В Цюрих хора, търсещи апартаменти, носят вино и шоколад на

...
В Цюрих хора, търсещи апартаменти, носят вино и шоколад на
Коментари Харесай

Жилищата под наем се превръщат в дефицитна стока в Европа

В Цюрих хора, търсещи жилища, носят вино и шоколад на огледите, с цел да се отличат от множеството. В Амстердам студенти се пробват месеци наред да намерят заслон преди началото на семестъра им. В Дъблин и Лисабон работещи младежи се отхвърлят и се връщат при родителите си, написа Bloomberg.

В най-големите градове в Европа наемателите се сблъскват с изострен дефицит на предложение, който тласка цените до рекордни върхове. Растящите лихви по ипотечните заеми принуждават хората да се отхвърлят от покупката на парцел тъкмо когато инфлацията усилва разноските за строителни материали, засягайки търсенето. Политиките на държавното управление и работните трендове след пандемията тласкат напред квалифицирани задгранични чиновници, които постоянно могат да платят повече от локалните поданици в Париж, Дъблин, Берлин и Лисабон, а завръщането на студентите след Коронавирус покачва търсенето тук-там като Лондон и Амстердам.

Тенденцията на бързо растящи наеми след началото на пандемията не е неповторима за Европа, само че е задълбочена на Стария континент от релативно дребния размер на градовете и по-високата централизация на исторически и ниски здания. Ако държавните управления не подхващат дейности, изключително по отношение на предлагането, рискуват фрапантно да усилят неравенството, защото хората, които не могат да си разрешат да купят парцел, заделят по-голяма част от приходите си за жилище.
Ръст на наемите
„ Наемите порастват и това прави живота изключително сложен за хора, които нямат наследено от родителите си благосъстояние “, споделя Кристин Уайтхед, учител по жилищна стопанска система в London School of Economics. „ Има голяма разлика сред 25-годишен човек, който си търси жилище, с родители, които са притежатели на действителен дом и имат парцели за отдаване чартърен, и младежи, които стартират от нулата “, добавя тя.

В Амстердам ситуацията е тежко даже за студенти, които получават локална поддръжка локална поддръжка. Хендрин ван Уалбек, 54-годишна собственичка на дребен бизнес в Тернезен, Югозападна Нидерландия, почнала да се рови в уеб страниците за наеми за стая чартърен за сина си Мике покрай Амстердам през април, като влизала минимум 10 пъти дневно, с цел да ревизира за нови разгласи. До август, единствено няколко седмици преди началото на образователната му година в столицата през септември, студентът по физика не бил поканен на нито един оглед.

Тя пробвала друг метод, като основала публикация за Мике с детайлности за ползите и условията му и я разгласила в обществените мрежи. Това довело до няколко предложения за оглед, а след това, по-малко от две седмици преди началото на семестъра, фамилията в последна сметка намерило стая за 500 евро на месец, в това число режийните разноски, в предградие на 45 минути с рейс от университета на Мике.

„ Трябва да сте неуморни, с цел да съумеете. Просто е – има прекалено много хора, които желаят да живеят тук, и незадоволително стаи “, отбелязва Ван Уалбек.

Недостигът на жилища е изключително изострен в нидерландската столица, тъй като градът става магнит за чужденци с 18 хиляди новопристигнали в града с население от към 882 хиляди души през 2022 година Нидерландски компании като ING, Royal Philips и Just Eat Takeaway.com усилват чиновниците си през последните години. Благоприятната данъчна среда в града го прави прелъстителен за огромни интернационалните компании като Tesla и Netflix, които откриха европейски централи там. Заради „ крайния “ растеж на популацията в града има дефицит на към 200 хиляди жилища, оповестиха локалните управляващи в скорошен отчет.
Столици
В други столици ситуацията е сходно. Населението на Дъблин е повишено с съвсем 12% през последните 10 години, защото данъчните облекчения на държавното управление сътвориха тласъци за международните фармацевтични и софтуерни компании като Meta Platforms, компанията майка на Гугъл Alphabet и Pfizer да открият европейските си централи там.

Политиките стартират да провокират неодобрение и фирмите постоянно показват жилищата като едно от главните провокации за набиране на чиновници и задържането им. Нискотарифната самолетна компания Ryanair нае студентска жилищна постройка през лятото, с цел да приюти чиновници и обмисля покупката на жилища за чиновниците си, оповестяват локални медии.

В Цюрих, където се намира най-големият научно-развоен център на Гугъл отвън Съединени американски щати, свободните жилища за наемане са единствено 0.07%, а на опашките за огледи на жилища постоянно чакат над 100 души. За хората, търсещи жилище, се трансформира в бит да носят рекомендации, контакти с HR отдела на компанията си, банкови извлечения и дарове като вино и шоколади, когато получат покана за оглед на парцел.

Валтер Ангст, един от шефовете на асоциация на наемателите в Цюрих, чака наемите да набъбнат с към 30% до 2025 година, защото по-високите лихви тласкат нагоре търсенето. Много семейства към този момент харчат над една четвърт от разполагаемите си приходи за наем, по тази причина сходен растеж ще принуди доста хора да изоставен града, ускорявайки трансформацията на квартали, която тече с „ гневна скорост “, добавя той.

В доста градове от Източна Европа дефицитът на жилища и растежът на цените на наемите е изчерпателен от непредвидения приток на украинци, бягащи от войната. Цените на наемите в Естония, една от водещите дестинации за украински бежанци, са нарастнали с 22% през 2022 година, сочат данни на Евростат. Наемателите в Талин постоянно са принудени да вършат взаимни отстъпки, като се откриват в по-малки и по-евтини парцели и наемат жилище в по-малки градове отвън столицата, в случай че имат превоз до работното си място, споделя Ристо Вахи, анализатор в консултантската компания Uus Maa.

Правителствата се пробват да намерят решения, само че те постоянно са краткосрочни и носят нежелани последствия. Над 5000 притежатели на частни парцели в Дъблин са изпратили предупреждение за преустановяване на наемния контракт за продажба на парцелите им през второто тримесечие, откакто държавното управление вкара таван върху наемите. Новопристигащи хора в Берлин може да търсят непрекъснато жилище с месеци поради тавана върху растежа на наемите от 10%, който обезсърчава притежателите на парцели. Системата в Швеция за жилища с следен наем основава лист с хора, които чакат с години в Стокхолм, както и пазар на преотдадени жилища, където известията за рушвети и полов тормоз не са необикновени.

Контролът върху цените на наемите е най-лошата политика, която може да се вкара, тъй като той лимитира още повече предлагането “, споделя Джорди Селман, основен изпълнителен шеф на HousingAnywhere, платформа за наеми, която работи в редица столици в Европа. „ Държавните ръководители нормално са прекомерно съсредоточени върху това, което могат да създадат за пазара през днешния ден, само че разрешаването на този тип проблеми с предлагането лишава най-малко 10 години “, добавя той.

Селман дава за образец Испания като страна, в която политиката на държавното управление е доста повече съсредоточена върху либерализирането на регулациите в строителството, с цел да се усили предлагането в дълготраен проект.

Друго място, което предлага евентуален модел, е Виена, където градските управляващи дават по 200 евро на всеки човек под несъмнено равнище на приходите, с цел да му оказват помощ да заплати наема си. Около 500 хиляди души, или всеки четвърти човек, в града живеят в едно от към 220 хиляди общински жилища, а над 3700 нови домове ще бъдат издигнати през идващите няколко години. Градът също по този начин предлага имотна банка на строителни бизнесмени, които заделят част от новите си жилища за наематели с ниски приходи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР