В романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“ доброто побеждава под

...
В романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“ доброто побеждава под
Коментари Харесай

Тримата „мускетари“ от ТИМ и д’Ънката 


В романа на Александър Дюма-баща „Тримата мускетари“ положителното побеждава под благосклонния взор на крал Луи XIII- Справедливи. Тримата мускетари Атос, Портос, Арамис и гасконецът д,Артанян / капитан на мускетарите е граф дьо Тревил/, влизат в борби с гвардейците на кардинал Ришельо и надвиват. Популярен е и девиза на мускетарите: „Един за всички, всички за един!“, който бе припознат и от политическата класа в България, само че единствено в частта „Всички за един!“.
Във Варна, при започване на 90-те години бе основана икономическа група, с която през днешния ден родните ни политици се преценяват. Това е ТИМ – ръководена от трима души, които ръководят огромен конгломерат от компании, с воинска дисциплинираност и непоколебим мениджмънт. Марин Митев, Иво Каменов и Тихомир Митев са отпред на голяма империя, която е по-могъща от „Мултигруп“ в „златните“ й години.
Тъмните интервали от историята на ТИМ са разказани, те не са загадка за никого. / противоречивото струпване на първичния капитал, случаите с Филчо Колев и Николай Йонков/ Единият от тримата варненски „мускетари“, Иво Каменов отхвърля пред журналиста Юрген Рот за тези спорни моменти, само че архивите приказват друго. Миналото не е забравено, само че „мускетарите“ вървят напред и нагоре – строят стадион / много бавно/, крайбрежната Алея Първа жилищни здания, хотели и аквакомплекси /по-бързо/ и основават работни места. Работили за ТИМ настояват, че подборът на фрагменти е акуратен и би трябвало да те предложи някой: родственик, съученик или другар. Лоялността е наложителна. За капитан на „мускетарите“ се спрягаше починалият прокурор Николай Колев, авторитетен настойник в Русия и военачалник от Държавна сигурност. Има и друга легенда: че Марин Митев е обвързван със село Крумово, Варненско, от което са някогашни авторитетни фактори в Българска комунистическа партия, които са помогнали на ТИМ. Който и да е дьо Тревил /ако го има/ добре си прави работата, тъй като тримата „мускетари“ са едни от най-богатите хора в България, а ТИМ просперира. Не на всички места, а където е монополист. Проблемите с самолетната компания „България Еър“ демонстрираха, че ТИМ работи мъчно в конкурентна среда, само че където има покровителството на страната или локалната власт се оправя добре.
В ролята на крал Луи Справедливи може да се превъплъти Бойко Борисов, който заобикаля да разяснява тримата „мускетари“ от ТИМ. Но един път във Варна се ядоса и даде изявление единствено пред тяхната телевизия, другите медии бяха подценени. Бойко Справедливи продаде и над 160 декара в местността „ Летищен комплекс София “ на ТИМ на незнайна цена. Плътно до краля е кардинал Ришельо, който макар опитите на недоволни придворни не го маха от поста първи министър. В родната политика нямаме човек от калибъра на Ришельо, само че в частта шпионаж, може да се доверим на Цветан Цветанов. Той също заобикаля да разяснява тримата „мускетари“, единствено един път сподели, че партията му не покровителства ТИМ. Това не важи за някогашния кмет на Варна, Кирил Йорданов, само че неговата кариера завърши безславно, до момента в който тази на тримата „мускетари“ е в непрекъснат напредък. Логично поражда въпроса: Безкраен ли ще бъде възхода на ТИМ, откакто в бизнеса има върхове и спадове? Иво Каменов изяснява формулата на триумфа по този начин: „След 15 години ние, а и освен ние, ще бъдем част от предишното. Продукт сме на времето. Печели бързият инстинкт против бавното мислене. Училище, университет, работа, кариера. Това е бавното мислене. Бързият е оня, който се доверява на инстинкта си.“

По-сложна е ориста на четвъртия „мускетар“ от Варна, Даниел Славов – д’ Ънката. Сочен от политици и анализатори за контрабандист, той не може, а и не прави опити да се раздели с отрицателния си имидж. Не дава изявленията, даже когато беше обвинен по делото „Медузите“, дружно с Борислав Гуцанов не отрони и дума. Славов е прочут с големите жилищни комплекси, които строи и подпомагането на партийни централи. Второто той прави, с цел да знае накъде духа политическия вятър и да има позиции в локалната власт. Публична загадка е, че предприемачът има съществено въздействие в митниците. Името му е свързвано с Българска социалистическа партия, реформаторите, с общински съветници и депутати. Но д’ Ънката не повтаря грешката на Веселин Марешки да влезе непосредствено в политиката /с неговия имидж това е задача невъзможна/, а залага на политици от разнообразни цветове. Приятел е с Борислав Гуцанов, само че оказва помощ и на реформаторите. Не взе участие в обществени кавги, само че през лятото на 2016 година, името му беше забъркано в убийството на кучето Рокси до комплекс „ Ламер ” в курорта „ Златни пясъци ”. Пушката, с която бе убито кучето се оказа благосъстоятелност на д’ Ънката, само че в сагата, юристите на Славов намесиха кръщелника му, на който я подарил. Окръжната прокуратура във Варна възобнови следствието по случая. Славов не е любим на Бойко Справедливи, който назова един от градежите му „паметник на безотговорността“, тъй като е построил хотел с 1000 места, канализацията на който изтича в морето и то в най-голямото свлачище. Но компания Борд /съкратено от Борислав и Даниел/ продължава да строи стремително и да продава жилища, на инат на враговете на д’ Ънката.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР