В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос

...
В свят, скован от заплахата от COVID -19, водещ въпрос
Коментари Харесай

Световен промоутър съветва как масовите събития да са безопасни - slava.bg

В свят, вцепенен от опасността от Коронавирус -19, водещ въпрос в съзнанието на хората, работещи в събитийната сферата е, по кое време още веднъж този бранш ще възвърне остарелия си темп на работа и по какъв начин да се провеждат събития, които са безвредни както за посетителите, по този начин и за самите уредници.

Събитийният бранш е един от най-силно засегнатите от рестрикциите, наложени от държавните управления, по отношение на разпространяването на Коронавирус -19.

Хиляди мероприятия са отсрочени или са изцяло анулирани. Дори откакто страните стартират да отпускат наложените превантивни ограничения и да възстановяват естествения темп на стопанската система и бизнеса, всеобщите събирания и събитията ще бъдат измежду последните, които ще се върнат към нормалния си метод на работа. Също по този начин, събитията ще би трябвало да одобряват напълно новата действителност като вземат поради здравето на уредниците, личния състав и посетителите. Професионалистите в сферата считат, че има няколко разнообразни сюжета по които нещата могат да се развият – „ По-оптимистичните възгледи са, че след месеца на изолираност, хората ще имат потребността от обществен контакт, всеобщи събирания, бизнес, спорт, развлечение и събития. Посещаемостта ще се повиши доста, следвайки потребностите на хората, които се пробват да компенсират изпуснатите благоприятни условия по време на COVID-19. “

Споделя Дан Фироиу, изпълнителен шеф на Coco Agency, водещ промоутър и ивент уредник на Балканите, Централна и Източна Европа и Близкия изток. „ Въпреки това, по-реалистично e да чакаме хората да бъдат доста деликатни в идните месеци и че предпазването на здравето ще остане главен приоритет “ добавя Фироиу. Според него, в тази обстановка, способността на ивент уредника да даде безвредна околна среда и основаването на сполучлива връзката с публиката, ще дефинира развиването на обещано събитие.

През март 2020, СЗО (Световната здравна организация) разгласява документ с „ Основни рекомендации за обмисляне на всеобщи събития в подтекста на COVID-19 “, в който се изброяват нужните защитни ограничения, които ивент уредниците би трябвало да вземат поради при планирането на техните събития, за построяването на безвредна среда за тяхната аудитория. „ Важно е ивент уредниците да дефинират защитните ограничения които ще подхващат, както авансово, по този начин и по време на събитието и след него “, разяснява Дан Фироиу.

Във етапа на обмисляне е от изключителна значимост да се сътрудничи с локалните здравни управляващи и да се обмисли цялостната епидемиологична обстановка в държавата/региона/града, където събитието ще се състои. Трябва да се направи оценка на риска, имайки поради локалната конюнктура, опцията да се даде задоволително пространство сред посетителите, броя на инфектираните и тези с висок риск от заразяване, възрастта на посетителите, продължителността на събитието, качеството на локалната здравна система и потенциала и готовността й да реагира съответно. Трябва да бъде основан проект за деяние за да се възнамерява по какъв метод ще се управлява цялото събитие и придвижването на хората, с цел да се минимализират възможностите за разпространяване на вируса и да се редуцира излагането му до допустимо най-ниски равнища. Планът за деяние ще е за цялото събитие и ще включва системи за надзор и наблюдаване на публиката. Планът би трябвало да бъде сбъднат благодарение на особено назначен и подготвен екип от хора, който да дава насоки, указания и информация за методите за попречване на COVID-19 по време на събитието, да асистира на хората с ранни признаци, да бъдат подсигурени затворени пространства на местата, където хората със признаци могат да бъдат изолирани, тествани и по-късно превозени до техните домове или съответните здравни заведения. „ Мероприятията също би трябвало да бъдат готови и да могат да дават медицински материали и персонални защитни средства от първа нужда, като маски и дезинфектанти. Добрата персонална хигиена би трябвало да бъде поощрявана посредством нужната връзка и посредством даване на чиста вода, сапун и други дезинфекциращи артикули “, поучава Дан Фироиу.

По време на мероприятието, най-важните дейности са информиране за рисковете посредством ясни послания и указания и избягването на разпространение на подвеждаща или неразбираема информация. Трябва да се предизвикват посетителите да бъдат виновни, да стоят вкъщи, в случай че се усещат неразположени; да бъдат самодисциплинирани и да следват нужните ограничения за съблюдаване на хигиена; да имат самоконтрол и да се самоизолират в случай че не се усещат разположени; да носят защитни маски, в случай че имат подозрение, че популяризират вируса. За да се улесни това, ивент уредникът би трябвало да даде нужното съоръжение и места, където хората ще бъдат тествани.

Тези уреди би трябвало да бъдат снабдени с най-необходимите материали за да се дават бързи проби на посетителите – маски, безконтактни термометри (инфрачервени термометри), както и бързи и надеждни санитарни артикули за постоянна стерилизация на пространството. „ Нашата компания към този момент си партнира с доста производители в международен мащаб, които дават експертно мнение, системи и артикули, които оказват помощ за реализацията на тази цел “ споделя господин Фироиу. Подходящи за това са устройства като дезинфекциращи роботи, които пулверизират разнообразни дезинфектанти в супер суха мъгла и дезинфекцират посредством високоскоростен въздушен поток. Такъв вид роботи могат да спестят нуждата от личен състав и да понижат риска от зараза доста, както и да създадат дезинфекцирането по-ефикасно и да подобрят сигурността. Постоянното наблюдаване на участниците на събитията също е доста значимо. Такъв надзор и наблюдаване може да стартира през цялото време, посредством потреблението на специфичен детектор на телесната температура, термични видеокамери или дезинфекционни канали, които доста усъвършенстват първичния надзор при влизането на мероприятието.

На самото събитие , най-необходимите ограничения за намаляването риска от COVID-19, са самонаблюдението, самоконтролът, самоизолирането при положение на признаци на заболяването и шерване на информация по отношение на моментното здравно положение на присъстващите на мероприятието.

След края на събитието, към момента има работа която би трябвало да се свърши – главната цел тук е шерване на информация по отношение на броя на заболелите гости на мероприятието, броя на хората в изолираност, броя на хората под карантина, проблемите по време на събитието и откритите решения, асистиране на записаните болни гости за сполучливото им завръщане в родните им градове и страни, шерване на допустимо най-вече информация за сполучливите практики и предоставяне на противоположна връзка за усъвършенстване на не толкоз сполучливите.

Добрата вест е, че бизнесът към този момент се приготвя за света след COVID-19 и макар, че всеобщите събирания и събитията към момента са на края на опашката за разрешени действия, с нужните защитни ограничения, те ще бъдат осъществени още веднъж. Когато този миг най-сетне настъпи, значимо за триумфа на мероприятията ще бъде равнището на подготвеност на ивент уредниците да подсигурят сигурна и безвредна среда за техните гости и способността им да предадат нужното обръщение на своята аудитория, с цел да обезпечат на хората чувство за сигурност и отбрана при визитата на събитието.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР