В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха

...
В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха
Коментари Харесай

Внимавайте: Изхвърлете старите плажни млека, предизвикват рак

В разгара на летния сезон, слънцезащитните кремове и гелове станаха най-купуваният артикул в дрогериите. Изборът на множеството са към този момент тествани или предложени марки, откакто се се убедили в качеството им, само че не са малко и колебаещите се артикули с какъв предпазен фактор и съставки да купят. В последните години настояща е и модата – без плажни масла и гелове. Феновете на това разбиране са уверени, че всички артикули за излагане на слънце са рискови и повреждат кожата. Така или другояче разногласието дали лажните масла са рискови или безусловно нужни не е спирал.
Оттам и алтернативата какъв артикул да изберем – артикул с висок или по-нисък фактор. Никой обаче не смее да твърди, че кремовете могат да предпазят кожата 100% от UV лъчите.
Експертите настояват, че в идеалния случай при нанасяне на артикул със SPF 30 кожата ще се зачерви 30 пъти по-бавно, в сравнение с в случай че няма нанесен крем. Експертите считат, че SPF 30 блокира към 97% от слънчевото лъчение.
Също по този начин се признава, че разликата сред SPF 15, SPF 30 и SPF 50 в действителност не е толкоз огромна и млеката със междинния фактор и тези с 50 ще ви защитят съвсем еднообразно. Все отново не се заблуждавайте, че високият фактор ще ви разреши да се печете на Екватора. 
Оказва се, че продуктите с по-голяма цифра постоянно подтикват рискови промени в държанието ни на слънце. Френски учени потвърждават, че почиващите прекарват повече време на плажа, когато употребяват крем с фактор 30, вместо по-нисък, тъй като считат, че по този начин са защитени от изгаряне и не помнят да нанасят защитния крем още веднъж.
За страдание, доста от летовниците нанасят плажното мляко един път и се пекат няколко часа, само че това не прави работа. В упътванията на етикетите на съвсем всички артикули се предлага на всеки 2 часа намазването да се повтори, а в случай че влизате в морето, това е безусловно наложително.
Мнозина си вършат и следните опити - смесват артикули с SPF 20 и SPF 30, като считат, че подобен микс може да ги отбрани по-добре. В най-хубавия случай потреблението на два продукта поотделно ще ни защищити. И този случай има особености – в случай че смесим два течни продукта, отбраната на кожата може да стане даже по-малка, тъй като продуктът с по-рядка консистенция ще разреди формулата.
Освен това съставените елементи в състава на обособените артикули може да взаимодействат между тях и изцяло да ни лишат от отбрана. Така че по-добре се доверете на класическия принцип – ползвайте един тип артикул.   Внимавайте с количеството крем
Ясно е, че с цел да има резултат, мазилата за плаж се нанасят в задоволително количество. Мнозина пестят от продуктите, които по никакъв начин не са евтинии се мажат нищожно, т.е. употребяват 25-50% от нужното количество.
В идеалния случай, възрастните би трябвало да употребяват към 30 мл слънцезащитен артикул, с цел да обзет всички открити елементи на тялото, и да го създадат 15-20 минути преди да се изложат на слънце, с цел да стартира да работи продуктът. Затова и не е добра концепция да отидете на плажа и там да се мажете непосредствено под слънчевите лъчи.
Ако съпоставим лосион с SPF 30 и спрей със същия фактор, от позиция на успеваемостта, в лабораторни условия, ще са напълно идентични. Все отново кремообразните артикули се нанасят по-лесно в задоволително количество, до момента в който спреят образува по-тънък пласт. Освен това при спрейовете има риск от поемане на минерали и химични субстанции, които попадат във въздуха.
  Изхвърлете старите кремове и гелове
Ако ви е останало плажно мляко от предишното лято, никога не го използвайте още веднъж, тъй като то може да предизвика рискови реакции на кожата, в това число рак, предизвестяват някои специалисти. Те предлагат старите флакони и тубички да идат на боклука, даже микстурата да е още в период.
Срокът на валидност на слънцезащитните средства е стеснен – нормално до 3 години в затворен флакон и към година след отварянето.  Но в случай че се постанова да избираме сред слънцезащитен крем с изминал период на валидност и цялостната му липса, първото въпреки всичко е за предпочитане.
Изследвания на френски учени са посочили тревожни резултати - след година, слънцепредпазният филтър октокрилен се трансформира в молекула бензофенон, която има свойството да прониква дълбоко в кожата и има прекомерно съществени последствия.
Изследователите изясняват, че бензофенонът може да провокира обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, само че също по този начин рак на черния дроб или лимфоми. Това се видя в извършените опити над животни. Молекулата на бензофенона въздейства и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи, настояват учените.
Френските откриватели предлагат да се употребяват единствено масла и кремове, които не съдържат октокрилен и бензофенон. Те упорстват производителите още занапред да не употребяват тези две субстанции
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР