В сряда парламентът изслуша външната министърка в оставка Теодора Генчовска.

...
В сряда парламентът изслуша външната министърка в оставка Теодора Генчовска.
Коментари Харесай

Македонияяяя. Как атаката срещу правителството започна с фалшиви аргументи

В сряда Народното събрание изслуша външната министърка в оставка Теодора Генчовска. От Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане " видяха в думите ѝ доказателства за "паралелна ", "предателска " политика за Северна Македония. Водена от кого и паралелна на кого обаче?

Хаос, надвикване, нападки. Така в три думи може да бъде разказано чуването в Народното събрание на външната министърка в оставка Теодора Генчовска в сряда. Точно това чуване беше употребявано като мотив за на Народното събрание Никола Минчев. А тематиката за Северна Македония беше първата, с която стартира офанзивата против държавното управление на Кирил Петков, против което към този момент има импортиран избор на съмнение.

Управляващите откриха и други думи за чуването - Андрей Гюров от "Продължаваме смяната " (ПП) го назова "евтин сюжет със салфетки ", а Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия сподели, че протичащото се не е нищо повече от "тричане " на министър-председателят за "неща, които остават недоказани ".

Изслушването беше изключително. Вместо авансово плануваното разискване на актуализацията на бюджета, от "Има подобен народ " (ИТН) предложиха като първа точка в дневния ред Народното събрание да се занимае с тематиката "Северна Македония ". Предложението беше признато с гласовете на Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане ", които се включиха в обвиняванията към кабинета за "национално изменничество " и "държавна измяна ".

Тези обвинявания няма по какъв начин да бъдат обсъждани съществено, споделиха обаче трима специалисти, с които Свободна Европа беседва. Прясно завършената "четворна съпротива " от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и "Възраждане " натиска бутона "Северна Македония " само с цел да извлече вътрешнополитически дивиденти, а не тъй като има съдържателни причини, считат те.

Къде тъкмо обаче се пропуква тезата за "националното изменничество "? Има ли сензация в обменянето на мемоари и бележки "? И кой в действителност води "паралелните договаряния " съгласно тезата на Има Такъв Народ?
"Води се паралелна политика " - само че от кого?
През последната една седмица, откогато Слави Трифонов разгласи, че, главното обвиняване от страна на Има Такъв Народ е за "предателска политика " във връзка с Северна Македония, водена "паралелно " от премиера Кирил Петков на тази на външно министерство.

"Заради Македонияяяя ", провикна се Трифонов по време на изявлението си за "Дарик " в отговор на въпрос за какво партията му напуща обединението. Представители на Има Такъв Народ продължиха да повтарят същия мотив и по време на парламентарното съвещания в сряда.

"Опитвал ли се е Кирил Петков да организира политика, друга от националната? Да. Това национално изменничество ли е? Да ", сподели в сряда зам.-председателят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов .

Министърката на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която отговори на депутатски въпроси в Народното събрание, добави, че още по време на първата си среща с македонския ѝ сътрудник Буяр Османи му е споделила да комуникира единствено с нея, а не с други представители на държавното управление. Това обаче не се е случило.
 Теодора Генчовска, министър на външните работи в оставка, и Екатерина Захариева от ГЕРБ (вляво)
"Първото ми изречение беше към него: "Г-н министър, комуникирайте единствено с мен! За страдание, това не се случи ", сподели тя.

Такъв опит за уединяване на премиера от външната политика на страната обаче не е нормален, споделиха пред Свободна Европа специалисти. Директорката на портал "Европа " Юлиана Николова показва, че съгласно Конституцията на България Министерският съвет управлява и реализира външната и вътрешната политика на страната. Той пък от своя страна се управлява от министър-председателя - в тази ситуация Кирил Петков.

"Дали министър-председателят води паралелна политика – паралелна на кого? ", сподели Николова.

"Защото в случай че Министерският съвет, който той управлява, реализира политиката, тогава какво – редом на личния си министерски съвет ли? Ако по този начин се сложи въпросът, в действителност излиза, че някой в министерския съвет води политика, друга от тази на министър-председателя и на целия екип ", счита тя.
"Разкритието " на Генчовска за позицията на Петков
От парламентарната естрада Генчовска сподели още, че Петков е поел ангажимент пред комисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи за повдигане на ветото за Северна Македония до края на месец юни. По думите ѝ това е станало по време на среща на 17 февруари, като паметната записка от нея е открита и не е засекретена.

След изявлението ѝ водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов във Facebook, че с това "голата истина " е "лъснала ".

"Истината, че министър-председателят на България е взел участие интензивно в диалози с непознати дипломати с една единствена цел – национално изменничество ", написа Трифонов.

Новина ли е обаче, че министър председателят взе участие в дипломатическите договаряния и че желае да позволи въпроса за начало на договарянията до края на юни? Още преди изборите през декември 2021 година, които Политическа партия завоюва, Кирил Петков и Асен Василев за решение на казуса сред София и Скопие ".

През януари Петков сподели, че ще бъдат основани нови работни групи, които да опитат да решат отворените въпроси сред двете страни в границите на 6 месеца - т.е. до юни 2022 година

"Ще предложим нова процедура във връзка с Северна Македония, доста бърза, с доста къс краен период от единствено 6 месеца ", сподели в за Financial Times Петков.

Затова видяно в профил, е необичайно, че през днешния ден Има Такъв Народ се пробва да показа тези неща като сензация.

"Позицията на премиера от дълго време е известна, а точно, че той в тази коалиция заема полюса на най-склонните да се стартират бързо договарянията ", сподели пред Свободна Европа някогашният евродепутат и началник на катедра "Политология " в Софийския университет Светослав Малинов .
"Вътрешнополитическа приложимост "
В сряда самата Генчовска направи самопризнание, което сложи под въпрос състоятелността на тезата на Има Такъв Народ за "предателски " дейности от страна на Кирил Петков. По думите ѝ Петков не е подписвал документи или взимал други решения, противоречащи на досегашната рамка - контракта за добросъседство и рамковата позиция на Народното събрание от 2019 година
 Mинистъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска, Петър Петров от
"Аз на никое място не споделям, че министър председателят е взел някакви решения, които са разнообразни от това ", сподели Генчовска.

"В момента сме в обстановка, в която обвиняванията от страна на Има Такъв Народ не могат да бъдат обсъждани като съществени ", разяснява Светослав Малинов.

"Това са неща, които ни принизяват като спор. Защото би трябвало да има доказателства, а не да се вършат хипотези върху хипотезите ", сподели още той.

Директорът на "ПанЕвропа " и някогашен министър по европейските въпроси Гергана Паси също дефинира обвиняванията на Има Такъв Народ в накърняване на националните ползи като несъстоятелни.

"Всичките тези квалификации се употребяват само за вътрешнополитическа приложимост. Очевидно е, че никакви решения не са вземани, а това, което се е случвало, е сондиране с европейските сътрудници по какъв начин може да се излезе от тази обстановка ", сподели тя за Свободна Европа.

По думите ѝ сондирането е естествена част от дипломатическия боеприпас, при който всяка страна по партньорски метод търси решение на зародил проблем. Паметните бележки също са нещо „ повече от обикновено “ в един дипломатически развой, разяснява Паси.
Каква е задачата на офанзивата по тематиката "Северна Македония "
От ръководещата коалиция също дефинираха протичащото се като опит за добиване на тяснопартийни дивиденти.

Според Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия тематиката се употребява за вътрешнополитическа приложимост, макар че няма доказателства Кирил Петков да е поемал каквито и да било дейности, противоречащи на формалната рамка.

Съпредседателят на "Демократична България " Христо Иванов пък сподели, че разногласието няма нищо общо с връзките сред България и Северна Македония, е се употребява "като тежък предмет, който се хвърля към държавното управление, с цел да бъде свалено ". Той обвърза офанзивата на Има Такъв Народ и с несполучливата кандидатура за началник на Българска народна банка на Любомир Каримански. Той беше излъчен от Има Такъв Народ, само че не получи утвърждението на другите партии в обединението.

По-рано в сряда по предложение на премиера Кирил Петков Министерският съвет реши всяко предложение в Брюксел, както и всяко деяние на България по тематиката за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз да се разискват и вземат решение наложително от депутатите в Народното събрание.

Премиерът сподели, че по този начин се заобикалят "всякакви спекулации, че актуалното държавно управление ще направи каквото и да било по тематиката за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи само българският парламент ".

С това тематиката за тайните, "предателските дейности " би трябвало да бъде затворена, разяснява Светослав Малинов.

"Тя евентуално ще продължи обаче да се употребява от Има Такъв Народ, с цел да оправдаят по някакъв метод своето държание ", сподели той.

Според Гергана Паси в целия спор по въпроса се пропуща един главен миг - че страните, кандидатстващи за участие в Европейски Съюз, се трансформират в хода на договарянията за присъединение, а не преди тяхното начало. Това е самата цел на преговорния развой - промени и изглаждане на всички вътрешни и външнополитически въпроси.

"България има интерес да вкара двустранния диалог сред България Северна Македония в границите на един пълностоен преговорен развой. От тази позиция всичките въпроси, които са част от българската преговорна позиция, би трябвало да са част от преговорния развой, а не изискване за неговото начало ", отбелязва Паси.

Според нея в случай че не се реализира решение в този момент, дружно с поддръжката на френското председателство, "по-добър прозорец за България няма да има ".

"Защото евентуално в случай че в този момент не вземем решение, след време ще бъдем принудени да го вземем при по-лоши за България условия ", счита Паси.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР