Случвало ли ви се е да не натискате педала на

...
Случвало ли ви се е да не натискате педала на
Коментари Харесай

Защо е важна профилактиката на скоростната кутия?

Случвало ли ви се е да не натискате педала на съединителя до дъно, когато сменяте скорости? А да се движите на полусъединител? Превключвали ли сте от пета напряко на трета скорост? Ако отговорът е „ да “ даже на един от въпросите, бъдете сигурни, че скъсявате живота на трансмисията на вашия автомобил. Какви неточности би трябвало е добре да избягвате, с цел да не се стигне до скъпи поправки и какво да включите в профилактиката на ръчната скоростна кутия ? Ето няколко съвета от нас.

Кои са най-честите аргументи за щета?

Най-краткият път към сигурната щета е да не натискате до дъно съединителя, когато сменяте скорост, да се движите на полусъединител или на червен светофар да държите съединителя и спирачката по едно и също време. Към това можем да включим и рядката промяна на маслото на скоростната кутия, както и тръгването на път, преди моторът да е загрял.

Ръчната скоростна кутия е един от най-важните и най-скъпи съставни елементи на автомобила. Има какво да извършите, с цел да избегнете ремонтите и да я поддържате здрава.

Съединителят би трябвало да е натиснат до дъно

Най-важното предписание за безпроблемната работа на ръчната скоростна кутия е вярното потребление на съединителя. Дори автомобилът ви да разрешава да превключвате предавките си и с не изцяло натиснат съединител – не го правете. Това съкратява неговия живот.

Избягвайте шофиране на полусъединител

Полусъединителят, въпреки и комфортен в някои моменти, способства за износването на дисковете. Ако сте под надолнище и желаете да се спуснете постепенно по него, по-добре превключете на неутрална и поддържайте колата със спирачката, а не със съединителя.

Не дръжте крайници си върху съединителя, до момента в който шофирате.

От лявата страна на съединителя си ще видите особено място, на което да си поставите крайници. Голяма част от водачите не го употребяват, а отпускат крайници си на педала. Това би трябвало да се заобикаля, защото даже минимално налягане предизвиква съществено търкане и изхабяване на съставените елементи.

На същия принцип е и скоростният лост. Избягвайте да отпускате ръката си върху него.

Не дръжте съединителя в спряло състояние

Шофирането в тапи значи, че непрекъснато ще тръгвате и ще спирате. Поддържането на луфт на съединителя води до по-бързото изхабяване на освобождаващия лагер. Добре е да сте на неутрална скорост и да натиснете съединителя едвам откакто светне жълтата светлина на светофара.

Винаги превключвайте с една предавка разлика

Популярната в последните години моторна спирачка съставлява последователно понижаване на скоростта и промяна на предавките, до момента в който автомобилът спре изцяло. Тази техника има някои преимущества – по-нисък разход на гориво, както и по-добър надзор над автомобила, изключително при мокра настилка.

Това обаче изисква от вас да спазвате доста значимо предписание – превключването на скоростите би трябвало да е с една предавка разлика. Т.е. от пета на четвърта, от четвърта на трета, от трета на втора, само че в никакъв случай да не превключвате на първа. Смяната от пета на втора, да вземем за пример, ще натовари съществено скоростната кутия.

Какво включва профилактиката и за какво е значима?

Профилактиката на скоростната кутия е от главно значение за успеваемостта и комфорта на автомобила, както и за удължаването на нейния живот.

Ето и какво включва профилактиката:

Редовно промяна на маслото в скоростната кутия – спазвайте равнището на смазване да е съобразено с рекомендациите на производителя. Можете да ги видите в инструкциите към автомобила;Обслужване на скоростната кутия – добре е това да се случва на към 100 000 км.Пазете се от постоянно правените неточности, които споделихме и нагоре – натискайте съединителя до долу при промяна на скоростите и не потегляйте на леден двигател;

Стилът и навиците на шофиране оказват голямо въздействие върху здравето на трансмисията, без значение дали тя е ръчна или автоматизирана.

Ако въпреки всичко се стигне до щета на скоростната ви кутия, ще се наложи да я замените. Добрата вест е, че не е нужно да инвестирате в чисто нова. Можете да се доверите на потвърдил се магазин за авточасти втора ръка. Той ще ви спомага с намирането на истинска скоростна кутия, която е с гаранция за генезис и качество.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР