В Румъния забраниха продажбата на енергийни напитки на непълнолетни, президентът

...
В Румъния забраниха продажбата на енергийни напитки на непълнолетни, президентът
Коментари Харесай

Румъния забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни, какви са вредите

В Румъния не разрешиха продажбата на енергийни питиета на малолетни, президентът обнародва закона, написа Digi24

Президентът Клаус Йоханис обнародва през днешния ден закона, забраняващ продажбата на енергийни питиета на малолетни. Нормативният акт има за цел изменение и допълнение на Закон № 61/1991 година за наказване на действия, нарушаващи някои правила на публично общуване, публичен ред и успокоение.

Според закона енергийните питиета съдържат разнообразни комбинации от въглехидрати, витамини, минерали, с две или повече субстанции, като кофеин, таурин, карнитин, гуарана, глюкуронолактон и други съединения със подтикващ резултат върху централната нервна система.

Според ревюто на претекстовете нормативният акт регламентира възбраната за продажба на енергийни питиета, които съдържат разнообразни комбинации от въглехидрати, витамини, минерали, с две или повече субстанции като кофеин, таурин, карнитин, гуарана, глюкуронолактон и други съединения с подтикващ резултат върху централната нервна система в пространства на образователно заведение, здравно заведение или предопределени за специфична отбрана на избрани категории хора в неравностойно състояние.

Приета от Народното събрание корекция гласи, че е закононарушение осъществяването на някое от следните действия, в случай че не са осъществени при условия, които съгласно наказателния закон се смятат за закононарушения: продажба или безплатно предложение, в това число посредством търговски автомати, енергийни питиета за малолетни от звената, упълномощени да ги търгуват.

Икономическите оператори, които нарушават тези разпореждания, ще бъдат санкционирани до 30 000 леи (или близо 12 000 лева) според от тежестта на действието. При повтаряне на плануваните в плана нарушавания се постановява и мярката за прекъсване активността на публичните обекти за период от 10 до 30 дни.

Сенатът одобри плана на 18 декември 2023 година, като първият сезиран конгрес, а гласуването на Камарата на депутатите на 20 февруари беше решаващо.

За вредата от енергийните питиета при учениците

Енергийните питиета са безалкохолни питиета, представяни от производителите като доставящи сила. Енергизиращият им резултат не се свързва с високата енергийна стойност, а със стимулиращото деяние върху функционалностите на организма на включените в състава им биологично-активни субстанции, витамини и растителни екстракти.

Определение на термина " енергийна напитка " липсва както в научната литература, по този начин и в законодателството. Те съдържат всекидневно разнообразни комбинации и количества от кофеин, витамини от група В, растителни екстракти (гуарана, мате, женшен, гинко билоба), таурин, инозитол, карнитин и високо количество захар.

По неофициални данни към 20 % от децата сред пети и седми клас изпиват най-малко по 5 енергийни питиета седмично. А средногодишно в България се употребяват към 19 000 000 литра енергийни питиета.

Основното им приложение е да тонизират тялото и да усилят трудоспособността. Много постоянно обаче се следят и нежелани резултати като нервност, тревога, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност.

От наличието на енергийните питиета излиза наяве, че те на са подобаващи за деца. Практиката обаче демонстрира друго. В съвсем всички търговски обекти към учебните заведения могат да се закупят енергийни питиета.

Кофеинът работи ободряващо както физически, по този начин и душевен. Той може да увеличи равнищата на адреналин, което води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин, колкото в една доста огромна чаша кафе. Когато се приема кофеин едновременно, в доста огромно количество се покачва кръвното налягане и сърдечната периодичност, което може да докара до пристъп. Енергийните питиета може да причинят хипертонична рецесия. 

Има данни за признати деца в болница след банкет на енергийни питиета със зной и сърцетуптене. Енергийните питиета предизвикват лъжливо чувство за нараснала работоспособност, само че в действителност те предизвикват хиперактивност и по-бързо изтощение на организма. 

Сред девойките съществува и рискова мода – намаляване с енергийни питиета. Те притъпяват чувството за апетит, което се дължи на покачвания адреналин. Предвид големите количества захар, съдържаща се в тези питиета обаче, резултатът може да е противоположен и килограмите вместо надолу, да тръгнат нагоре. 

Случва се децата да употребяват енергийни питиета вместо вода. Това би могло да бъде пагубно за бъбреците. Кофеинът работи обезводняващо и ускорява жаждата. 

Експертите поучават замяната на енергийната напитка с чиста вода. Като опция може да се избере натуралния шоколад, чиито изгоди са доста по-големи от вредите.

Проф.Стефка Петрова – специалист по хранене и диететика споделя: " Енергийните питиета не са познати измежду младежите като рискови питиета. Много дребна част от тях знаят, че злоупотребата с тези питиета може да докара до съществени здравни проблеми ". 

У нас няма закон, който да не разрешава продажбата на енергийни питиета на деца, като изключим това в регионите на учебните заведения. Според специалисти, младежите не осъзнават вредите от честата им консумация.

Енергийните питиета предизвикват някои извънредно съществени странични резултати. Сред тях са: превъзбуденост, трептене, стомашно разстройство, болки в гърдите, световъртеж, припадъци, бодърствуване и даже сърдечно-съдови офанзиви. Само тъй като са налични и наподобяват безобидни, не значи, че енергийните питиета не могат да нанесат съществени здравословни вреди.

Няколко аргументи да не прибягвате до приложимост на енергийни питиета:

1. Те могат да причинят нараснало чувство за тревога и стрес. За някои от тях в реалност е открито, че съдържат повече кофеин, в сравнение с в действителност е обозначено на етикетите им. Известно е, че в огромни количества кофеинът провокира суматоха, продължителен стрес и ускорено сърцетуптене. 

2. Високо наличие на захар. Освен, че ни доставят с " изкуствена “ сила, тези питиета нормално съдържат и забележителни количества захар. За някои да вземем за пример е потвърдено, че съдържат 15 чаени лъжички захар. Като оставим пагубно огромната доставка на захар за организма, тя може да ни остави обезводнени, да потисне функционалностите на имунната система, да увеличи възпалителните процеси, да докара до поява на кариеси и до наддаване на телесното тегло. 

3. Промени в настроението. Ако постоянно консумирате енергийни питиета, ще ви се наложи съществено да преосмислите избора си. Изследванията са посочили, че при тези, които постоянно пият кофеинови стимуланти, се следят занижени равнища на серотонин. Именно този характерен невротрансмитер е прочут още като хормонът на щастието. Изчерпването на този хормон се свързва с съществуването на неприятно въодушевление, тревога и меланхолия. 

4. Натоварване на органите. Друг риск от консумирането на енергийни питиета е, че те могат съществено да натоварят органите. Сърцето, черният дроб, мозъкът, храносмилателният тракт и бъбреците при консумация на енергийни питиета работят по този начин, като че ли човек пътува в аероплан или се бие, като в последна сметка се дехидратира и изтощава до краен лимит. Енергийните питиета форсират човешките органи да реагират по този начин, като че ли са в обстановка на заплаха, по тази причина можете да си визиите какъв брой нездравословни в действителност са те. 

5. Безсъние. Въпреки че евентуално ви подхожда неочаквания прилив на сила и жизнеспособност, когато изпиете енергийна напитка в опит да се справите с изморителните следобедни часове, това няма да ви се коства чак толкоз добра концепция, когато се ориентирате към лягане вечер. Този тип питиета могат да причинят загуба на дълбокия и спокоен сън, което в последна сметка ще ви накара още веднъж да посегнете към тях на идващия ден. Излезте уверено от този обаян кръг и си набавете сила по едни по-естествени и безвредни способи – с подготовка, пиянство на доста вода и изразходване на здравословна храна. 

6. Изкуствени подсладители. За производството на диетичните и нискокалоричните енергийни питиета постоянно се употребяват изкуствени подсладители, какъвто да вземем за пример е аспартамът. В отговор на все по-нарастващия проблем със затлъстяването редица компании започнаха произвеждане на разнообразни версии на своите питиета без наличие на захар през последните години. Консумирането на напитките с означение за липса на захар ни коства единствено 20 калории, само че неприятната вест е, че аспартамът, употребен за подслаждането на този тип питиета, може да бъде даже по-вреден за нас, в сравнение с самата захар. 

Изкуствени аромати и оцветители. Повечето енергийни питиета на пазара не съдържат никакъв действителен плодов сок, тъй че те се нуждаят от изкуствени оцветители и ароматизатори, с цел да наподобяват по-привлекателно и да ви изкушат да ги опитате. Ще бъдете ужасени, когато разберете, че другите усети на някои енергийни питиета са цялостни с токсични химически оцветители. Производителите употребяват няколко разнообразни бои за храни, като една от най-често прилаганите е Red 30, а нерядко тя се съдържа даже в артикули, които не са червени на цвят. Тя се свързва с реакции, вариращи от мигрена и главоболие до прояви на неспокойствие, замаяност, нападателно държание, хиперактивност, неконтролируеми писъци и рев, раздразнителност, ритване, некадърност у децата да стоят умерено и да се концентрират. 

7. Умора, обвързвана с надбъбречните жлези. Някои хора се усещат изтощени след банкет на кофеин. Това е признак на така наречен " надбъбречна отмалялост “, когато системата на адреналина в тялото се пренатовари от перманентния висок банкет на кофеин. Верният отговор на този проблем е не да се усили кофеинът, а да се редуцира неговото количество, да се организира детоксикация, и по този начин надбъбречните жлези да се върнат към естествения си темп. Помнете, че е мъчно да се избере една безвредна доза, защото тя варира при другите хора и въз основа на самостоятелната търпимост. 

8. Витамини от група В. Този витамин е една от съставките, налична в съвсем всяка енергийна напитка. Със сигурност е от изгода да се приема целесъобразната дневна доза, само че повече от 34 мг B3 (или ниацин) може да провокира зачервяване на кожата. Консумирането на повече от 100 мг или повече В 2 може да докара до чернодробна токсичност. Повече от 99 мг от витамин B6 може да провокира сетивни нервни проблеми, като чувство за парене и кожни лезии. 

9. Алергични реакции. Най-често срещаната съставна част на енергийните питиета – кофеинът, може да докара до редица алергични реакции като обрив, сърбеж, отичане на езика, устата, лицето или устните, затруднено дишане, стягане в гърдите и повръщане, предупреждват в формалния си уебсайт от РЗИ-Благоевград.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР