В търсене на начини да отвърне на Вашингтон на фона

...
В търсене на начини да отвърне на Вашингтон на фона
Коментари Харесай

Китай търси още оръжия в търговската война със САЩ

В търсене на способи да отвърне на Вашингтон на фона на ескалиращата борба с митата президентът на Китай Си Цзинпин и неговият стопански консултант са посетили китайски цех за редкоземни детайли - екзотични минерали, употребявани в производството на електрически коли, мобилни телефони и други технологии, осведоми Асошиейтед прес.

Редкоземните детайли са "важен стратегически запас ", разяснява Си, представен от организация Синхуа.

Посланието е ясно: ролята на Китай като главен международен снабдител на редкоземни детайли, употребявани в смарт телефони, леки магнити, акумулатори и други съставни елементи е преимущество пред Вашингтон. Влиянието на Китай би могло да се разпростре още повече в американския софтуерен бранш, най-много достигайки Епъл (Apple) и други компании, които разчитат на китайската индустрия.

Досега Пекин се пробва да наподобява въздържан в борбата с президента Доналд Тръмп в региона на технологиите и търговията, добавя АП.

В миг, когато двете страни навлизат все по-дълбоко в борбата, визитата на Си е знак, че неговото държавно управление търси нови способи да окаже напън върху Вашингтон да се укроти. Инвеститорите към този момент се безпокоят, че Пекин в последна сметка ще се опита да ограничи или даже да блокира производството и продажбите на айФон (iPhone) в Китай. Тази опасност донесе на акционерите загуби за 80 милиарда $ досега този месец.

Макар Пекин да има редица благоприятни условия да наруши търговията, тези варианти имат икономическа и политическа цена. Няма и гаранция, че ще проработят, акцентира АП.

Първите ответни мита на Китай имаха за цел да разклатят Тръмп в политически аспект, като бяха ориентирани против земеделските щати, подкрепили го на изборите през 2016 година. Необезсърчен, Тръмп подвигна митата върху още китайски артикули. След това Пекин нанесе удар на промишлените производители, които отвърнаха.

Ако желаят резултати, на китайските водачи може да се наложи да го ударят по слабото място, оказвайки напън върху котировките на американските акции, показва Дерек Сизърс, експерт по Китай в Американския предприемачески институт (American Enterprise Institute) във Вашингтон.

Не е ясно по какъв начин може да стане това, "но президентът е сензитивен към продължителна уязвимост на пазарите ", написа Сизърс в имейл. Уязвимостта на Епъл по отношение на поевтиняването на акциите най-вероятно не е останала незабелязана в Пекин, добавя АП.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР