялостни проучвания, компютърната томография открива недостатъци по дясното предсърдие и голям брой извити дребни венозни съдове, които затрудняват достъпа до коронарния синус и цялата сърдечна система. Поради това се взема решение за хирургична имплантация на СRТ-D кардиостимулатор, а резултатът е сполучлив.

При втория пациент се следи особеност на венозната система, при която липсва естествена връзка в ляво до сърдечните кухини и съществуване на туморно образувание по кожата. Дефектът на венозната система затруднява имплантирането на СРТ-D устройство, защото имплантацията на ресинхронизиращ пейсмейкър с кардиовертер-дефибрилатор изисква избран общоприет достъп, като желано място е лявата страна.

Когато вениозната особеност е такава, че не дава опция за разпространение на стимулиращи електроди от тази страна, се изисква разискване на различен достъп, като най-често това е контралатералната страна. При имплантация на CRT-D с десен достъп, остава въпросът за ефикасността на шоковата терапия и на процедурата. След уместно програмиране, вярно разпространение на всички електроди и мултидисциплинарен метод от екипа на проф. Светослав Йовев, крайният резултат е сполучлив.

В актуалната литература няма разказан подобен клиничен случай с имплантация на CRT-D в дясно, заради липса на венозен достъп в ляво и съпътстващо кожно заболяване на мястото на имплантацията.

Вродените сърдечни малформации при останалите четирима пациенти се показват в транспозиции на двете камери на сърцето. При всички тях няма обикновено разположение на сърдечната празнина и достъпът до нея е усложнен. Въпреки това, експертите от УМБАЛ „ Чирков “ ползват мултидисциплинарен метод в методите на диагностика, оценка, операция, лекуване и всички процедури по имплантиране на CRT-D на хора с вродени сърдечни малформации са с отлични резултати.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР