В своята ежедневна дейност човекът и производството за съжаление изхвърлят

...
В своята ежедневна дейност човекът и производството за съжаление изхвърлят
Коментари Харесай

Как се събират и обезвреждат опасните отпадъци?

В своята ежедневна активност индивидът и производството за жалост изхвърлят и доста боклуци, които съставляват непосредствена заплаха за околната среда. Сред тях изключително рискови са веществата със мощна токсичност и антропогенните (в резултат на човешката дейност) боклуци.

Борбата с този тип отпадък стартира със събиране на рискови боклуци . Това би трябвало да става в специфични депа или контейнери, тъй че да се пресече опцията те да попаднат в почвата и или водите. След това идва ред на обезвреждането им, което става съгласно характера и типа на рисковите боклуци.

Какво е рисков боклук?

Опасните боклуци са предмети или останки от предмети или материали, които съставляват забележителна или евентуална опасност за здравето на хората или околната среда. За да бъде категоризиран като рисков, материалът би трябвало да има най-малко една или повече от следните рискови характерности: запалимост, реактивност, корозивност и/или токсичност.

Видове:

• Битови

Изхвърленият от семействата отпадък е най-разнороден. Сред него може да има и рискови, основно токсични боклуци като неизползвана битова химия или опаковки от тези препарати. След ремонта у дома също може да останат бои и други материали, които по своя състав и темперамент да са рискови. Например лепила, бои и прочие В кофата за отпадък попадат и дребни ел. уреди, изтощени акумулатори, опаковки или останки от медикаменти, смазки и прочие

• Опасни боклуци от строителството : остатъците от бои и лакове, азбестови плочи, употребявани за изолираност, гипс, цимент и прочие

• Промишлен боклук

Най-сериозното замърсяване с рискови боклуци идва от производствата в индустрията. Затова и нормативните регулации там са най-строги. Само по този метод може да се опазят естествените дадености – вода, въздух, почва, от съдбовно замърсяване с черни и цветни метали, масла и всевъзможен различен тип течни, твърди или газообразни боклуци с рисков темперамент.

Отпадъци, излъчващи радиоактивност : Производството на атомна сила, както и минната промишленост – по особено урановите мини, замърсяват с рискови боклуци природата, по тази причина са подложени на непоколебим надзор от профилираните органи.

Медицински боклуци от болничните заведения .

- Твърди боклуци като: хартия, контейнери, опаковки или строителни боклуци, изхвърлени в кофите за преработване.
- Радиоактивни боклуци , употребявани при лекуване и диагностика.
- Биологични боклуци . Това са останки от лекуването на пациентите, които съдържат бактерии или паразити. Към тях се числят кръв и други биологични боклуци, употребяваните консумативи – спринцовки, скалпели и прочие Всички те най-общо се класифицират като заразни.
- Химикали , употребявани за разчистване или стерилизация на принадлежности или за химиотерапиите на онкоболни пациенти.

Този значим развой, съгласно предписанията, би трябвало да се прави в строга поредност:

Методи за неутрализиране

В взаимозависимост от избраната категория на заплаха се употребяват термични или различни способи за неутрализиране. Втората категория включва следните способи:

● биологични
● физични и химични
● механични
● химически

Предимства и дефекти на обособените способи за преправка

Термичен
Методът е необятно употребен и включва изгаряне благодарение на инсинератори и съоръжения за пиролиза. Безопасността на екологичната среда се обезпечава от високи температури от 1000 градуса. В пещите отпадъчните газове се обезвреждат.

Плазмен
Разграждането на рисковите субстанции при този способ става при температури над 4000 градуса.

Обработка с химикали
Голяма част от рисковия отпадък е с химически темперамент, по тази причина неутрализирането му се прави благодарение на реагенти. С тяхна помощ отровите се обезвреждат до положение, в което са безвредни за околната среда и индивида.

Обезвреждането по химичен път става посредством:

- алкална хидролиза до безвредни фракции;
- хлориране с окислителна реакция. Тя обезврежда токсичните течности, а може да ги трансформира и в първични материали за преработка;
- алкохолиза – последователно изпарение на токсичните субстанции.

Има и други известни способи, да вземем за пример погребение рисковите боклуци на специфични сметища. Големите предприятия, които при производството си изхвърлят рискови боклуци, основават свои индустриални сметища, където токсичният отпадък се рециклира незабавно след депонирането му.

Част от една от водещите компании за събиране и преработване на вторични първични материали в България Норд Холдинг към този момент е Норд Опасни боклуци. Тя се занимава с цялостното ръководство на рисковите боклуци, които се получават вследствие на индустриалната активност на огромните индустриални предприятия в страната. Това включва събиране, превоз, запазване, оползотворяване и в последна сметка преработване на главните групи рискови боклуци. Повече информация за целия набор от отпадни артикули, с които се занимава компанията, можете да научите на профилирания уебсайт opasnite.bg.

Платен материал Инфо: организация Serpact
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР