В Тунис избират президент. Над 7 милиона избираеми ще гласуват.Гражданите

...
В Тунис избират президент. Над 7 милиона избираеми ще гласуват.Гражданите
Коментари Харесай

Тунис избира президент

В Тунис избират президент. Над 7 милиона избираеми ще гласоподават.

Гражданите на Тунис би трябвало да изберат държавен глава от двама претенденти. Каис ас Саид, професор по конституционно право и някогашният пандизчия и медиен магнат Набил ал Каруи. И двамата в своите стратегии обявиха нуждата от решение на обществени проблеми и битка с бедността и безработицата.

Каис ас Саид във втория тур е подсилен от умерената ислямска партия Ал Нахда, а Ал Каруи, малко преди изборите, сътвори своя лична партия " Сърцето на Тунис ".

Предсрочни президентски избори в Тунис бяха свикани след гибелта на 25 юли на 92-годишния Ал-Баджи Гайид ал Себси. Първоначално гласуването беше планувано за 17 ноември.

Първият тур се организира на 15 септември, никой от претендентите не реализира безусловно болшинство. Саид мина на втория тур и завоюва 18,4% от гласовете и беше в пандиза Ал Каруи до 9 октомври с 15,58%. Основната изненада беше загубата на претенденти от властта - министър-председателя Юсеф ал-Шахед и министъра на защитата Абдел Карим ал-Збиди, както и относително слабият резултат на представителя на авторитетната ислямистка партия Ан-Нада Абделфата Муру.

Окончателните резултати от втория тур на изборите би трябвало да бъдат оповестени от основната изборна комисия до 21 октомври.

Президентът в Тунис се избира за петгодишен мандат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР