В рамките на Софийския фестивал на музикалния театър (24 юни

...
В рамките на Софийския фестивал на музикалния театър (24 юни
Коментари Харесай

Утвърдени имена в мюзикъла водят семинари на Софийския фестивал на музикалния театър

В рамките на Софийския фестивал на музикалния спектакъл (24 юни – 17 юли) ще се проведат два семинара с workshop, водени от одобрени имена в жанра на музикалния спектакъл. Фестивалът се организира с поддръжката на Столична община – Календар на културните събития

На 25 юни (от 14:00ч. до 17:00 ч.) огромният сценичен режисьор Небойша Брадич (Сърбия) ще показа трендовете в актуалния мюзикъл. Брадич ще приказва за режисурата и драматургията в модерния музикален спектакъл, както и за условията пред актьорската игра в актуалния мюзикъл.



Режисьорът е прочут на българската аудитория с постановката на мюзикъла „ Цигулар на покрива “ на сцената на Музикалния спектакъл. Още с появяването си преди две години спектакълът се трансформира в събитие за българската музикално-театрална сцена и събра възторжените мнения на публиката, рецензията и публицистите.

В последната вечер на Софийския фестивал на музикалния спектакъл на 17 юли от 20:00 часа – на сцена Парк Военна академия – може да видите театрализирано концертно осъществяване на мюзикъла „ Цигулар на покрива “.



Небойша Брадич е един от най-хубавите театрални режисьори на Балканите и в Европа. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е оперни, балетни и мюзикълни спектакли. Бил е режисьор и шеф на редица сръбски театри, измежду които: Националния спектакъл на Сърбия в Белград, театъра на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния спектакъл в Белград. Брадич е някогашен министър на културата на Сърбия (2008 - 2011 година). В момента е основен редактор на Културната стратегия на Сръбската национална телевизия.



На 8 юли (от 15:00 ч. до 18:00 ч.) Олга Панго, най-значимият сценичен и балетен хореограф сега в Северна Македония, притежател на десетки национални и интернационалните награди ще приказва за трендовете на актуалния танц в класическият балет. Тя ще показа опита си за методите на градиране на хореографията в мюзикълите и за нуждата от нови придвижвания в актуалните балетни и танцови спектакли.

Същият ден от 21:00 часа в границите на фестивала в Парк Военна академия ще бъде показан балетния театър „ Госпожиците от Авиньон “ на Националната опера и балет на Северна Македония с режисьор и хореограф Олга Панго.

Олга Панго е примабалерина, хореограф и балетен възпитател. Завършила е Националното балетно учебно заведение в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен възпитател и хореограф. От 2017г. е шеф на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на влиятелни интернационалните балетни състезания, организира семинари и майсторски класове в страната и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, трагични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

И двата майсторски класа са безвъзмездни и се организират в постройката на Музикалния спектакъл след авансово записване на имейл - [email protected].

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР