В рядко срещана размяна на ролите, Тръмп произнесе спокойна реч

...
В рядко срещана размяна на ролите, Тръмп произнесе спокойна реч
Коментари Харесай

Тръмп и Пелоси ознаменуваха края на процеса по импийчмънт с нова драма

В рядко срещана замяна на функциите, Тръмп произнесе спокойна тирада пред Конгреса, без да се хвали, че ден по-късно ще бъде оправдан, а водачът на демократите Нанси Пелоси излезе отвън протокол и в следствие скъса демонстративно своето копие от речта на президента

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и водачът на опозиционната Демократическа партия в Камарата на представителите Нанси Пелоси сложиха трагичен завършек на процеса по импийчмънт против Тръмп. На годишната тирада " За положението на съюза " на президента пред Конгреса, която беше изнесена от президента във вторник вечерта, ден преди Тръмп публично да бъде изцяло оправдан от следения от републиканците Сенат, двамата демонстрираха рядко срещано на публично равнище пренебрежение един към различен.

Драмата се разви в три стъпки: в началото Тръмп отхвърли да стисне ръката на Пелоси. В следствие тя излезе отвън протокол и при започване на речта му сподели единствено: " Членове на Конгреса, представям ви президентът на Съединени американски щати ", вместо обичайният образец с по-ласкателно показване. Кулминацията пристигна след края на речта на Тръмп, когато Пелоси демонстративно скъса своето копие от речта на президента.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Импийчмънт? Какъв импийчмънт?

Раздразнението на Пелоси може да бъде обяснено по доста способи, само че републиканците и акцията на Тръмп сигурно ще се възползват от опцията да показват изпускането на нервите на водача на Конгреса като отчаяние от проваления опит президентът да бъде свален от поста си. Действията на Пелоси бяха обществено разкритикувани от съвсем всички републикански конгресмени и сенатори. По същия метод беше неодобрен от демократите отводът на Тръмп за здрависване.

В самата тирада Тръмп не загатна нито един път процеса по импийчмънт. Вместо това президентът се концентрира върху това да убеди милионите гледащи американци в своята визия за страната, достиженията в областта на стопанската система и комерсиалните покупко-продажби, външната политика и други. Той употребява шанса и за следващ път да съобщи желанието си американските войски да се изтеглят изцяло от Афганистан.

Държанието и речите на Тръмп по време на годишното събитие към този момент като че ли по традиция имат малко общо с нормалното държание на президента, прочут със екстравагантните си и постоянно кавги изявления.

Край и ново начало

В сряда Тръмп сигурно ще бъде оправдан от горната камара на американския Конгрес, Сената, където сътрудниците му републиканци имат болшинство 53 против 47. През декември Тръмп стана третият президент в историята, импийчнат, от долната камара, само че премахването му от поста изисква две трети гласове в горната камара. По всичко наподобява, че нито едно от двете обвинявания против него - за корист с власт и за възпрепятстване на правораздаването, няма да съберат даже нормално болшинство, като не е изключено и дребен брой демократи да излязат отвън партийните си линии при гласуването.

Това слага Тръмп в непозната за него позиция, откогато е президент: такава, в която не е разследван за нищо. Той мина през двугодишно следствие за връзки на акцията му за президент през 2016 година с съветското държавно управление сред 2017 и 2019 година, преди специфичният проверяващ Робърт Мюлър да разгласи, че доказателства за такава няма. Малко по-късно стартира и процесът по импийчмънт поради обвиняването, че Тръмп е желал от украинския президент Володимир Зеленски да проверява някогашния вицепрезидент и сегашен претендент за президент на Съединени американски щати Джо Байдън.

Тръмп ще търси преизбиране и втори мандат през ноември, а неговият противник продължава да бъде неразбираем. След историческия гаф при вътрешнопартийните избори на Демократическата партия в Айова в понеделник, към ранните часове на сряда американско време бяха ясни единствено частични резултати от преброяването. На първо място за момента стои едва известният отвън личната си партия Пийт Бутиджидж, някогашен кмет на Саут Бенд, Индиана. След него са сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, а Джо Байдън, който играе ролята на любимец за общите избори, е едвам на четвърто място.

Самият Тръмп изживява собствен дребен подем в изследванията за утвърждението на работата си. Практически оправдан от Сената и с три подписани търговски покупко-продажби в границите на едвам няколко месеца (Китай, Канада/Мексико и Япония), съгласно Gallup работата на Тръмп среща утвърждението на 49% от американците, най-високото равнище от началото на мандата му. Средното утвърждение на Тръмп съгласно уеб страницата FiveThirtyEight, който събира данни от всички социологически организации, е 43.5%, най-високата стойност за него в последните три години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР