В средата на тази седмица е най-атрактивният метеоритен дъжд за

...
В средата на тази седмица е най-атрактивният метеоритен дъжд за
Коментари Харесай

Небесното чудо Джеминиди ще ни подари куп падащи звезди

В средата на тази седмица е най-атрактивният метеоритен дъжд за тази година, оповестява НАСА. Той идва от метеоритния поток Джеминиди, като неговите първи " участници " към този момент се виждат понякога по нощния хоризонт. Тази година пикът на метеоритния дъжд ще е в нощта сред 13 и 14 декември. През това време астрономите чакат приблизително по един астероид на минута. Активността ще продължи много време - от към 19:30 ч. на 13 до изгрева на 14 декември.

Най-голямата интензивност ще е към 4 ч. сутринта на 14 декември. Астрономите допълват, че за разлика от Персеидите през август метеоритите от Джеминиди няма да бъдат скривани поради ярка луна. Единствената спънка ще бъдат възможни облаци, като метеоритите ще могат да се следят и с невъоръжено око. Най-добре е наблюдението да се реализира отвън града или най-малкото надалеч от улично осветяване.

Разбира се, явлението ще продължи и в дните по-късно, само че интензивността ще понижава. Метеоритите ще са забележими по съвсем целия хоризонт в Северното полукълбо на Земята. Те ще летят в най-различни направления, като също така може да има по-слаби астероиди от три други потока. Тези от Джеиминиди ще могат да се проследят назад до към съзвездието Близнаци, прецизира Vesti.bg.

Потокът Джеминиди произлиза от разпадането на каменист обект, наименуван 3200 Phaeton. Смята се, че той е бил или комета, или метеорит, който се разпада. Открит е през 1983 година, като тази година Земята ще премине най-близо до него от откриването му до момента. /Марица.бг
тагове джеминиди падащи звезди
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР