В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на

...
В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на
Коментари Харесай

Строителството продължава да расте, макар и с по-бавен темп

В строителството частният бранш води с покачване от 12.2% на годишна база.

[Pixabay] Още по тематиката
Експортните бизнеси са желани за покупко-продажби

Пазарът на сливания и придобивания в България - един макроикономически прочит
5 яну 2018
Графика на деня: Бизнес климатът се е намалил в края на 2017 година
3 яну 2018
Новите заводи на България

Инвеститорите се насочват към по-малки градове, а в столицата няма стартират забележителен план
29 дек 2017
Бизнесът е умерено оптимистичен за идната година

Усещането за възходяща корупция и престъпност се усилва, демонстрира годишната анкета на БСК
18 дек 2017
Строителството бележи рекорден за последните две години растеж

През октомври се усилва и търговията на дребно, до момента в който добивната индустрия забавя темпото, демонстрират данните на Национален статистически институт
10 дек 2017 Строителството забавя темпа си на напредък до 7.9% през ноември откакто месец по-рано регистрира рекорден за последните две години покачване от 10%. Двигателят на позитивната наклонност остава сградното строителство - т.е. частния бранш, където растежът е 12.2% по отношение на година по-рано. Така ноември бележи десети следващ месец, през който изменението е в посока нагоре.

Същевременно гражданското строителство също пораства, само че интензивността е доста по-слаба. В бранша влизат най-вече инфраструктурни планове, а нарастването за месеца е едвам 2.8% на годишна база. Продажбите на дребно също означават лек растеж, само че пък търговията с горива остава твърдо на негативна територия.

Според прогнозите на анализатори през идната година строителната интензивност доста ще се увеличи с усвояването на европейски средства, паралелно с което се чака оживление в околните браншове, като мебелното произвеждане.

Преработващата индустрия е на плюс

Индексът на промишленото произвеждане се забавя до 1.7% през ноември, най-вече поради добивната индустрия. Докато преработващата промишленост продължава да е на плюс, въпреки и с леко закъснение, добивният бранш отбелязва негативна стойност от 7.4% по отношение на година по-рано. Причината - добивът на въглища, където понижението е с 23.2%. Допълнително, сходно на предходните месеци, интензивността в производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ продължава да се свива - спадът е с 4.6% през ноември по отношение на същия интервал на предходната година.

В преработващата индустрия доста усъвършенстване отбелязва производството на транспортни средства, без коли. Докато през октомври растежът беше 12.9%, през ноември секторът бележи годишно покачване от малко над 43%, което го прави и най-бързо растящия за месеца. В другия завършек на класацията е производството на цигари, където показателят е надолу - с 20.8% по отношение на година по-рано.

Търговията резервира темпа си

Търговията на дребно също отбелязва покачване през ноември - от 3.8%, като по този начин темпа остава без смяна по отношение на регистрирания през предходния месец. На напред във времето още веднъж излиза търговията в неспециализирани магазини с разнородни артикули с максимален растеж за месеца (17%) - тук се включва активността на универсалните магазини, които оферират артикули като дрехи, мебели, домашен уреди и други. От друга страна спад има единствено в един бранш - търговията на дребно с горива и смазочни материали, където понижението е 13.9% по отношение на същия интервал на 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР