В София започна Седмата среща на върха 16+1 с участието

...
В София започна Седмата среща на върха 16+1 с участието
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Форматът 16+1 цели укрепването на Европа

В София стартира Седмата среща на върха " 16+1 " с присъединяване на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Премиерът Бойко Борисов откри бизнес конгрес с присъединяване на стотици предприемачи от огромни компании в другите страни.

Премиерът означи, че този формат цели укрепването на Европа, дава още повече благоприятни условия за тези, които са по-назад, да наваксат изоставането. С това обръщение той пожела да успокои всички в Европа, които считат, че форматът за съдействие с Китай пречи. Борисов означи, че имаме редкия късмет за страните от Централна и Източна Европа, тъй като Китай гледа позитивно на процесите, които се развиват в тези страни на Балканите и всеки може да усъвършенства връзките си с Пекин:

" Имаме големи благоприятни условия. Западните Балкани, които до момента по този начин ги назоваваме, не могат да се преглеждат като сами, тъй като Гърция, България, Румъния, които сме в Европейски Съюз, Хърватия, Словения - всеки един план в инфраструктурата директно касае и тези страни ".

От своя страна водачът на Китай Ли Къцян означи, че е въодушевен от обстоятелството, че съдействието реализира голям триумф и прогрес, даже на фона на световната икономическа рецесия и бавното възобновяване по-късно.

" Радваме се на бързото развиване на бизнес взаимоотношенията на Китай с 16-те страни. Търговията за първите 5 месеца на тази година е повишена с 24,5%, уточни той.

Силно обръщение за съдействие с Европа насочи китайският министър председател Ли Къцян на срещата " 16+1 ". Той съобщи, че отварянето на китайския пазар е от значително значение за развиването на стопанската система на страната.

" Искаме да забележим отворен Европейски Съюз. Това е в полза на Европа и на Китай. Европа е значима за мира и развиването в световен мащаб. Надявам се да има отворени канали за финансиране на начинания и съответни дейности. Този развой на съдействие би трябвало да бъде транспарантен и конкуретноспособен с публичните търгове ", съобщи китайският министър председател Ли Къцян.
Китайският водач сподели още, че страната му по всевъзможен метод ще се опита да насърчи световната търговия, с цел да може тя да бъде устойчива.

Разширяването на комерсиалните партньорства сред страните от Централна и Източна Европа и Китай е тематиката на днешната срещата във формата 16+1. Тя е част от възобновяването на Пътя на коприната от страна на Пекин. Инициативата " Един пояс, веднъж " цели да осъществя големи китайски вложения в голям брой страни на няколко континента.

Въпреки че множеството анализатори в Западна Европа гледат на самодейността " Един пояс, веднъж " и особено на формата 16+1 като геополитически ход на Китай за по-голямо въздействие, страните от Централна и Източна Европа го виждат като опция. Това удостовери и министър председателят Бойко Борисов при вчерашната си среща с китайския си сътрудник Ли Къцян, а може би най-големият план, който може да бъде осъществен с китайски средства, е АЕЦ " Белене ".

" Контактите, които Китай има с държави-членки на Европейски Съюз, високотехнологично развити страни, фактически по плана " Белене " бихме могли да създадем един добър план, за който той персонално се ангажира да ни помогне да го изведем до сполучлив край ", съобщи Борисов през вчерашния ден.

Китай има съществени вложения в някои от балканските страни - да вземем за пример в Румъния, Сърбия и Унгария, а гостуването на Ли Къцян у нас съответства и с следващото повишение на напрежението сред Съединените щати и Китай и въвеждането на серия от търговски мита.

" Търговската война в никакъв случай не би била решение ", акцентира Ли Къцян.

Програмата планува пленарна среща на държавните ръководители и съвещания на тематика инфраструктура, енергетика, туризъм и други. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР