В съдебната битка между Илон Мъск и Туитър (Twitter) има

...
В съдебната битка между Илон Мъск и Туитър (Twitter) има
Коментари Харесай

Губещите и печелившите от съдебната битка между Илон Мъск и Туитър

В правосъдната борба сред Илон Мъск и " Туитър " (Twitter) има доста губещи и нито един действителен победител с изключение на юристите , считат анализаторите, с които се e съветвало испанското издание на " Бизнес инсайдър ".

Въпреки че " Туитър " се надява разногласието да се реши бързо, съгласно специалистите той може да се проточи месеци или даже няколко години . Преди да се откри излаз, тази правосъдна борба може да навреди на репутацията на Мъск, на бизнеса на " Туитър " и морала на чиновниците на компанията.

" Като цяло протичащото се подрива репутацията на Илон Мъск и е филм на ужасите за " Туитър " и чиновниците му, без действителни спечелили, откогато сапунената опера стартира през април “, разяснява анализаторът от " Уедбуш " (Wedbush) Даниел Ивс.

" Туитър " заведе дело против притежателя на " Тесла " (Tesla) в отговор на желанието му да се отдръпна от съглашението за 44 милиарда $ за придобиването на обществената мрежа.

Кои могат да изгубят и да завоюват от борбата за бъдещето на " Туитър "

Губещите

Илон Мъск

Илон Мъск може и да е най-богатият човек в света, само че опитът му да се " измъкне " от съглашение не го показва в добра светлина .

" Мисля, че той подценява риска, който сходни дейности могат да окажат върху репутацията му ", съобщи пред испанския " Бизнес инсайдър " Джон Макклейн, управител на " Брендиуайн глоубъл инвестмънт мениджмънт " (Brandywine Global Investment Management). " Винаги е удар по вас или компанията ви, когато се отказвате или се пробвате да се откажете от подписано съглашение. Ако след няколко години той изиска да придобие друга компания, мнозина ще издигнат вежди ", добавя мениджърът.

Други са на мнение, че много внезапните туитове на Мъск, които допускат, да вземем за пример, че " Туитър " го е заблудил за броя на подправените профили на платформата, могат да му навредят в дълготраен проект, както и да доведат до по-щателна инспекция от Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) на Съединени американски щати. В предишното Мъск към този момент е имал проблеми с регулаторния орган.

" Илон не си прави добра услуга със своите непрестанни туитове ", споделя пред " Бизнес инсайдър " Дерек Хортсмайер, прoфесор по финанси в бизнес учебното заведение към университета " Джордж Мейсън ". Според него туитовете сигурно ще бъдат показани в съда и съдиите ще си кажат: " Този човек договаря недобросъвестно ". Професорът отбелязва, че всеки коментар, с който Мъск се присмива на отсрещната страна, единствено ще го показа в неприятна светлина.

Илон Мъск туитна мемове, които допускат, че обществената мрежа го е подвела за броя на подправените профили. Той съобщи същото и в декларацията,  с която се пробва да се откаже от съглашението. От своя страна " Туитър " удостоверява, че му е дал цялата нужна информация.

" Комисията по скъпите бумаги и тържищата не се намесва в договорни разногласия сред компании ", изяснява Ерик Гордън, професор от бизнес учебното заведение " Стивън М. Рос " към университета в Мичиган. " Ако обаче Мъск е манипулирал цената на акциите на " Туитър " в своя изгода, манипулирането на пазара може да бъде нарушаване на нормите за сигурност ", добави той.

Някои анализатори означават, че Мъск може да е разгласил негативни мнения против " Туитър ", с цел да смъкна цената на акциите на обществената мрежа, които наскоро се търгуваха при 36 $ за акция по отношение на цената за придобиване от 54,20 $. Според тях това е метод да се окаже напън върху " Туитър ", с цел да одобри по-ниска цена.

" Туитър "

Що се отнася до " Туитър ", макар че компанията може да разполага със солидни правни причини , възможна продължителна борба в съда не е най-хубавото за нея .

" Туитър " отбелязва в правосъдния си иск, че събирането на информация по отношение на настояването на Мъск за броене на подправените сметки е лишило " седмици " и  е довело до консумиране на " обилни запаси ", които другояче биха били ориентирани към всекидневните интервенции на компанията. Социалната мрежа с централа в Сан Франциско твърди, че неведнъж е била обект на обиди от страна на Мъск.

Откакто изпълнителният шеф и създател на " Тесла " одобри да купи компанията, акциите на " Туитър " се намалиха с близо 40 на 100. Експертите настояват пред бизнес изданието, че без значение от изхода на правосъдната борба " Туитър " ще се сблъска с повече претенции от акционерите през идните месеци.

Служителите на " Туитър "

За чиновниците на " Туитър " цялата тази история е " опустошителна ", твърди пред " Бизнес инсайдър - Испания " професорът по ръководство и тактика Хари Крамър от учебното заведение за мениджмънт " Келог " към универсистета " Нортуестърн ".

" Една компания - това са хората, които работят за нея ", отбелязва Крамър. " Вместо да работи, личният състав на " Туитър " прекарва по-голямата част от времето си, питайки се: Кой ръководи компанията? Какво ще се случи с работата ми? Със фамилията ми? Как да планираме новите артикули или разработки за идната година, откакто не знаем какво ще се случи идната седмица? Планирането стопира ".

" Туитър " спря наемането на нови чиновници и стартира да освобождава личен състав, откакто Мъск се съгласи да купи компанията. В правосъдния иск обществената мрежа изяснява дейностите си с натиска на магната да бъдат съкратени разноските.

Служители на " Туитър " оповестиха наскоро пред списание " Уайърд ", че придобиването на обществената мрежа от Мъск и последвалото прекратяване  на съглашението са довели до безпорядък в компанията.

Победителите

Адвокатите

Въпреки че е в полза на " Туитър " въпросът да бъде решен бързо, съгласно Крамър тази борба може " елементарно " да продължи най-малко година. Гордън твърди, че в случай че съдът не отсъди в негова изгода, т о Мъск може да се опита да апелира решението и да удължи делото до три години .

" Големите спечелили ще са адвокатските адвокатски фирми, които ще завоюват цяло положение ", акцентира Крамър

Не е известно какви са хонорарите на юристите на " Туитър " и Илон Мъск. Адвокатите по сливания и придобивания са тези, които са печелили повече, в сравнение с юристите във всяка друга сфера през 2021 година, съгласно данните на " ЛексисНексисКаунсълЛинк " (LexisNexisCounselLink).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР