В разгара на скандала с оставката на Сотир Цацаров -

...
В разгара на скандала с оставката на Сотир Цацаров -
Коментари Харесай

Петков: Ще е огромна стъпка над Гешев да не е само Господ, а да има кой да го проверява какво прави

В разгара на абсурда с оставката на Сотир Цацаров - за измененията в Антикорупционната комисия и правосъдната промяна. И още - в деня на визитата на министър-председателя в Скопие - с какви упования отива той в Северна Македония. Кирил Петков  направи коментар и за Коронавирус рецесията и уточни, че методът да избегнем локдаун е имунизацията.  Всичко това в особено изявление за.

„ Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Това, което ми споделиха, беше, че има задоволително учредения на база тези данни неговият допуск до класифицирана информация да бъде лишен. Това е част от тяхната постоянна процедура, само че и на съображение работа от последните няколко седмици ”, разяснява министър председателят проблема с Цацаров.

Петков уточни, че за него е важно службите за сигурност да са свободни и да работят съгласно закона. „ Няма никой в България, който да се усеща, че е със специфичен статут и над закона. Този вид държание се надявам и да е отсега нататък, където законността е поддържана от дейностите на службите ”, добави той. 
Премиерът разяснява и дейностите на Цацаров, който изпрати публично искане до Прокуратурата поради изказвания на Петков, че имало последици от изнесена информация от антикорупционния началник.

„ Г-н Цацаров има цялостните пълномощия да прави всички тези неща, които са в границите на закона. Има последваща стъпка, която той може да направи - да апелира решението. Това е методът на институционалността. Когато едни институции правят своята работа и когато има разделяне на управляващите, индивидът, който не е удовлетворен от обещано решение, може да апелира ”, съобщи министър-председателят. 

Изненадващо за Петков било по какъв начин тъкмо в деня преди допускът му да бъде лишен, Цацаров решил изключително да подаде оставка. „ Буквално необичайно съвпадане. Вярвам, че службите за сигурност работят професионално. Но отнякъде може би той е имал тази информация. Или е необикновено съвпадане на обстоятелствата. Надявам се, в случай че е имал тази информация, тя да не е стигнала от службите за сигурност ”, сподели той. 

Министър-председателят изясни, че ще се направи предложение за смяна на Закона за КПКОНПИ , което щяло да докара до нов метод на ръководство на комисията. Говори се и за разделянето ѝ на два обособени органа.

„ От тази позиция аз нямам човек, за който да е стигало до мен, че би трябвало и има квалификациите да бъде началник на КПКОНПИ . Сигурен съм, че в случай че изборът се направи по най-прозрачния метод, ще имаме човек с квалификации и той ще работи независимо за една от най-големите ни цели - мощна офанзива против корупцията в България ”, съобщи министър председателят. 

Коментар от Петков пристигна и за това дали Иван Демерджиев - служебният правосъден министър, е подобаващ да заеме поста в тази част на комисията, която ще се бори с корупцията. „ Познавам го добре и одобрявам неговите качества. Но това до този миг не се е обсъждало. Нека обаче първо Народното събрание си свърши работата, с цел да забележим по какъв начин ще наподобява комисията след новия закон ”, изясни той. 

По думите му новият началник на КПКОНПИ ще би трябвало да може да работи против корупцията, без значение от изпълнителната и правосъдната власт и от това кой е в Народното събрание. „ Трябва да подсигурява, че има един критерий към всички. Да не бъде по никакъв метод политически зает и да няма странични въздействия. Той би трябвало да е неутрален и да взима верните решения на всяко равнище ”, безапелационен е Петков.

Премиерът засегна и декларацията на ръководещата коалиция в Народното събрание против Иван Гешев . „ Депутатите ясно обявиха, че доверието към него е изчерпано. Голяма част от обществото има същото виждане. Това е отразяване на обстоятелството, че доверието към него е безусловно изчезнало ”, съобщи той.

Петков уточни, че са във властта не с цел да вършат спешен PR. Единственото, което ги движело, е да има оптимално бърз напредък по обещаните точки. „ В съдружното съглашение ясно е написано - ръководещото болшинство би трябвало да заявява неналичието на доверие към господин Гешев. Защото всички ние считаме, че това е реалност ”, добави министър-председателят. 

Към момента обаче обвинител номер едно не се вслушва в апелите на властта да се отдръпна. Има ли обаче принадлежности властта да го смени? „ Рано или късно, в случай че обществото не има вяра, че той си прави добре работата, постоянно има законов начин това да се случи. Въпросът е какъв брой бързо. Имаме рестрикции от Конституцията, тъй като част от измененията, които бихме се радвали да забележим, изискват 2/3 болшинство ”, изясни той. 

Премиерът обаче е безапелационен, че обединението ще се движи целеустремено в посока към това да се промени Законът за правосъдната власт, с цел да има по-добър надзор. „ Би било голяма стъпка над Гешев да не е единствено Господ и да има кой да го ревизира какво прави ”, счита Петков. 

Той коментира и визитата си в Северна Македония . „ Ние имаме позицията, която препотвърждаваме. Искам работните групи да реализират действителен резултат. Част от казуса досега е, че е имало заявления на чисто политическо равнище, само че не сме си свършили работата ”, уточни Петков.

Министър-председателят се надява, че атмосферата на градивен разговор ще се разтвори и проблемите ще са с по-малка тежест, в сравнение с до момента. „ Ще приказваме за общите триумфи, а основните въпроси, които би трябвало да се решат, ще са част от общата ни стратегия ”, добави Петков. Той препотвърди, че няма да се правят компромиси за значимите неща. 

Той засегна и настоящата конюнктура към ковид. „ В момента повече от областите ни са надалеч от затваряне . Някои са по-близо до този стадий. Ние обаче направихме няколко основни неща - модел, който да е същински аршин за здравната ни система. Прави се прогноза за пет дни и ограниченията, които подтикват бизнеса са ясни. Важният миг е, че в случай че вдигнем равнището на имунизация, по-малко хора ще попадат в интензивните кревати и рискът да затворим учебните заведения и стопанската система е по-нисък ”, съобщи министър председателят.

Коментар от Петков пристигна и за това дали връщането на доцент Атанас Мангъров на сцената ще увеличи имунизацията: „ Това, което се случи в тази работна група, е методът, който желая да имам като министър председател. Вратите са отворени да чуем всевъзможни отзиви, само че действителните решения би трябвало да се основават на научни обстоятелства. Не желая да слушам нечии вярвания и убеждения - те не биха повлияли на моите решения ”, безапелационен е министър-председателят.

„ Ако желаеме да не стигаме до локдаун и децата да вървят на учебно заведение - ние би трябвало да се имунизираме. Това е теоретичен факт ”, прикани министър председателят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР