В своя неделен материал изданието Financial Times изразява интересно мнение

...
В своя неделен материал изданието Financial Times изразява интересно мнение
Коментари Харесай

FT: новите чатботове могат да направят ненужни счетоводителите

В своя неделен материал изданието Financial Times показва забавно мнение по отношение на потреблението на новите чатботове от вида на ChatGPT-4, който умее доста повече и неща и ги прави доста по-добре от предходния ChatGPT-3.5, до който всички консуматори имат достъп посредством Bing, Skype, непосредствено от уеб страница и на още доста други места.

Майсторите на електронни таблици поставят големи старания, с цел да могат да хвалят какъв брой добър е Excel. Но от дълго време отминаха дните, когато познаването на функционалността VLOOKUP можеше да им завоюва почитание. За тях има една неприятна вест: днешният изкуствен интелект може изцяло да отстрани уменията за работа с електронни таблици.

Това сигурно ще смрази кръвта на хората, които непрестанно работят с някакви финансови данни, и които в действителност постоянно се оплакват от Excel пъкъла, тъй като по през целия ден работят със комплицирани модели. Но за мнозина Excel е едно напълно нелошо място, което със своите спретнато подредени колони и редове може би е за предпочитане пред безредния действителен свят.

Според проучването на Университета на Пенсилвания и компанията OpenAI, счетоводството е най-уязвимата специалност от страна на новите генеративни интелекти от рода на ChatGPT. Да напомним, че компанията OpenAI е финансово и механически подкрепяна от софтуерния колос Microsoft, което не е на вятъра – новият чатбот ChatGPT-4 притегли голям поток от вложения в тази област, а и доходи на Microsoft.

Интересен е изводът на откривателите. Те настояват, че единствено няколко типа работни места са устойчиви на новия ИИ. Те включват миене на съдове и създаване на каменна зидария и орнаменти.

Към сегашен ден доста известни станаха другите необикновени опити с генеративен изкуствен интелект, като да вземем за пример писане на сонати. Само че стратегиите, в които е интегриран новият AI за броени секунди сформират комплицирани финансови доклади. При това безпогрешно, за разлика от другите области, където към този момент се употребяват. Разбира се, счетоводителите вършат още доста други неща. Но на процедура всичките има съществени, а и освен съществени действия, могат да бъдат автоматизирани, с което съвършено се оправя новият ChatGPT.

Всъщност Microsoft към този момент стартира да интегрира в Excel принадлежности, основани на изкуствен интелект. Така да вземем за пример, в Excel на Microsoft 365 към този момент е включен новия Copilot, който дава опция на потребителите да подават поръчки и да поддържат връзка с този ИИ на натурален човешки език и по този метод напълно елементарно и бързо да сформират най-различни финансови доклади и разбори, без да употребяват даже и една формула.

Дали играта свърши за експертите по електронни таблици? Генеративният ИИ има още много на научи, само че този изкуствен интелект се учи плашещо бързо. От друга страна може да стане мъчно обучаването на този вид AI, в случай че се появят повече забрани от типа, който Италия наложи върху ChatGPT заради опасения за поверителността. Да не забравяме и отвореното писмо на Илън Мъск, Стив Возняк и още доста други, които настоятелно приканиха краткотрайно да се спре работата върху още по-новия генеративен ИИ, който идва след ChatGPT-4. Според тях, по-добре е да се сложи пауза на основаването на евентуалния ChatGP-5, тъй като и настоящия ChatGPT 4 предизвиква големи разтърсвания в обществото, с които следва да се оправим.

Това вероятно значи, че още е рано счетоводителите да стартират да си купуват устойчиви на топлата вода ръкавици и длета за работа с камъни. Но няма по какъв начин да не се замислим за протичащите процеси от сходен жанр. Коя ще бъде идната специалност, която новите генеративни ИИ ще поемат и независимо, по собствен си, неясен за хората метод ще автоматизирта? Адвокати? Кредитни инспектори? Мениджъри от ниско равнище? Засега не знаем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР