„В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да

...
„В сърцето се наблюдават много миокардни промени. COVID може да
Коментари Харесай

Проф. Борислав Георгиев: Приемайте много течности и витамини в начален етап на Covid-19

„ В сърцето се следят доста миокардни промени. Коронавирус може да работи по няколко механизма в сърцето. Първият е като общоприета зараза – имаме температура, ускорена сърдечна периодичност, инфектиране. Това може да е причина за утежняване на прогнозата. При една грипна зараза се усилват честотата на инфарктите и инсултите по същия механизъм. Имаме пряк отровен резултат на вируса, освен върху белите дробове, само че и върху миокарда, което води до миокардии”, изясни проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница по Нова ТВ.

Той добави, че в България има случаи на необичаен синдром при децата, само че отхвърли обстоен коментар, защото не следи пациенти с това заболяване.

„ Трябва да се обобщят данните, с цел да се разбере дали има нещо общо сред всички случаи с тромбоза. Обръщам внимание, че самият вирус е тромбогенен. Това, което виждаме при доста хора, са микротромбози”, счита професорът.

Той акцентира, че случаите на тромбози след имунизация са 37 на хиляди имунизирани, което като % е толкоз малко, че не трябва да всява суматоха в хората.

„ Това, че някой е по-пълен е нищо, само че в случай че е по-дебел, т.е. човек със затлъстяване - при тези хора мастната тъкан основава изискване за по-горна възпалителна реакция и смяна в сърдечносъдовата и кръвоносната система. Но не мислете, че всеки инфектиран с ковид умира. Имаме ранни, имаме и късни затруднения. В момента следим както ние, по този начин и цялостен свят”, сподели още проф. Георгиев.

Той показа, че се вършат доста изследвания на въздействието на вируса след друг интервал от време. Знае се по какъв начин въздейства той в ранните етапи, както и в сериозните, само че са нужни още изследвания. Проф. Георгиев добави, че има случаи, при които е считано, че пациентът има фиброза. За нея се счита, че е необратима, само че в някои случаи след сред 6 и 9 месец се следи възобновяване, което приказва, че евентуално не става въпрос за фиброза, само че и задава въпроса какво е това.

" COVID-19 ни сподели нещо доста значимо – в случай че нямахме актуалната медицина, доста хора щяха да умрат. Моля ви, не четете указания за лекуване в интернет. Излизат описи с т.нар лекарства, а те са хранителни добавки. Всеки взема решение, че може да се изкаже по даден въпрос и се натрупаха едни предписания, които са доста ефектни. Лекарите доста добре знаят с какво да лекуват”, акцентира кардиологът.

Той предложи да се одобряват доста течности и витамини в начален стадий. Трябва да се наблюдават сатурацията и кислорода в кръвта. Проф. Георгиев предлага и да не се отдаваме на суматохата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР