В Швеция се прилагат основно две мерки за борба срещу

...
В Швеция се прилагат основно две мерки за борба срещу
Коментари Харесай

Защо Швеция продължава да държи две основни мерки срещу COVID-19

В Швеция се ползват главно две ограничения за битка против ковид – миене на ръцете и спазването на обществена отдалеченост, съобщи някогашният основен епидемиолог и консултант на шведското държавно управление проф. Юхан Гизеке, представен от уеб страницата „ rbc “.
Швеция показва ексцентричен метод в битката против ковид, като отхвърли да вкара строги ограничавания. В страната са отворени публичните места, кафенетата, началните учебни заведения, детските градини и публичният превоз продължава да работи.
Въведена е само възбрана за събирането на повече от 50 индивида на едно място, а учениците от горните гласове и студентите в университетите минаха на отдалечено образование. Правителството предлага на жителите да съблюдават обществена отдалеченост, да работят по опция от къщи и да заобикалят контактите с възрастни хора.
" Това е значимо предписание ", счита професорът. Ако сте се събудили сутринта и са се появили каквито и да е признаци на заболяване, по-добре да си останете вкъщи. Тези рекомендации се съблюдават както от жителите, по този начин и от работодателите. От Световната здравна организация означиха способността на шведите да съблюдават обществена отдалеченост без твърди забрани, като ги дадоха за образец на другите страни.
Според Гизеке, преимуществата на ограничаващите ограничения в битката против ковид не са явни. Швеция не счита за належащо да ускорява граничния надзор , защото всяка страна има растящи огнища на вируса и няма смисъл от терзания, че заболяването може да бъде импортирана извън, счита той.
" Затварянето на границите е неефикасно ", безапелационен е ученият. Затварянето на учебните заведения евентуално няма да докара до никакви последствия. Да забраниш на хората да излизат по улиците е нелепост – такива забрани не почиват на никакви научни обосновки.
Гизеке акцентира високата степен на дисциплинираност измежду шведите , които се вслушват в рекомендациите на държавното управление за съблюдаване на обществена отдалеченост.
" Разбира се, в случай че не бяха създали това, темпът на разпространяване на болестта в страната щеше да бъде доста по-висок ", отбелязва той.
Според него, в страната е в действие някакво сходство на карантина, като шведските жители съблюдават разпоредбите непринудено.
" Ние нямаме потребност от закони, които да задължават хората да си останат у дома . В това е и смисълът на значимия принцип на шведската тактика – хората не са глупави. Ако им обясните, че избрани правила са в тяхна изгода и ще оказват помощ на другите, те ще ви послушат ", счита професорът. Той акцентира, че този принцип би работил във всяка една страна, а освен в Швеция.
Системата на опазване на здравето в Швеция се оправя с нарасналото натоварване поради вируса, а в отделенията за интензивно лекуване има към 10 % незаети кревати. При съществуването на такива запаси страната не има намерение да вкарва спомагателни ограничавания.
Гизеке изясни и за какво процентът смъртност в Швеция е по-висок, в сравнение с в прилежащите страни . На 1 милион поданици в страната се падат повече от 260 смъртни случая, което е повече, в сравнение с в прилежаща Финландия с 43, Дания с 83 или Норвегия с 38. В същото време смъртността е по-ниска, в сравнение с в Италия, Франция или Англия.
" Проблемът с Дания, Норвегия и Нидерландия е в това, че наложените там ограничавания рано или късно би трябвало да бъдат анулирани. Не може да се стои непрекъснато под карантина. А когато това се случи, темповете на заразяване ще се засилят ", счита ученият.
Държавите, които вкарват строги ограничаване, просто отсрочват решаването на казуса , който обаче ще продължи да същетвува и след два месеца.
Гизеке акцентира, че съгласно изчисленията на шведски специалисти, вирусът е бил преболедуван от към 500 000 поданици на Стокхолм от 2,5 – милионното население на столицата. Това значи, че градът може да реализира групов имунитет в границите на няколко седмици . За територията на цялата страна това може да отнеме малко повече време – вероятно няколко месеца, счита то.
Вие няма да бъдете ваксиниран против заболяването цялостен живот, а единствено в продължение на към година, само че това е задоволително по време на битката против епидемията, акцентира професорът.
По публични данни, в Швеция са регистрирани по-малко от 25 000 заболели. Според Гизеке, броят на преболедувалите е доста по-голям , тъй като по-голяма част от носителите на ковид нямат съществени признаци.
Това са към 98,5 % от случаите, които няма да потърсят лекарска помощ и при които се демонстрират леки признаци като температура, болно гърло, главоболие, температура, вероятно и диария.
Разбира се, има такива, при които признаците са много по-сериозни, както и такива, при които изходът може да бъде летален, само че това са едвам 0,1 % от популацията, акцентира Гизеке.
* Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР