Северномакедонският външен министър Буяр Османи обвини партията ВМРО-ДПМНЕ в срамен

...
Северномакедонският външен министър Буяр Османи обвини партията ВМРО-ДПМНЕ в срамен
Коментари Харесай

Буяр Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда срамен шовинизъм

Северномакедонският външен министър Буяр Османи упрекна партията ВМРО-ДПМНЕ в неприличен национализъм.

" Призивът на опозицията „ Македония още веднъж твоя “ в страна, където албанец води външната политика за всички жители и в полза на страната, е шовинистичен “, сподели политикът от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

„ Да се ​​призовава страната да бъде „ още веднъж ваша “, намеквайки, че в случай че има албански външен министър, страната не е тяхна, а принадлежи на албанците, е най-срамният и шовинистичен апел, който може да бъде показан в мултиетническа страна. Докъде ще я докараме страната, в случай че считаме, че тъй като има министър председател албанец, страната е на албанците, а в този момент на изборите ще би трябвало да я върнем на македонците? " - запита Османи.

Той уточни, че национализмът ражда шовинизъм: " Това е един кръг, от който мислех, че сме излезли. Всички те съумяха да върнат това възприятие на албанците и останалите. "

В коментар за изказването на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който прикани ДСИ да остане в съпротива, Османи съобщи: " Мицкоски не взема решение кой ще бъде представител на албанците, това ще се реши от хората на изборите. "

„ Мицкоски съумя да върне на албанците загатна за стогодишното иго и униженията в някогашна Югославия. Той съумя да задейства нерв, който смятахме, че е прикрит за непрекъснато. Той съумя да върне времето от Югославия, когато беше решено Рахман Морина (бивш ръководител на Съюза на комунистите на Косово - бел.ред.) да съставлява албанците. Но този опит за омаловажаване на всеки албанец и етнически общности със сходна орис активизира хората. " - добави външният министър.

Буяр Османи прикани за унищожаване на национализма от македонската политическа сцена и за интеграция в Европейския съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР