В публичната си лекция пред Атлантическия клуб Херо Мустафа засегна

...
В публичната си лекция пред Атлантическия клуб Херо Мустафа засегна
Коментари Харесай

САЩ са готови да санкционират корумпирани български политици и семействата им

В обществената си лекция пред Атлантическия клуб Херо Мустафа засегна казуса с корупцията в България и разгласи, че Съединени американски щати са подготвени да глобяват български публични лица, забъркани в сериозна корупция

© Анелия Николова " Съединени американски щати ще продължат да поддържат гражданското общество в България, да промотират свободно и транспарантно медийно пространство и да натъртват на значимостта да се пазят човешките права ", съобщи американският дипломат Херо Мустафа на лекция пред Атлантическия клуб е петък. Освен това Мустафа за пръв път публично разгласи, че Съединени американски щати са подготвени да глобяват корумпирани български политици и други " публични лица ".

Със зъбите напред

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Планираме да подходим многостранно към казуса с корупцията, в това число като използваме принадлежности с същински зъби. " Така Мустафа показа готовността на Съединени американски щати да употребяват секция 7031C от провизията против клептокрация и човешки права в закона, който контролира Държавния департамент и интервенциите зад граница. Тази провизия разрешава на държавния секретар да имплементира визови забрани за корумпирани политици или членове на държавната администрация и фамилиите им.

Докато този закон е друг и по-лек от акта " Магнитски ", той също включва уговорка, че при използването му отпада анонимността на визовия развой. Тоест, в случай че решат, институциите могат да посочат аргументите за какво на обещано българско публично лице му е неразрешен достъпът до Съединени американски щати и по този метод да го осветлят. " Подобни съществени ограничения ще бъдат в интерес на България в дълготраен проект, защото прецизното придържане към върховенството на закона е неразривно обвързвано с политическото и икономическото бъдеще на България ", изясни Мустафа.

Секция 7031C към този момент се ползва, като посредством нея са глобени някогашният към този момент водач на социалистическата партия в Румъния Ливиу Драгня и децата му. По принцип нищо в американското законодателство не се е трансформирало и Съединени американски щати и до този миг можеха да ползват сходни забрани против български политици и членове на администрацията, само че това е първият път, в който представител на Съединени американски щати публично показва подготвеност инструментът да се употребява и за България.

Прозрачност и медийна независимост

Американският дипломат също акцентира, че " една мощна народна власт би трябвало да пази медийната независимост и да почита гласовете на малцинството ". По думите й България може да доближи цялостния си капацитет единствено когато всички гласове са чуват и когато жителите имат доверие на държавното управление и институциите му. По този метод посланикът даде поръчка, че за Съединени американски щати не са забравени свободата на медиите в България и казусът с корупцията, въпреки че двете тематики не се появиха в диалозите по време на визитата на Борисов в Белия дом, а останаха официално упоменати във финалната нота.

Не на последно място, в американското посолство скоро ще дойде и нов юридически консултант, който ще си партнира с посланика по изброените тематики. Мустафа също разгласи, че посолството на Съединени американски щати в София ще продължи да предизвиква развиването на гражданското общество и ще си партнира с неправителствени организации в сферите на медийната независимост, правосъдната промяна, върховенството на закона и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР