В съвремието, където времето все не ни стига храненето на

...
В съвремието, където времето все не ни стига храненето на
Коментари Харесай

Хранене и аюрведа


В съвремието, където времето все не ни стига храненето на индивида се е изменило доста, спрямо това което е било преди години. Често се случва да пропуснем закуската, да хапнем „ на крайник “ нещо за обяд и когато стане време за вечеря сме прекомерно гладни и изморени, което се последва от една изобилна и тежка вечеря.

От тук последствята са освен за тежестта ни, само че последва и отрицателно

отражение върху съня, както и възприятието за отмалялост през идващия ден . Този циничен кръг се завърта ежедневно, водейки след себе си редица последици за организма.

Някои от препоръките на Аюрведа са по-трудно изпълними, изключително когато нямаме доста време за обяд или закуска и се опитваме да задоволим глада си с нещо приготвено на бързо.

Препоръките са закуската е тя да бъде с по-лесно усвоима храна, защото храносмилането е към момента по-слабо и тежката храна в допълнение го затруднява. За разлика от това на обяд към този момент работата на организма е усъвършенствана

и безпроблемно преработва даже и по-тежки храни (с повече мазнини, комплицирани въглехидрати) . Освен това най-благоприятен вид е закуската да бъде преди 8:00.

Вечерта последователно процесът на храносмилането се забавя, заради което се предлага след 18:00 да не се вечеря или най-малко вечерята да бъде по-лека и лесна за преправяне. В противоположен случай част от непреработената храна остава в храносмилателния тракт по-дълго време и в организма се отделят отрови .

Според Аюрведа би трябвало максималко да се стремим към подготвяне на храната си. Като също така е от голяма важност прочувствено да бъдем постоянни

– без неприятни мисли, защото се счита, че храната попива от настроението на готвача и надлежно положителните мисли носят позитивен заряд.

Това е една от аргументите, заради която аюрведа поучава да се заобикалят храни, приготвени небрежно, в нечисти места или в неприятно въодушевление. В идеалния случай (към който би трябвало да се стремим) е мястото, където се подготвя храната да бъде всекидневно почиствано.

Храната би трябвало да се дъвче постепенно – съгласно някои практикуващи аюрведа- най-малко 30 сдъвквания , преди да бъде преглътната. Освен това странични

източници на информация (особено негативна) като тв приемник или радио също би трябвало да се изключват. Удачно е храненето да бъде на тиха, успокояваща музика, само че без тя да носи смислово натоварване.

Свързани публикации.. Лечение по Аюрведа с топли и студени храни 0 9 суперплодове, които да похапваме съгласно Аюрведа 0 Аюрведа - изкуството да живееш пълноценно! 0

Значение има това храната да бъде прясно приготвена и да не бъде претопляна неведнъж. По този метод се обезпечава най-голямо количество на потребни съставки, които да усвоим от ястието. Организмът се нуждае от свежа и жива храна – пресни плодове и зеленчуци, ядки и други.

Според Аюрведа смесването на храни от разнообразни групи – мазнини, въглехидрати, белтъци води до ненапълно асимилиране и стимулиране на гнилостни процеси в организма. За да бъде избегнато това се предлага едно хранене да включва артикули от една хранителна група.

Минимум един път на ден е належащо да се прави отмора на организма за пречистване – натъртва се на приема на чайове, вода, в някои случаи е допустимо да добавите и прясно изцеден сок. Но в този ден не се приема храна.

Ролята на подправките е ненадмината , с изключение на разнообразни забавни усети, които те прибавят към храната, богатото им наличие на редица потребни субстанции е още една причина да не бъдат пропускани при приготвянето на храната. Аюрведа предлага и включване на всички усети в храната – сладко, солено, кисело, горчиво, люто.

Спазването на тези съществени правила няма да има незабавен резултат, само че с малко повече воля и непримиримост резултатите няма да закъснеят.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР