В сряда испанското председателство на Съвета на Европейския съюз постигна

...
В сряда испанското председателство на Съвета на Европейския съюз постигна
Коментари Харесай

Испанското председателство на ЕС договори 500 нлн. евро за производство на боеприпаси


В сряда испанското председателство на Съвета на Европейския съюз реализира краткотрайно съглашение с представителите на Европейския парламент по отношение на Акта в поддръжка на производството на муниции (ASAP) .

Договореният правилник незабавно ще активизира 500 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз (по настоящи цени) в поддръжка на увеличението на индустриалния потенциал за произвеждане на муниции земя-земя и артилерийски муниции, както и на ракети .

По този начин ще бъде изпълнена третата точка от., с цел да обезпечи дълготрайно нарастване на европейското произвеждане на муниции в полз а на Украйна и държавите-членки на Европейски Съюз.

Благодарение на днешното съглашение за рекордно време Европейски Съюз ще укрепи и форсира личното произвеждане на муниции и ракети в Европа. Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на Европейски Съюз за поддръжка на Украйна, подсилване на отбранителната софтуерна и индустриална база на Европейски Съюз и в последна сметка гарантиране на дълготрайна сигурност и защита на жителите на Европейски Съюз, заяви Маргарита Роблес, министър на защитата на Испания

Съгласуваните правила вкарват " инструмент " , посредством който Европейски Съюз ще поддържа финансово увеличаването на потенциала на Европейски Съюз за промишлено произвеждане на муниции и ракети по цялата верига на доставка и стойност. Такава финансова поддръжка ще бъде предоставена под формата на безплатни средства за разнообразни типове дейности, допринасящи за напъните на европейската отбранителна индустрия да усили индустриалния си потенциал и да се оправи с разпознатите усложнения.

Освен това новите правила ще улеснят достъпа до финансиране за сдруженията от Европейски Съюз в региона на боеприпасите и ракетите, евентуално посредством така наречен " Фонд за увеличение " . Този фонд има за цел да улесни достъпа на фирмите, произвеждащи муниции и ракети по цялата верига на цената, до обществено и частно финансиране, с цел да форсира вложенията, нужни за увеличение на индустриалния потенциал.
 Столтенберг: Складовете с муниции на НАТО са празни
Столтенберг: Складовете с муниции на НАТО са празни

Приемането на Украйна в НАТО може да се разисква, единствено в случай че тя завоюва войната с Русия

Временното съглашение в този момент би трябвало да бъде утвърдено от Съвета и Парламента. След това той ще бъде публично признат от двете институции след правно-езикова редакция. Предвижда се подписването и влизането в действие да стане преди края на юли.

Съвместното известие от 2022 година по отношение на пропуските в вложенията в защитата акцентира, че продължаващите незадоволителни вложения в защитата са довели както до пропуски в потенциала, по този начин и до индустриални пропуски в Европейски Съюз.

Руската война против Украйна изложи европейския защитителен пазар на още по-големи провокации, защото Европейски Съюз и неговите държави-членки увеличиха напъните си за посрещане на належащите отбранителни потребности на Украйна.

На 20 март 2023 година Съветът реализира единодушие по отношение на метод с три посоки, който има за цел да обезпечи един милион артилерийски муниции за Украйна в взаимни старания в границите на идващите дванадесет месеца. Тогава бе реализирано съглашение да се доставят незабавно артилерийски муниции на Украйна и, в случай че бъде поискано, ракети от съществуващите ресурси или смяна на целите на съществуващите поръчки (първа точка). Освен това планът прикани държавите-членки да доставят взаимно муниции и, в случай че бъдат поискани, ракети от европейската отбранителна промишленост. Това би се случило в подтекста на действителен план, съгласуван от Европейската организация по защита, или посредством спомагателни планове за придобиване, ръководени от държави-членки, с цел да попълнят своите ресурси, като в същото време продължат да поддържат Украйна (втора точка).

Съветът също по този начин прикани Комисията да показа съответни оферти за незабавна поддръжка за увеличение на индустриалния потенциал на европейската отбранителна индустрия, обезпечаване на вериги за доставки, улеснение на ефикасни процедури за възлагане на публични поръчки, справяне с дефицита на индустриален потенциал и поощряване на вложения, в това число, когато е подходящо, активизиране бюджета на Съюза (трета точка).
 България се причисли към Многонационалната самодейност на НАТО за депозиране на муниции
България се причисли към Многонационалната самодейност на НАТО за депозиране на муниции

България ще поддържа Украйна, до момента в който е належащо, съобщи Тагарев от Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР