В Седмицата на УНСС разговаряме с проф. д-р Цветана Стоянова.

...
В Седмицата на УНСС разговаряме с проф. д-р Цветана Стоянова.
Коментари Харесай

УНСС ще отчита осигурените работни позиции чрез дигитален профил на всеки студент

В Седмицата на УНСС беседваме с проф. доктор Цветана Стоянова. Тя е заместник-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики в УНСС и учител в катедра „ Управление “ на факултет " Управление и администрация “

- Проф. Стоянова, множеството университети нямат в управлението си сектор за институционално и бизнес съдействие, разкажете повече за тази позиция?

- Позицията на заместник-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики е нова за българската академична процедура, само че има необятно разпространяване в европейските иамерикански университети. След като тя бе въведена в УНСС през 2020 година и други български университети направиха това с леки модификации. Тази позиция е предизвикателство и отговорност за мен, само че оказаното доверие от страна на Ректора и академичната общественост на УНСС ми дава опция да показва концепциите си и развия тези нови посоки. За едногодишен интервал сключихме над 70 нови меморандума за съдействие с водещи бизнес организации и институции. В тях бяха заложени благоприятни условия за стажантски стратегии на наши студенти, изнасяне на открити лекции от водещи експерти от практиката, взаимни начинания за присъединяване в планове, създаване на нови магистърски стратегии по поръчка на бизнеса. Така се сътвориха стратегиите сред катедра „ Икономика на превоза и енергетиката “ и EVN България по „ Енергиен бизнес “, програмата по „ Количествени финанси “ сред катедра „ Финанси “ и Булбанк, програмата по „ Управление на търговски вериги “ сред катедра „ Икономика на търговията “ и Централния кооперативен съюз и други Бяха признати студентски политики за интервала 2020-2023 година Те са обвързани с повишение на качеството на образованието, с използването на новаторски способи в преподаването, с въвеждането на международни софтуерни стандарти за разгръщането на електронизацията и дигитализацията, с възстановяване на изискванията в студентските общежития.

- Какви са концепциите Ви за развиване на тези посоки?

- Повишаване качеството на образование и усилване в още по-голяма степен на присъединяване на изявени експерти от практиката в образованието на студенти от УНСС. Това е посоката на развиване и то стана допустимо с измененията в Закона за висше обучение през 2018 година. Тогава беше дадена опция до 10% от общия хорариум на часовете от образователния проект при образованието в ОКС " бакалавър " и до 20% в ОКС " магистър " да бъдат провеждани от изявени експерти от практиката. Включвайки се в процеса на образование, те основават благоприятни условия за студентите да придобият познания и умения за процесите в действителния бизнес.

- С какво пандемията промени трендовете в така и така динамичната бизнес среда и по какъв начин това намира отражение в образователните стратегии и образованието на студентите?

- През последната година се следи ускоряваща се и мъчно предвидима промяна на пазара на труда. Технологичните промени и скоростта на нововъведенията значително трансформираха условията към нужните компетентности. Редица обичайни специалности се чака да изчезнат и да се появяват нови. Всички тези трендове ще намерят отражение и в образователните стратегии на УНСС, изключително след извоювания план по Оперативна стратегия " НОИР " на стойност съвсем 5 млн. лева, в който си партнираме и с най-голямата работодателска организация в България – КРИБ.

Друг огромен план, който оказва помощ на нашите студенти да придобият на практика опит и да усъвършенстват практическите си умения, е „ Студентски практики “ - фаза 2. Чрез него, за една година от стартирането му, стажът си в действителна среда са осъществили над 1800 наши студенти.

Признание за удовлетворението на работодателските организации от на практика насоченото мултидисциплинарно образование и построяването в студентите на умения, познания и компетентности, съответстващи на изменящата се, динамична бизнес среда е извоюваната премия от УНСС за най-престижно висше учебно заведение в професионално направление „ Икономика “ съгласно работодателите и преподавателите във висшите учебни заведения.

- Възможностите за реализация са доста значими за студентите, какво планува УНСС в това отношение?

- Предвиждаме разширение дейностите на кариерния център, който е единственият междууниверситетски център в България. Той е свързващото звено сред младежите – студенти и докторанти от една страна, и бизнеса от друга. Чрез него се реализира работата по кариерното насочване и консултиране, подпомагането на студентите за намиране на работа, стажантските стратегии. Ежегодно в уеб страницата на центъра се разгласяват над 1500 разгласи от работодатели с по няколко работни позиции. В рамките на всяка година УНСС организира два кариерни форума. От последния конгрес, извършен онлайн, резултатът беше над 1000 изявленията, които бяха направени непосредствено сред работодатели и наши студенти в деня на събитието. Традиционно даваме късмет за среща с над 80 компании, от които студентите могат да избират.

Предстои създаване и на цифрова платформа, и развиване на основания информативен пул за обслужване на над 100 студенти в неравностойно състояние, за които се обезпечава сполучлива реализация на пазара на труда.

- В момента се създава и електронен профил на всеки един от нашите студенти, в който с изключение на обичайните съставни елементи ще се отразяват и работните позиции, които са имали през годините на следването си в УНСС, било като стажанти по плана Студентски практики, било като наложителен стаж, който всеки пази по време на образованието си. Какви за опциите за стипендии и помощи за вашите студентите?

- По отношение на стипендиите, премиите и помощите се възползваме в най-голяма степен от предоставените от МОН спомагателни стипендии на към 1500 студенти, докторанти и специализанти на държавните висши учебни заведения, според тактиката за учене през целия живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР