В сравнение с другите домашни любимци, котките по-рядко страдат от

...
В сравнение с другите домашни любимци, котките по-рядко страдат от
Коментари Харесай

Защо котката е неспокойна?

В съпоставяне с другите домашни любимци, котките по-рядко страдат от нервни разстройства. Стопаните обаче могат да ги объркат с нормално неприятно държание или особеностите на характера на животното, наказвайки го и по този начин утежняват нещата още повече.

Фактори, които могат да предизвикат безпокойствие при котките:

- Преместване на ново място;

- Смяна на стопанина;

- Дълго пътешестване с кола или различен транспорт;

- Посещение при ветеринар;

- Поява на ново животно у дома;

- Нов член на семейството;

- Отбиване на дребните котенца от майката;

- Нови предмети в бита на котката;

- Смяна на гранулите или храненето на котката;

- Гости или гръмък купон;

- Фойерверки и пиратки.

Към особените фактори, които също мога да провокират безпокойствие у котката, възприятие на боязън и беззащитност, можем да е и котешко заболяване.

Емоционалните паники са различен рисков фактор, който може да е източника на проблемите. Така да вземем за пример животното доста тежко приема загубата на непосредствен човек, което може да докара до доста мощно безпокойствие при котките, които да продължат с месеци.

Разбира се, че не всички котки развиват нервно безпокойствие в дадена обстановка. Едни от тях елементарно реагират на измененията, до момента в който другите - не.

 Безпокойство при котките

Да заведете ли на ветеринар неспокойната котка? Здравите котки се оправят много бързо със стресовите обстановки сами. При избрани обстановки обаче би трябвало да потърсите ветеринарна помощ. Консултирайте се със експерт, в случай че дружно вашата неспокойна котка страда и от:

- Опадане на козината;

- Честа хиперактивност, безпричинна експанзия при котката;

- Страх и суматоха от нови и непознати вещи;

- Апатия, липса на реакция към външни стимули;

- Конвулсии;

- Промяна на пулса и дишането.

Сериозни нарушавания от страна на нервната система при тези домашни любимци са много рядко събитие. Въпреки това не трябва това да ви успокоява, в случай че виждате, че държанието на котката ви се трансформира. Затова е най-добре в тази обстановка да потърсете помощ от експерт, който да ревизира здравословното положение на животното.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР