В рамките на преизпълнен кръг на финансиране Type One Energy

...
В рамките на преизпълнен кръг на финансиране Type One Energy
Коментари Харесай

Бил Гейтс и други инвеститори вложиха $29 милиона долара в усукан ядрен реактор

В рамките на надвишаващ кръг на финансиране Type One Energy получи 29 млн. $.  С цел да подкрепи стартирането на пазара на своята технология за термоядрен синтез Stellarator. Кръгът на финансиране беше управителен от Breakthrough Energy Ventures (BEV е учредена от Бил Гейтс), TDK Ventures и Doral Energy Tech Ventures. Други компании в региона на чистите технологии, като Darco, фондация Grantham, MILFAM, Orbia Ventures, Shorewind Capital, TRIREC, VAHOCA и други, също вложиха средства.

Парите ще бъдат употребявани за подкрепяне на развиването на програмата FusionDirect на компанията. 

Тази стратегия употребява последните усъвършенствания в успеваемостта на термоядрения синтез на Stellarator, науката за плазмата и технологията на високотемпературните свръхпроводящи магнити, с цел да сътвори нискорисков и кратковременен път към термоядрената сила.

Университетът на Уисконсин-Медисън в Съединени американски щати, Институтът за физика на плазмата „ Макс Планк “ в Германия и Масачузетският софтуерен институт (MIT) са част от техническия екип на Type One Energy. Най-вече поради работата си по усъвършенстваната магнитна технология. Уникалната стратегия FusionDirect на компанията ще се извършва благодарение на световни партньорства с най-хубавите проучвателен институции, университети и промишлени компании в региона на науката и технологиите за термоядрен синтез.

Кристофър Моури, някогашен основен изпълнителен шеф на General Fusion и старши консултант по въпросите на термоядрения синтез в BEV, ще се причисли към Type One Energy като основен изпълнителен шеф. 

Type One Energy съставлява специфична опция. Познанията и престижът на този екип дават на Type One неповторимата опция да интегрира последните международни достижения в технологиите, свързани със Стеларатор, и да даде електроцентрала за термоядрен синтез без още една скъпоструваща, широкомащабна машина за научно валидиране.

Устройствата за термоядрен синтез със стеларатори са постоянни и работят непрекъснато, което улеснява потреблението им в действителна термоядрена електроцентрала. 

Струващият милиарди долари реактор Wendelstein 7-X, който стартира работа в Германия през 2015 година, понастоящем е най-голямото пробно устройство за термоядрен синтез от стелараторен вид в света.

Кармайкъл Робъртс, който е съпредседател на капиталовия комитет на BEV, съобщи, че достиженията на Type One в науката за стелараторите, в това число способността на Type One Energy да реализира план за създаване на стеларатор, обезпечават основата за доста трогателен и обещаващ път към практическия термоядрен синтез в електрическата мрежа през идващите десетилетия.

Парите ще бъдат употребявани за създаване на „ платформа за понижаване на риска “ през идващите няколко години. 

Тази платформа ще бъде евтина, само че с високо равнище на продуктивност. Тя ще бъде употребена за тестване на няколко инженерни проектантски решения, направени от FFP, и за потвърждаване на точността на моделите и симулациите на физиката на плазмата на стеларатора. Дружеството не е показало целева дата за комерсиализация, като се изключи че графикът на FusionDirect за създаване на жизнеспособна термоядрена електроцентрала ще се развива през идващото десетилетие.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР